NVE: – Prognosene i Utvik er gode

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) jobbet frem til midnatt mandag for å få oversikt over skadene i flomrammede Utvik i Sogn og Fjordane.

Store nedbørsmengder fører til flom i Reed i Gloppen kommune i Sogn og Fjordane og flere andre i Sør-Norge. Foto: Runar Sandnes / NTB scanpix

– Værprognosene er gode fremover. Elva vil gå ned. Den har allerede gått mye ned. Det verste er over, men skaden er der uansett. Det er mye oppryddingsarbeid, sa fungerende regionsjef i NVE, Svein Arne Vågane, til NTB like før midnatt.

– Storelva i sentrum av Utvik har tatt broen på Fylkesvei 60. Broene mot Førde er stengt. Det er ikke tilkomst til Førde eller Stryn. Veivesenet gjør en god jobb der, men det vil ta tid, opplyste Vågane.

I Sogn og Fjordane er tre steder særlig rammet: Sandane og Breim i Gloppen kommune og Utvik i Stryn kommune.

Sent mandag kveld var det fortsatt 15–20 personer i Utvik som ikke hadde fått avklart bosituasjon for natten, opplyste ordfører i Stryn kommune, Sven Flo, til NTB.

Store skader

Ved målestasjonen i Stryn regnet det 15 millimeter på en time mandag ettermiddag. Regnbygene er lokale, slik at selv om Utvik er isolert, er det lite regn 8 kilometer lenger nord, i Innvik.

Store nedbørsmengder førte til flom i Utvik i Sogn og Fjordane og flere andre i Sør-Norge. NB! Mobilbilde, beste billedkvalitet som er tilgjengelig. Foto: Tanja Selbervik Hage / NTB scanpix

Begge elvene som renner gjennom Utvik, gikk over sine bredder. Dermed ble Utvik sentrum helt isolert mandag, og strøm og vann ble kuttet. Det er store materielle skader, men ingen personer er skadd.

Tirsdag morgen vil Fylkesmannen, beredskapsgruppen og flere i kommunen komme for å få overblikk over situasjonen.

– Jobben blir å definere et elveløp igjen, sier Vågane, som ikke vil uttale seg om hvor lenge veiene blir holdt stengt eller om situasjonen for de evakuerte i området.

Ekstra fergeavganger

Det er satt opp ekstra fergeavganger mellom Anda og Lote i Sogn og Fjordane natt til tirsdag som følge av flommen og stengningen av fylkesvei 60.

– I forbindelse med flommen i Sogn og Fjordane og at fylkesvei 60 er stengt, opplever fergesambandet Anda-Lote økt trafikkmengde og lang ventetid. Det blir derfor kjørt ekstra avganger i sambandet i natt, opplyste Statens vegvesen mandag kveld.

Fem avganger fra Lote og fem fra Anda settes opp i tillegg til den ordinære rutetabellen.

Sivilforsvaret bisto

I Breim måtte brannvesenet redde to personer fra en isolert enebolig, og E39 var stengt i flere timer uten omkjøringsmuligheter.

Sivilforsvaret rykket ut for å bistå brann og politi med evakuering og trafikksikring i både Breim og Utvik.

– Nå er det alle mann til pumpene, sa operasjonsleder Kai Henning Myklebust i Vest politidistrikt til NTB mandag formiddag.

Også lenger øst, i Gudbrandsdalen, skapte regnet store problemer. Der måtte E6 stenges i flere timer fordi et vannmagasin kunne briste overfor veien.