Norge

Derfor er Gunhild Stordalens Eat-konferanse viktig

Hva du spiser påvirker ikke bare helsen din, men også hvilken jord etterkommerne dine skal bo på og hvilket klimaregime de skal leve under.

 • Arild Færaas
 1. og 2. juni arrangerer Eat Stockholm Food Forum for andre gang.

Eat ble startet og er eid av Stordalen Foundation. Det er Gunhild og Petter A. Stordalen som etablerte stiftelsen i 2011.

Stockholm Resilience Centre, som er en del av Stockholms universitet, er den viktigste akademiske partneren.

Eat jobber med mat i både et helse— og et klimaperspektiv.

Video: Gunhild Stordalen har en masterplan

1. Våre matvaner påvirker klimaet.

Hva du spiser påvirker hvor mye klimagasser som slippes ut og bidrar til drivhuseffekten. Nøyaktig hvor stor andel matvareindustrien utgjør av de totale klimagassutslippene, er usikkert. Men det er en av de største enkeltfaktorene. Enkelte forskere har blant annet regnet seg ut til at kjøttproduksjonen i verden utgjør nesten en femtedel av de totale klimagassutslippene. Det er også forskjell på hva du spiser.

Om du spiser en biff, vil det bidra mer til global oppvarming enn om du spiser kylling, som igjen bidrar mer til global oppvarming enn potetspising.

Ifølge FNs organisasjon for ernæring og landbruk kan klimagassutslippene fra jordbruk, skogbruk og fiske øke med 30 prosent innen 2050 om det ikke blir gjort noe med det.

2. Klimaet vil påvirke våre matvaner

Når temperaturen øker, vil det påvirke både vekstsesong og hva som kan vokse flere steder i verden. Mer ekstremvær, som enten mer nedbør eller mer tørke, vil også påvirke hvilken mat som kan produseres hvor.

Ifølge en artikkel i Guardian er det allerede enkelte beviser for at klimaendringene allerede har påvirket matproduksjonen, men at det er blitt kompensert av økt matproduksjon takket være fremskritt på diverse områder.

Men hvordan det blir i fremtiden, er mer usikkert. Mens vi i Norge og andre deler av den nordlige halvkule kan få bedre muligheter for å produsere mat, er det stor sannsynlighet for at det vil bli verre i Afrika.

3. Viktige maktmennesker deltar på konferansen.

Sveriges statsminister Stefan Löfven og Norges statsminister Erna Solberg er to statsledere som skal snakke på konferansen.

Den høyt anerkjente økonomi-professoren Jeffrey Sachs ved Columbia University i New York er regnet som en ekspert i bærekraftig utvikling. Han leder blant annet Earth Institute ved universitetet, samt FNs nettverk for bærekraftige løsninger.

Også Paul Bulcke, administrerende direktør for matvaregiganten Nestlé, samt styreformann Michael Treschowfor en annen matvareprodusent, Unilever, deltar.

Her kan du se hele listen over alle som skal snakke. Jonas Gahr Støre, Kronprinsesse Mette-Marit og den kjente TV-journalisten Femi Oke er noen av de andre maktpersonene som kommer.

4. Konferansen utfordrer myndigheter, næringsliv og sivilsamfunn

afp000885088-wAJKTySIcA.jpg Ruud, Vidar

Gunhild Stordalen og Eat mener at mange forskjellige personer både fra myndighetene, næringslivet og sivilsamfunnet trenger å samarbeide for å nå målet om bærekraftig mat. Årsaken er ifølge Eat at helse— og miljømessige problemer knyttet til matproduksjon, henger sammen med alle deler av samfunnet.

5. EAT har en visjon om å få til et globalt mat-system som på bærekraftig vis kan gi nok mat til 9 milliarder i 2050.

Eat har tre hovedtemaer som de forsker på. Diett er det ene, hvor målet er å se hvilken diett befolkningen kan ha, hvor sunn mat lages på en bærekraftig måte.

Også hva som skal til for å få til endring både på produsent og konsumentsiden er en forskningssatsing.

Den siste satsingen er hvordan vår jordklodes inntreden i den geologiske epoken Antropocenen, vil påvirke matsystemene våre.

Antropocenen er den geologiske epoken vi nå er inne i. Den begynte da menneskenes aktivitet førte til endring av Jordens økosystemer.

Matsystemer kommer av det engelske «food systems» som inkluderer alt som har med matens ferd fra starten av til den spises av oss å gjøre.

6. Ikke så viktig, men...

Eat-konferansen har fått stor oppmerksomhet i britiske medier det siste døgnet på grunn av tidligere statsminister Tony Blairs høye honorarkrav for å snakke på konferansen. Daily Mailhevder at det er snakk om nærmere fire millioner kroner som den tidligere Labour-lederen skulle ha for en 20 minutter lang tale.

Det ville i tilfelle vært mer enn hva Eat betale for å få Bill Clinton til konferansen i fjor. Han fikk omtrent 3,5 millioner kroner.

Tony Blairs kontor har ifølge Independent nektet for at det stemmer at han krevde så mye penger.

Odd Arvid Strømstad i Eat sier til dn.no at «det ble raskt klart for oss at hans honorarkrav lå på et helt annet nivå enn det som var aktuelt for oss.»

Ifølge Gunhild Stordalen får ingen av deltagerne på årets arrangement betalt for foredragene, skriver Dagens Næringsliv videre. Av det eventuelle honoraret Blair skulle fått, ville mesteparten ha gått til konas veldedige stiftelse.

 1. Les også

  Gunhild Stordalen: - Jeg er så takknemlig for at jeg overlevde

 2. Les også

  Nordmenn bryr seg lite om utslipp fra kjøttproduksjon

 3. Les også

  Under kniven: «Den får mager mat, som skal leve av håp»

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Næringsmiddelindustrien
 2. Helsepolitikk
 3. Klima

Relevante artikler

 1. ØKONOMI

  - Dagens barn kommer ikke til å dø av tobakk. De kommer ikke til å dø av alkohol. De kommer til å dø på grunn av mat.

 2. KOMMENTAR

  EAT-dietten er ikke bærekraftig – i Norge

 3. KOMMENTAR

  Gunhild Stordalens EAT-konferanse definerer sunt bondevett for fremtiden. | Joacim Lund

 4. NORGE

  Petter og Gunhild Stordalen flytter fra hverandre

 5. ØKONOMI

  Gunhild Stordalen får lederjobb i FN-toppmøte: – Litt surrealistisk

 6. KOMMENTAR

  «Kan Gunhild Stordalen fikse verden med mat?»