Jusprofessor: Listhaug har mistet kontrollen

Kritikken mot innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug øker etter en ny dag med kaos i Kirkenes.

Politiet voktet inngangen til Ankomstsenteret for å unngå nye rømningsforsøk. Fredag morgen informerte politiet om at alle asylsøkerne inne i senteret var pågrepet.

Det ble ingen bussreturer fra Kirkenes til Russland i går, men samtlige asylsøkere på ankomstsenteret ble pågrepet. Jusprofessor Mads Andenæs mener Sylvi Listhaug har mistet kontrollen.

Tre politibiler voktet inngangen til Ankomstsenter Finnmark da Aftenposten ankom parkeringsplassen utenfor senteret i går morges. Grunnen, skulle det vise seg, var at Politiets utlendingsenhet (PU) hadde besluttet å pågripe alle asylsøkerne inne på senteret som ventet på uttransportering til Russland.

Til tross for det store politioppbudet var det stille og rolig i morgentimene ved den tidligere militærleiren. Både journalister og politi satt i bilene sine, for å beskytte seg mot den intense kulden. Etter de siste dagers 30 minusgrader, var det i går «bare» 20-25 minus.

Etter at torsdagens bussretur ble utsatt, var det forventet at PU skulle kjøre ut asylsøkerne i går.

Det skjedde ikke. Allerede før klokken 10.30 opplyste PU til TV 2 at det ikke kom til å komme noen utsendelser i løpet av dagen. Manglende busskapasitet, var forklaringen.

15 barn pågrepet

Leder for PU i Kirkenes, Tor Espen Haga, kom ut for å møte pressen. Han bekreftet at asylsøkerne var pågrepet for å unngå nye rømningsforsøk, lik dem som ble foretatt dagen før.

Pågripelsen betydde i praksis at flyktningene ble flyttet til andre beboerenheter disponert av PU og nektet å forlate leiren.

Ifølge VG ble totalt 15 barn pågrepet. Ett av dem var født i 2014. I går ettermiddag var alle barna og deres familier løslatt.

I den bitende kulden på parkeringsplassen fortalte Haga videre at PU antok å ha buss på plass til i morgen. Han la til at politiet jobber for å få sendt ut asylsøkere hver dag.

- Det er av hensyn til de som sitter inne på leiren. Vi vil ikke at de skal sitte her lenge i uvisshet.

Det er ingen tvil om at ventetiden og usikkerheten er en alvorlig påkjenning for asylsøkerne. Aftenposten har snakket med flere asylsøkere som forteller om hvor redde de er. Mangelen på informasjon er et gjennomgangstema.

- Har mistet kontrollen

- Listhaug har mistet kontrollen. De er under et veldig press når de nå varetektsfengsler asylsøkerne i Kirkenes. Når man varetektsfengsler, kan man ikke oversitte fristen på tre dager uten en kjennelse fra en domstol, og man må overholde retten til advokathjelp, sier Mads Andenæs, professor ved Det juridiske fakultet, Universitetet i Oslo.

- I tillegg kommer det nye krav om fengselsstandarder. Slik jeg bedømmer forholdene i Kirkenes, oppfyller ikke de kravene.

Torsdag forsøkte flere asylsøkere å rømme. En familie ble pågrepet mens tre andre — et ektepar og en mann i studentalder - kom seg til Kirkenes. De har søkt kirkeasyl i Kirkenes kirke.

De fikk haik. Å gå fra ankomstsenteret til kirken i den ekstreme kulden er nærmest uforsvarlig. For asylsøkerne, som ikke er vant med denne typen vær, fremstår kulden som fryktinngytende.

Russerne mener Norge er forvirret

Bråket rundt utsendelsen av asylsøkere fra Norge til Russland får bred oppmerksomhet i russiske medier.

- Norge er full av selvmotsigelser i oppfatningen av Russland. Russland er livsfarlig, men ikke for flyktninger, skriver det russiske nyhetsbyrået Regnum.

- Norske myndigheter har lenge kritisert Russland for å være aggressivt, hjernevasket, farlig og «fiender». Men det er fint sted å sende flyktninger til.

- Ingen vil bli hos oss

Russerne gir uttrykk for en viss forbauselse over at asylsøkerne ikke mener Russland er et godt og trygt land å leve i, særlig når de kommer fra land som Syria eller Afghanistan.

- Vi er blitt en transittregion. Absolutt ingen av dem har uttrykt ønske om å få leve i Murmansk, sier viseguvernøren til Ria Novosti.

Han konstaterer at de står fritt til å reise dit de ønsker:

Svineinfluensa-frykt?

Meldingene om at hundrevis av utlendinger er på vei fra norske asylmottak, har også utløst spekulasjoner om svineinfluensa.

- Frykten til helsemyndighetene knytter seg spesielt til det faktum at de sanitære forholdene i flyktningleirene ikke holder mål, ifølge Lenta.ru, som også peker på manglende tilgang på medisiner og legehjelp.

Det russiske kontroll­organet Rospotrebnadzor gikk derfor ut og understreket at «det er ingen trussel om svineinfluensa fra Norge nå», følge Interfax.

— Ikke reelle flyktninger

Russerne mener de fleste «arktiske» asylsøkerne ikke er reelle flyktninger.

- De som deporteres fra Norge nå, har som regel tidligere fått lov til å bli i Russland. Mange har studert og arbeidet, sier viseguvernør Igor Babenko til Ria Novosti.

- Jeg vil anslå at 70 prosent først og fremst er ute etter et bedre liv. Det er helt forståelig, når du ser forskjellen i levestandard, sier Tatiana Bazanova, flyktningkonsulent i Pechenga-regionen til Aftenposten.

- Men det er ikke en grunn til å få asyl.

Dan P. Neegaard (foto) og Steffen Pedersen Øberg
Tor Espen Haga i Politiets utlendingsenhet informerte pressen om pågripelsen i går.