Tilbake i det gode selskap

Norge er tilbake i det gode selskap i europeisk friidrett. Sammen med Hellas og Tyrkia sikret det unge norske laget opprykket til superligaen søndag.

Christina Vukicevic og Norge rykket opp til friidrettens gjeveste selskap på tross av at Andreas Thorkildsen ikke deltok. Foto: Scanpix

Enerne innfridde fullt ut. Det ble seirer til Ezinne Okparaebo, Jaysuma Saidy Ndure, Ingvill Måkestad Bovim og Christina Vukicevic, men en del av dem som kommer bakfra, hevet seg også.

– Jeg er kjempestolt. Alle har prestert. Vi har 16 plasseringer blant de tre beste, og det er over all forventning, sa sportssjef Ronny Nilsen til NTB etter at opprykket var sikret.

16 plasseringer på seierspallen var i overkant av forventningene, selv om resultatene ikke var så mye å skryte av.

Men var plasseringene som hadde størst betydning denne helgen, og der ble det mye mer stang-inn enn stang-ut for de norske utøverne. Det var knapt noen som skuffet eller underpresterte

Stine Tomb var den eneste som kvalifiserte seg til VM av de norske utøverne som var i aksjon i Izmir, og som ikke var tatt ut på forhånd. Hun løp en gnistrende 400 meter hekk på 56,38 sekunder. Det var bare fem hundredeler bak den nesten 30 år gamle norgesrekorden til Hilde Fredriksen.

Tomb ble selvsagt belønnet med VM-billett. Den andre som snuste på rekord, var Ezinne Okparaebo. I det første 200-meterløpet hennes på ett år slo hun til med 23,44 – bare 13 hundredeler fra Mona Evjens 29 år gamle rekord.

Mer å gå på

Det er også klart at norsk friidrett har mer å gå på enn det laget fikk vist i Izmir denne helgen, for i flere øvelser stilte Norge uten sine beste.

Andreas Thorkildsen i spyd kunne ikke være med på grunn av skade. Sykdom stoppet både sleggekaster Mona Holm og hekkløperen Vladimir Vukicevic, og det var også andre utøvere som måtte kaste inn håndkleet på grunn av sykdom og skader.

– Selv om vi manglet flere av våre antatt beste, klarer utøverne våre å prestere bra resultater. Det viser at vi i norsk friidrett har mange flere bein å stå på enn tidligere.

– Det var også viktig at de beste innfridde og sikret de poengene vi hadde regnet med. Det er også verd å merke seg at forrige gang vi rykket opp, i 2009, skjedde det på hjemmebane i Bergen. Nå har vi klart det på bortebane også, sa Ronny Nilsen.

– Jeg er rørt og kjenner tårene presser på. Dette var utrolig morsomt, sa visepresidenten i friidrettsforbundet, Tore Hordnes, til NTB. Han kunne nesten ikke fått fullrost den norske innsatsen, som var over all forventning.

Også gode resultater

– Jeg tenker ikke så mye på resultatene, for i en lagkamp som dette er det om å gjøre å ta flest poeng, men det ble prestert noen gode resultater her også.

–200-meteren til «Jays» på 20.32 er det klasse over, og vi må heller ikke glemme at Ezinne Okparaebo nesten slettet en snart 30 år gammel rekord på sin 200 meter, sa sportssjefen.

Han understreket også hekkløper Stine Tombs sterke prestasjon på langhekken for kvinner.

– Jeg visste at vi hadde muligheten til å være med i opprykkskampen, men sikker var jeg ikke. Det eneste jeg var sikker på, var at Hellas og Tyrkia ville være de beste, men når jeg ser på poengene, så er vi nærmere begge disse landene enn jeg hadde trodd, sa Ronny Nilsen.

Tyrkia vant med 329 poeng. Hellas på annenplass hadde 307,5 poeng, mens det norske laget sanket 290 poeng. Jaysuma Saidy Ndure var den største norske poengplukkeren med sine to seirer og deltakelse på den korte stafetten.

– Vi markerte oss allerede i åpningen av dette mesterskapet lørdag og tok føringen i kampen om tredjeplassen. Vi holdt trykket inn. Jo, dette var bra, slo Ronny Nilsen fast overfor NTB.