Kinesiske forskere har klart å genmanipulere hunder
Har du en beagle, men synes den har litt lite muskler? Det kan kineserne gjøre noe med!
For første gang har noen lyktes med å genmanipulere hunder.
To beagler er genmanipulert slik at de har fått ekstra muskler, skriver MIT Technology Review.
Fjernet protein-gen
Det er kinesiske forskere i Guangzhou som har publisert forskningen sin i Journal of Molecular Cell Biology.
Ved å slette genet kalt myostatin, som er et protein, har hundene fått omtrent dobbelt så mye muskelmasse.
— Hundene har fått mer muskler og de forventes å være bedre til å løpe, skriver forsker Liangxue Lai i en e-post til den amerikanske nettsiden.
MIT Technology Review skriver at forskerne har brukt en metode som ligner på det andre kinesiske forskere gjorde da de DNA-manipulerte et embryo (foster i tidlig stadium) for å rette opp en «genetisk feil».
Bare to hunder ble «vellykket»
Av de 65 hunde-embryoene de manipulerte i dette tilfellet, ble 27 hvalper født. Men bare to av dem ble vellykket i den betydning at de ble slik forskerne planla.
Nettsiden skriver at hos enkelte dyr kan denne manipuleringen skje gjennom naturlig mutasjon, og at de da vil bli ekstremt muskuløse. Og i svært sjeldne tilfeller har det også skjedd hos mennesker, noe som kan føre til svært sterke barn.
Fordi det ikke regnes å ha alvorlige bivirkninger knyttet til manipulering av proteinet myostatin, har det blitt nevnt at dette kan være en svært aktuell måte å gen-dope seg i fremtiden.
Det forskes også på om blokkering av dette proteinet kan hjelpe personer som sliter med muskelsvinn-sykdommer.
Ifølge South China Morning Post er det første gang et pattedyr er genmanipulert uten at en surrogatmor har vært involvert.
Metoden som er brukt heter CRISPR/Cas9, og du kan lese mer om den her.
STORBRITANNIAS MED BANEBRYTENDE VEDTAK SOM FØRSTE LAND I VERDEN:
Grønt lys for britiske babyer med gener fra tre foreldre
Har flere planer om hundemanipulering
Det er ikke akkurat noe nytt at mennesker har prøvd å avle frem hunderaser. Men ved hjelp av genmanipulering kan det gå mye raskere.
Forskningsinstituttet i Guangzhou avler frem mer enn 2000 beagle-hunder hvert år som de bruker i forskning.
Og de har tenkt å fortsette genmanipuleringen. De har blant annet tenkt å endre DNA-et i hundene slik at hundene skal få gener tilsvarende Parkinson-sykdommen som mennesker kan få.
Forsker Lai sier at målet med forskningen er å finne en tilnærming til en ny generasjon av «sykdomshunder» til bruk i biomedisinsk forskning.
— Hunder er veldig like mennesker når det kommer til metabolske, fysiologiske og anatomiske karakteristikker, sier Lai.
Forskeren viser også til at genmanipuleringen har påvirket sæden til hannhunden Hercules, noe som gjør at eventuelle hvalper han får vil ha samme mutasjon.
Mens dette kinesiske forskningsinstituttet ikke har noen planer om å selge genmanipulerte kjæledyr, skrev Nature i september om et annet kinesisk institutt som skulle selge genmanipulerte «mikro-griser» til publikum for cirka 13.000 kroner stykket.
Professor George Church ved Harvard University sier til MIT Technology Review at han tror at slik genmanipulering av hunder kan være en slags døråpner for genmanipulering av folk, noe også kineserne på en måte har begynt med .