Norge

Soldater patruljerer sentrum

Slik er situasjonen i Oslo dagen etter katastrofen.

Lørdag morgen voktet et stort antall soldater Stortinget og flere andre viktige bygninger i Oslo sentrum. FOTO: JON ROBIN HALLE
  • Jon Robin Halle

Tungt bevæpnede soldater, mange av dem med hunder, er meget synlig i bybildet rundt sentrale bygninger i hovedstaden, som Utenriksdepartementet ved Victoria terasse i nærheten av Nationaltheatret, Slottet og Stortinget.

Både området rundt slottet og Stortinget er avsperret med politisperrebånd. Det samme gjelder gatene som leder inn til regjeringskvartalet.

Dempet stemning

Blant mennesker som er på vei til jobb eller har andre ærend i Oslo sentrum lørdag morgen kan stemningen beskrives som dempet og lavmælt. Mange ser preget ut av tragedien som på en eller annen måte har påvirket alle nordmenn.

Flere steder var man nødt til å ta omveier for å komme seg frem, men soldatene var behjelpelige med å svare på spørsmål og vise vei.

Mange brukte mobilene eller vanlige kameraer til å ta bilder av berørte steder i Oslo sentrum.

Slik er situasjonen i Oslo sentrum nå:

  • Politiet melder at det nå anses som trygt å bevege seg i Oslos gater, men det oppfordres til å respektere politiets sperringer.
  • Det er forsinkelser på deler av kollektivtrafikken, og inntil videre kjører ingen trikker eller busser gjennom Oslo sentrum. Utenfor sentrum går kollektivtrafikken som normalt.
  • Det har vært uvanlig stor pågang etter taxier i morgentimene lørdag og lange ventekøer. Det er ventet at dette blir bedre i løpet av dagen.

Blodbanken i Oslo gjennomfører ekstra blodtapping i dag. De har etterlyst givere med blodtype 0 — (neg), men tar kun imot blodgivere som er registrert hos Blodbanken i Oslo.

Svært mange har meldt seg for å gi blod siden i går ettermiddag.

Tilbake til normalt

Fredag ettermiddag og kveld ble en skremmende opplevelse for Oslos innbyggere, også for de som ikke var direkte berørt i den forstand at det hadde slektninger eller venner blant de skadede eller drepte.

Folk ble oppfordret til å forlate sentrum, begi seg hjem og bli der. Det ble opplyst at statsminister Jens Stoltenberg og kongefamilien oppholdt seg på hemmelig sted. Helikoptre, mange av dem på vei til og fra Utøya med sårede,andre fra politiet, fløy over Oslo hele kvelden. Bilder fra Karl Johan, selve hovedpulsåren i Oslo, viste en nesten folketom gate - et helt uvanlig syn en fredagskveld.

Og det skulle ta flere timer før det uhyrlige omfanget av tragedien på Utøya ble klart. Kombinert ga dette en sterk følelse av at både Oslo og Norge var under angrep.

Mange vil hjelpe

Røde Kors mottar mange henvendelser fra folk som ønsker å hjelpe etter tragedien. President Sven Mollekleiv sier det viktigste man kan gjøre i dag er å være medmennesker.

Det vil være avgjørende viktig at foreldre snakker med barn, at naboer snakker med naboer og at venner snakker med venner, sier han via sin pressekontakt.

Røde Kors oppfordrer alle som sørger til å benytte seg av de forskjellige støtteordningene som er opprettet.

  • På nettsiden er det opprettet forum og chat hvor ungdommer kan snakke om det som er skjedd.
  • Det er også mulig å ringe Røde Kors-telefonen for barn og unge på telefonnummer 800 33321.
  • Organisasjonens sentraler holdes åpne over hele landet.
Torggata, som leder inn til Youngstorget, er sperret av i morgentimene lørdag. FOTO: JON ROBIN HALLE
Soldater foran det avsperrede området rundt regjeringskvartalet. FOTO: JON ROBIN HALLE