Teatersjef håper stykke ikke har inspirert Wara-angrep

Black Box-sjefen sier til NRK at hun håper de ikke har vært inspirasjon for truslene mot Tor Mikkel Wara.

Teatersjef for Black Box Teater Anne-Cécile Sibué-Birkeland.

I teaterstykket Ways of seeing, som hadde premiere på Black Box Teater 23. november, vises det flere filmklipp av boligene til kjente personer rundt nettstedet Resett og med tilknytning til Høyre, Frp og NATO i bakgrunnen under forestillingen. Flere av dem som fikk huset sitt eksponert har reagert kraftig.

Blant personene som fikk huset sitt filmet var justisminister Tor Mikkel Wara som fikk bilen og huset sitt tagget på, det er blitt skrevet «rasist» og tegnet hakekors. Dessuten er bilen tilsynelatende forsøkt påsatt.

Teatersjef for Black Box Teater, Anne-Cécile Sibué-Birkeland sier at politiet ikke har tatt kontakt med teateret.

– Vi skjønner at teaterstykket «Ways of seeing» har skapt debatt om filmingen av huset til Tor Mikkel Wara og andre, men politiet har ikke tatt kontakt foreløpig. Det er vanskelig å spekulere i om de vil gjøre det, sier teatersjef for Black Box Teater, Anne-Cécile Sibué-Birkeland.

Les også

PST etterforsker trusler mot justisministeren – bil og hus tagget ned

«Rasisit» er blitt tagget på veggen hjemme hos justisminister Tor Mikkel Wara. PST etterforsker trusler mot statsråden.

Så ingen grunn til å stoppe stykket

Stykket «Ways of seeing» er laget av regissørene Pia Maria Roll og Marius von der Fehr og skuespillerne Sara Baban og Hanan Benammar. Oppsetningen er ikke Black Box Teater egen produksjon, men ettersom den ble vist der, deles ansvaret for eventuelle konsekvenser.

– Det er vi i Black Box Teater som står for presentasjonen av stykket, men så styres metodene og innholdet av regissørene og skuespillerne, forteller Sibué-Birkeland.

Teatersjefen sier at hun så stykket dagen før det ble vist på teateret, og da så hun ingen grunn til å stoppe det. Det ga, ifølge henne, ikke bort hemmelig informasjon til de som fikk boligene sine filmet.

– Vi kan ikke spekulere på motivene og aldri gjort noe for å fremprovosere vold. Det er ingenting som tyder på at det er en direkte sammenheng mellom forestillingen og det som skjedde, sier Sibué-Birkeland.

Hun understreker at hun tar avstand fra truslene mot justisministeren.

– Jeg er både sjokkert og trist. Det som har skjedd er svært alvorlig, og jeg er lei meg på vegne av Wara og familien hans. Dersom volden øker i samfunnet, er det å se på som et tap for demokratiet, forklarer teatersjefen.

Les også

Statsråder og livvakter på glatta: VIP-bilene slått ut av litt snø

Tror det kan være en sammenheng

Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp) var også blant personene som var filmet og ble brukt i teateroppsetningen til Baban og Benammar.

Frp-politikeren Christian Tybring-Gjedde sier til NRK at han tror det finnes en sammenheng mellom teaterforestillingen og hendelsen hjemme hos Wara.

Tybring-Gjedde sier til NRK at han tror det finnes en sammenheng mellom teaterforestillingen og hendelsen hjemme hos Wara.

– Det er i alle fall nærliggende å tro at dette kan knyttes til teaterforestillingen hvor man lå ute i buskene og filmet boligen til justisministeren og andre. Dette kan skape holdninger og kanskje vilje der ute til å gjøre hærverk og andre ting som er veldig negativt, sier han til statskanalen.

Han sier videre at han ikke tror teateret har utført hærverket, men mener Black Box har presentert konspirasjonsteorier om et hemmelig nettverk av rasister som kan ha inspirert noen til å handle.

– Selv om det ytringsfrihetsmessig visstnok er lov å filme i hagene til folk, så skaper det spenninger i samfunnet og frykt, sier Tybring- Gjedde.

PST: Fortløpende vurderinger

Det er PST som etterforsker saken. De ønsker ikke å si noe mer om hva de gjøre for å ivareta sikkerheten til justisministeren.

– Vi ønsker ikke si noe om hvilke sikkerhetstilbak som er knyttet til den enkeltes bolig, men her gjøres det forløpende vurderinger ut fra trusler, løpende hets og sjikane, sier Hugubakken.

PST har ansvaret for objektsikring av boligene til myndighetspersoner i Norge. Med dette menes medlemmer av kongehuset, høyesterett, Stortinget og Regjeringen.

– PST kommer med råd om hva som bør gjøres ut i fra trusselbilde, og så iverksettes tiltakene i samarbeid med det lokale politi. Vi gjennomfører også en sikkerhetssamtale med alle som går ut av eller inn i en regjering, sier kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i PST.