Norge

6000 nordmenn på flåttprosjekt

 • Tine Dommerud

FS00019377.jpg

 • Det er altfor mye vi ikke vet om flått, både når det gjelder diagnostisering og behandling, sier flåttekspert Harald Reiso.

Sørlandet sykehus er tildelt 25 millioner kroner til et omfattende forskningsprosjekt for å forbedre diagnostikk og behandling av borreliose.

— Gjennom fem ulike delprosjekter skal vi blant annet øke kunnskapen om langtidsplager etter borreliose, bedre metodene for å diagnostisere borreliose og finne den beste behandlingen, sier prosjektleder Harald Reiso, rådgiver i Nasjonal kompetansetjeneste for flåttbårne sykdommer ved Sørlandet sykehus.

Vil dele pasientgruppen i to

I Norge har det vært strid mellom det medisinske miljøet og mange pasienter som er blitt syke av flått. Uenigheten har blant annet gått både på lengden av behandling og diagnostisering av sykdommene. I Norge er det vanlig å behandles med antibiotika i to uker. Reiso forteller at en del av forskningen er å dele opp pasientgruppen i to og la den ene gruppen få antibiotika i to uker, den andre i seks uker.

— Vi vil dessuten se om vi kan forbedre diagnostikken, sier Reiso.

Prosjektsøknaden er drevet frem av fagmiljøene på flått og flåttbårne sykdommer ved sykehuset og Universitetet i Agder. Fagmiljøene skal samarbeide med flere helseforetak, forskningsinstitusjoner og pasientorganisasjonen Norsk Lyme Borreliose-Forening, som var med på å søke om forskningsmidler.

Skal etablere en nasjonal biobank for borreliose

— Vår forening jobber for folk som har grunn til å tro at de har langvarige problemer med flåttbårne sykdommer. Det er en gruppe som ser ut til å bli stadig større. Mange sliter, de har ikke noe behandlingstilbud i Norge og drar til utlandet hvis de har råd. Deler av dette prosjektet vil prøve å klarlegge årsakene til hvorfor noen får langvarige skader etter flåttbitt. Vi håper at dette prosjektet kan hjelpe pasientene etter hvert, sier Carl Erik Semb.

- Opplever du at helsevesenet er mindre rigid og mer åpent for nye behandlingsmetoder?

— Nei, vi opplever det ikke slik, sier Carl Erik Semb, styreleder i Norsk Lyme Borreliose-Forening.

Han håper prosjektet på sikt vil bidra til endringer.

— I prosjektene skal det forskes på nye tester for nevroborreliose. Det skal også forskes på hvor lang antibiotikabehandling som er nødvendig for pasienter med nevroborreliose. Vi skal også etablere en nasjonal biobank for borreliose, sier Reiso.

6000 personer er med i datagrunnlaget

De fem delprosjektene vil inkludere inntil 6000 personer i datagrunnlaget. Fra høsten av vil den første pasienten inkluderes.

En viktig del av prosjektene er å bedre behandlingsløp for pasienter med borreliose og spre ny kunnskap om sykdommen.

Prosjektet har fått navnet BorrSci. Forskningsmidlene er tildelt over fem år, gjennom Forskningsrådets program Helseforsk.

Les mer:

 1. Les også

  Stor interesse for nasjonalt flåttsenter

 2. Les også

  Rekordmange har meldt om flåttsykdom

 3. Les også

  Lars Monsen flåttlege mistet autorisasjon

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  Ny forskning: En enkel penicillinkur er best i behandling av flåttinfeksjon

 2. DEBATT

  Borreliose blues: Fagmiljøenes skepsis til pasienthistoriene | Tore Beito

 3. VITEN

  En gladnyhet om flått!

 4. VITEN

  Sangfugler sprer de farligste Borrelia-bakteriene

 5. SPORT

  Valget sjokkerte OL-vinner: – Jeg kan risikere livet eller gi opp lønnen min

 6. DEBATT

  Folkehelsen er avhengig av at journalister kontrollerer opplysninger og er kritiske til kilder