Norge

Drapstruet etter salg av minnearmbånd

Flere reagerte sterkt da en rørlegger ønsket å tjene penger i kjølvannet av terrorangrepene.

Et rørleggerfirma står bak denne nettsiden hvor man kan kjøpe et minnearmbånd til 129 kroner. For hver solgte armbånd går 35 kroner til gjenoppbyggingen av Utøya.

 • Camilla Kilnes

Vår samleside: Alt om terroren

Les også:

Like etter at Norge ble rammet av to terrorangrep fredag 22. juli er det mange som har ønsket å bidra med midler til Arbeidernes Ungdomsfylking (AUF). Nå går Forbrukerrådet ut og advarer mot useriøse aktører, skriver adressa.no .

En nettside som selger minnearmbånd til 129 kroner, hvorav 35 kroner går til fondet for gjenoppbygging av Utøya, har fått mye kritikk på sosiale medier. Mannen som står bak nettsiden, er rørlegger til daglig. AUF har ikke fått informasjon om at minnebåndene med påskriften «Til minne om 22.07.2011» selges til inntekt for Utøya.

Vil tjene penger

Det var TV2 som skrev om saken først, og i går ettermiddag var det bare 5 kroner som skulle gå til gjenoppbyggingen av Utøya. Nå er dette hevet til 35 kroner.

Adressa.no har snakket med nettsidens kontaktperson, og han forteller at selgeren er på ferie på andre siden av kloden, og er utilgjengelig for øyeblikket.

— Hver gang jeg prøver å gjøre noe med denne saken så blir det feil. Media er ute etter bare én vinkling. Dette er hull i hodet. Vi prøver ikke å skjule at vi ønsker en profitt på dette, sier han.

Forandret summen til Utøya

Etter flere mediehenvendelser valgte kontaktpersonen å be selgeren, som også er hans bror, om å forandre summen som skulle gå til minnefondet til Utøya. Først var det bare 5 kroner som skulle gå til Utøya, deretter 10 kroner, og nå er det 35 som står oppført på nettsiden. Kontaktpersonen forteller at det har vært tøft å stå i stormen som har kommet i etterkant av sakene.

— Man blir drapstruet på sms, blir kalt «Judas» og det står «dø i helvete», hevder kontaktpersonen.

- Vil du politianmelde truslene?

— Hvorfor skal jeg det? Dette er jo bare mennesker som sitter i stua og er rasende, sier han.

Flere har reagert på den stive prisen, og kontaktpersonen har tidligere opplyst at det er høykvalitetsbånd i 100 prosent silikon som gjør kostnadene større.

- Bør gå uavkortet til formålet

Martin Henriksen, tidligere AUF-leder og styreleder i Utøya AS, forteller at de ikke har fått noe informasjon om innsamlingen som gjøres via salget av minnearmbånd.

— Vår generelle holdning til alle sånne initiativ er at midler som blir samlet inn bør gå uavkortet til formålet, og ikke til egen fortjeneste. I forbindelse med slike innsamlinger må det komme klart frem hvem som står bak og en oversikt over hva pengene går til. Jeg har fått med meg at mange har reagert på prisen på armbåndene, sier han.

- Hva synes du om at noen prøver å tjene penger på en svært tragisk hendelse?

— Jeg vil på generelt grunnlag advare mot å bruke tragiske hendelser til å skape egen fortjeneste. For de som ønsker å bidra så finnes det andre og sikrere måter å gjøre det på enn via denne nettsiden, sier Henriksen.

AUF har i etterkant av massakren på Utøya fått mange henvendelser fra folk som ønsker å bidra, og selv om verken AUF eller Arbeiderpartiet har startet innsamlingaksjon har det oppstått diverse innsamlinger ut fra et engasjement blant folket.

— Det varmer i en veldig tung tid at folk ønsker å hjelpe oss, og derfor har vi lagt ut informasjon om hvordan man kan støtte gjenoppbyggingen av Utøya på våre nettsider. Det finnes andre initiativ som virker seriøse og ordentlige, sier han.

- Alltid noen som skal sko seg

Forbrukerrådet har også klare meninger når det gjelder en nettside som mangler både kontaktinformasjon og informasjon om reklamasjonsmuligheter.

— Jeg registrerer at det er en allmenn forbannelse over dette tilbudet og vi vet fra tidligere erfaringer at det alltid er noen som skal sko seg på alvorlige hendelser. Men dette var sjeldens umusikalsk, mener fungerende forbrukerpolitisk direktør Terje Kili i Forbrukerrådet.

Den eller de som står bak nettsiden er ikke i samsvar med folkemeningen, og kan ikke ha skjønt hvordan folk ville reagere på et slikt tilbud, mener Kili.

— Folk er definitivt mer forbanna enn fornøyde. Jeg stiller meg også uforstående til gapet mellom salgspris og det de skal gi til Utøya. Jeg har vansker for å se at det bare er en ideell virksomhet, sier han.

På generelt grunnlag vil Kili anslå at et gummiarmbånd koster rundt fem kroner å importere, pluss administrasjonskostnader.

— Det er fortsatt et stort sprang mellom 129 kroner og 35 kroner. Det virker som de får mest av salgssummen. Hvis man kjøper armbåndet så tror jeg nok art man støtter firmaet mer enn saken. Denne nettsiden mangler seriøsitet, og vi advarer generelt å kjøpe fra nettsider som mangler vesentlige opplysninger som hvem som er selger, sier han.

 1. Les også

  Må gjenoppbygge Utøya for millioner

Relevante artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Navnet hans ble brukt til nettsøk. Nå blir han avkrevd kjemperegning.

 2. NORGE
  Publisert:

  Bokhandler med politisk stunt mot Carl I. Hagen

 3. DIGITAL
  Publisert:

  Blir provosert av leverandørens reaksjon på den urovekkende rapporten

 4. BOLIG
  Publisert:

  Cesilie Dahl solgte egen bolig selv, og fikk 135.000 kroner over takst

 5. DIGITAL
  Publisert:

  Verdt å beskytte seg mot trådløs kortsvindel, eller bare bortkastede penger?

 6. REISE
  Publisert:

  SAS måtte ut med 130.000 kroner til skolegruppe