- Regjeringen sender regningen til fattige mennesker

Regjeringen kutter i bevilgningene til langsiktig utviklingshjelp. I tillegg brukes 1,9 milliarder kroner av bistandsbudsjettet til å betale for asylsøkere og flyktninger i Norge.

Overser: Finansminister Siv Jensen på vei til Stortinget onsdag formiddag for å legge frem statsbudsjettet. Organisasjoner og opposisjon mener regjeringen ikke gjør nok for flyktningene.

Hjelpeorganisasjoner og opposisjon mener finansminister Siv Jensen (Frp) lar verdens fattige betale for asylsøkere og nødhjelp til Syria.

— Det er umoralsk å sende regningen til andre fattige mennesker, sier generalsekretær i CARE, Gry Larsen. Hennes kollega i Flyktninghjelpen, Jan Egeland, gjentar et felleskrav fra en rekke organisasjoner om at Norge bør øke støtten til Syria og nabolandene med minst 3 milliarder kroner.

— Økningen må komme som tilleggsmidler, sier Egeland. Mens Redd Barnas Tove R. Wang mener budsjettet ikke er tilpasset krisen.

Les også:

Les også

Mange vil huse flyktninger, men kommunene trenger tomme boliger

KrF er nervøse

Regjeringens samarbeidspartier, KrF og V, frykter at bistandsbudsjettet vil bli enda mer barbert når regjeringen senere i høst kommer med et tillegg til statsbudsjettet for å finansiere flyktningstrømmen til Norge.

— De store tallene kommer da. Vi har en ekstraordinær situasjon som krever ekstraordinære midler, sier KrFs justispolitiske talsmann, Kjell Ingolf Ropstad. Han frykter at høsten kan bli en tung kamp for å unngå smertefulle kutt:

— Vi er nervøse for hva som legges på bordet om noen uker. Jeg vil advare regjeringen mot å hente enda mer penger fra bistandsbudsjettet.

Oppsiktsvekkende

Venstres André N. Skjelstad konstaterer at situasjonen er ekstrem:

— Den vil få enorme, økonomiske konsekvenser for statsbudsjettet neste år.

Opposisjonen er kritisk til at regjeringen ikke har klart å fange opp noe av den økte flyktnigstrømmen i statsbudsjettet. Justisminister Anders Anundsen har til og med foreslått å kutte i bevilgningene til både UDI og UNE, basert på et anslag om 11.000 asylsøkere i 2016, selv om anslaget for flere uker siden ble justert opp til 16.000.

— Kuttene er oppsiktsvekkende. Anundsen har nedprioritert og kuttet over hele mottaksleddet. Man kan mistenke blank vrangvilje fra politisk ledelse, sier SVs Snorre Valen. Heidi Greni (Sp) mener regjeringen i det minste burde justert tallene på sin budsjettkonferanse i august.

Her får du full oversikt over alle hovedtemaene i budsjettet:

Les også

Her er dagens viktigste budsjettnyheter

Under enhver kritikk

Helga Pedersen (Ap) sier Justisdepartementets flyktningbudsjett "er under enhver kritikk".

— Anundsen har levert et forslag som ikke en gang var tilpasset situasjonen i mai, sier Pedersen.

Hun mener at "justisministeren har bidratt til å forverre situasjonen på Tøyen og ute i kommunene."

— Jeg er ikke trygg på at regjeringen har satt sin beste mann på saken, sier Helga Pedersen.