Norge

Politiet tar til motmæle mot helikopterkritikk

Politiet avviser at det hadde gått raskere å avvæpne Anders Behring Breivik på Utøya dersom de hadde brukt helikopter. Justisministeren vil ha en grundig gjennomgang av beredskapen i luften etter terroraksjonene.

Politidirektør Øystein Mæland og justisminister Knut Storberget svarer onsdag på helikopterkritikken. Dette bildet er fra i vår, da Mæland ble ansatt som politidirektør. FOTO: STIAN LYSBERG SOLUM/SCANPIX Foto: Solum, Stian Lysberg

Les også:

Les også

Politiet kunne fløyet til Utøya på ti minutter

De siste dagene har stadig flere kritiske røster uttalte seg om politiets prioriteringer og ressursbruk under terroraksjonen på Utøya og i Oslo 22. juli.

Et sentralt punkt i kritikken er at politiet ikke brukte helikopter i aksjonen mot Utøya. Flere kilder har hevdet at responstiden ville blitt redusert fra 50 til under ti minutter dersom helikopter var satt inn under Anders Behring Breiviks nedslakting av unge AUF-ere på Utøya.

Onsdag så både justisminister Knut Storberget (Ap), politidirektør Øystein Mæland og politiet i Oslo seg nødt til å svare på den økende kritikken.

— Ikke raskere

Ifølge Mæland ville det ikke gått raskere med helikopter.

— Når man beregner flytid til Utøya, må man også ta hensyn til at helikopter skal klargjøres og at mannskaper og utstyr skal om bord. Politiets vurdering er at den raskeste måten å transportere beredskapstroppen til Utøya på, var med bil og båt. Dessuten ville det i denne situasjonen ikke vært forsvarlig å lande på Utøya. Transport med båt til øya ville kommet i tillegg, sier Mæland.

Han understreker at det eneste helikopteralternativet for beredskapstroppen er Forsvarets helikoptre, og at disse ikke ville være klare noe tidligere.

— Forsvaret kunne tidligst stille med Bell-helikoptre klare for å ta av fra Rygge kl. 18. Da var beredskapstroppen allerede på vei mot Utøya i bil, sier han.

Viktig spørsmål

Justisminister Knut Storberget (Ap) er samtidig klar på at politiets luftkapasitet vil bli et sentralt spørsmål i tiden fremover.

— Jeg er ydmyk for spørsmål rundt dette, og det skulle bare mangle at vi ikke skulle gå inn i denne problemstillingen med tanke på beredskap for fremtidige alvorlige hendelser. Dette vil det være viktig å få avklart for kommisjonen som er oppnevnt for å evaluere etatenes arbeid under terrorangrepene, sier Storberget til NTB.

Under terrorangrepene sto politiets eneste helikopter på bakken fordi alle pilotene var på ferie samtidig. Helikopterpersonell i Oslo skal ha meldt seg til tjeneste 15 minutter etter at bomben i Oslo smalt, men fikk beskjed fra politiledelsen at det ikke var behov for dem, ifølge TV 2.

Ifølge politiet kan politihelikopteret uansett ikke brukes til skarpe oppdrag, men politidirektør Øystein Mæland fastslår at helikopteret ville ha vært til god hjelp til søk, observasjon og dokumentasjon under hendelsen.

Det er også blitt rettet kritikk mot at et Sea King redningshelikopter sto klar til bruk i Oslo uten å bli brukt. Politiet har her forklart at de ikke kjente til dette helikopteret, og at det var avsatt til helsetjenesten etter terrorbomben i Oslo.

For tidlig

Storberget sier det er for tidlig for ham å gå inn og mene noe om de operative avgjørelsene som ble tatt, men sier han har stor forståelse for at de kritiske spørsmålene stilles.

— Spørsmålene som reises er helt legitime, og mange av spørsmålene har jeg stilt meg selv hver eneste time siden angrepene, sier Storberget.

Øysteins Mæland sier politiet gjorde alt som sto i deres makt for å redde liv på Utøya.

— Vi er likevel åpne for at ting kunne vært gjort bedre. Vil vil nå gjennomføre en egen etatsomfattende evaluering som skal gi svar på hva som fungerte og hva som kan forbedres med tanke på fremtidig oppgaveløsning, sier politidirektøren.

Relevante artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Fem år etter 22.juli får politiets skarpskyttere lov å skyte fra politiets egne helikopter

 2. NORGE
  Publisert:

  Det første av de nye politihelikoptrene er på plass

 3. NORGE
  Publisert:

  Nå skal politiet bruke Kystverkets helikoptre

 4. A-MAGASINET
  Publisert:

  Han drepte i tjeneste for politiets beredskapstropp. Ingen får vite hvem han er.

 5. NORGE
  Publisert:

  Den røde båten ble symbolet på alt som gikk galt 22. juli. Nå har beredskapstroppen fått større båter de kan ta med seg.

 6. NORGE
  Publisert:

  Han ledet politiets beredskapstropp 22. juli 2011. Fremdeles mener han at antiterrorarbeidet i Norge har store svakheter.