Norge

De er menn og har hatt toppjobber i Forsvaret: – Ja, større kvinneandel gjør Forsvaret bedre

Gamle og nåværende forsvarstopper er unisont begeistret for flere kvinner i Forsvaret.

Stine Graftås og Amanda Brestad skal inn i Forsvaret om to uker.
  • Ingvild Fjelltveit
  • Sveinung Berg Bentzrød
    Journalist
Stine Graftås skal inn i Forsvaret om to uker.
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

Denne sommeren er kjønnsnøytral verneplikt en realitet i Norge. Det betyr at Forsvaret kan velge fritt mellom alle som er født i 1997, og som i fjor gjennomførte sesjon.

  • Det gjør at én av tre 19-åringer som skal inn i sommer er kvinne.
  • Flere kvinnelige toppoffiserer mener at dette hever Forsvaret militært.

– Jeg har alltid vært tilhenger av at det kommer flere kvinner inn i Forsvaret, og ser helt klart argumentene for at det styrke tjenesten, sier tidligere sjef for Forsvarets operative hovedkvarter, Jan Reksten.

Tidligere general Gullow Gjeseth peker på at det alltid har vært kvinner i Forsvaret og mener det internt har blitt oppfattet som positivt, og sier det er politisk vilje som har gjort at det har tatt tid å få på plass kjønnsnøytral verneplikt.

– Kvinnelig verneplikt var på høy tid da den kom. Dette er en positiv utvikling for Forsvaret som jeg gleder meg over, sier han.

Tidligere general Gullow Gjeseth.

Tror det blir en bedre miks

– Konklusjonen til Natvig, Dedichen og Gjerde (de kvinnelige offiserene) høres fornuftig ut. Når man kan ta inn de beste, uansett, er det naturlig at Forsvaret blir bedre. Kvinner har også andre gode egenskaper enn menn, så i sum tror jeg det blir en god miks i Forsvaret, sier Sigurd Frisvold, som var forsvarssjef fra 1999 til 2005.

Han har imidlertid en innvending.

– Så er spørsmålet hva man mener med bedre. Etter mitt syn må man fortsatt holde en høy fysisk standard. Det er ikke blitt lettere å være infanterist eller om bord på et fartøy eller et fly. Fysisk utholdenhet har mye å si, sier han.

Sigurd Frisvold, som var forsvarssjef fra 1999 til 2005.

I boksen under kan du lese begrunnelsen til de kvinnelige toppoffiserene om hvorfor de mener flere kvinner gir et bedre Forsvar:

– Avgjørende på utenlandsoperasjoner

Per Sverre Opedal, tidligere generalmajor og sjef for Hæren, tok til orde for kjønnsnøytral førstegangstjeneste allerede i 2012.

– Mitt poeng har vært at man ikke ser kjønn i Forsvaret, det skal ikke ha noe å si om man er mann eller kvinne, sier han.

Han tror også at flere kvinner i Forsvaret vil heve det militært.

– Særlig på utenlandsoperasjoner er kvinnelige soldater helt avgjørende. Menn når ikke ut til store deler av befolkningen mange steder, på grunn av kulturforskjeller og andre faktorer. I de tilfellene styrker flere kvinner helt klart den operative kvaliteten. Jeg tror også den vil heve den på innenlandsoperasjoner, sier Opedal.

Per Sverre Opedal, tidligere generalmajor og sjef for Hæren.

– Kvinner har kvaliteter menn ikke har

Også blant nåværende forsvarstopper, har mange tro på at økt kvinneandel vil gi gjøre Forsvaret bedre.

– Jeg tror at det vil styrke kvaliteten i Forsvaret at det blir flere kvinner i førstegangstjenesten. Man dobler muligheten for å velge ut de beste. I tillegg har kvinner kvaliteter menn ikke har, så jeg tror styrken også ligger i at det blir en god kombinasjon, sier Egil Andre Aas, leder i Norges Offisersforbund.

Christian Bugge Hjort, generalsekretær i Norges Forsvarsforening, peker på at fysisk styrke har mindre betydning i Forsvaret i dag enn tidligere.

– Oppgavene Forsvaret i dag skal løse er helt forskjellig fra før. Teknologi, innenfor alle våpengrener, gir stadig større utfordringer. Her, og innenfor ledelse, kan vi ikke se at kvinner har dårligere forutsetninger, sier Hjort.

– Snarere tvert imot. I mange tilfeller har kvinnelige ledere bedre forutsetninger, de har en annen tilnærming og en annen måte å behandles medmennesker på. Jeg støtter derfor resonnementet til de kvinnelige toppoffiserene, legger han til.

Se video: Amanda og Stine får en smakebit på hverdagen i førstegangstjenesten:


Flere saker om Forsvaret:

Les mer om

  1. Hæren
  2. Forsvaret
  3. Kvinner