Mannen som er dømt for drapet på Monika (8) trekker anken.

Moren til Monica Sviglinskaja er lettet over at den tidligere samboeren likevel ikke anker forvaringsdommen for drapet på datterens hennes.

Det opplyser statsadvokat Benedicte Hordnes i en pressemelding.

Det betyr at tingrettsdommen på 18 års forvaring blir stående. Donatas Lukosevicius, som ble dømt for drapet, hadde vært samboer med åtte år gamle Monikas mor. Han nektet for at han hadde drept jenta, som var hjemme fra skolen fordi hun var syk da drapet fant sted.

– Vi ble kjent med en prosess rundt anke fredag, og så fikk vi det skriftlig mandag. Vi går ut med dette i dag fordi lagmannsrettens hevingskjennelse ble klar først etter lunsj i dag, sier Hordnes til Bergens Tidende.

Statsadvokaten anket ikke dommen i tingretten. Derfor blir den stående.

– Særlig for morens del er det jo bra at hun slipper å gå gjennom dette en gang til. Det er bra også foralle andre aktører, sier Hordnes til avisen.

Bergens Tidende har også vært i kontakt med Lukosevicius` forsvarer Aamund Sandland.

I en sms til avisen skriver han at klienten fastholder sin forklaring i tingretten, der han hevdet at han var uskyldig i å ha drept åtteåringen.

Om hvorfor han likevel trekker anken, svarer advokaten slik:

«Eneste kommentar er at han fant det korrekt».

Var alene hjemme

Da dommen ble forkynt i juli i fjor, gjorde dommeren det klart at det var hevet over rimelig tvil at Donatas Lukosevicius drepte den åtte år gamle jenta.

Monika var syk helgen 12. og 13. november 2011, og moren valgte å holde henne hjemme fra skolen mandag 14. november. Moren stemplet seg inn på jobben hos Sotra fiskeindustri klokken 6.51 og var hjemme igjen cirka klokken 15.25. Allerede før klokken 9 hadde Monika gjentatte ganger forsøkt å nå sin mor på telefon. Da moren forsøkte å ringe tilbake, fikk hun ikke svar.

Hjemme fant Kristina sin datter død, hengende etter et belte i en dør.

Selv har tiltalte forklart at han ikke hadde vært i leiligheten der Monika og Kristina bodde siden før bruddet med Kristina en tid før jenta ble funnet drept.

Kristina Sviglinskaja fulgte rettssaken mot sin tidligere samboer, som ble dømt for å ha drept datteren hennes

Ble først henlagt

Saken ble først henlagt som et selvdrap etter at åtteåringen ble funnet død i sitt hjem november 2011.

Etter innsats fra både Monikas mor, Kristina Sviglinskaja, og varsleren Robin Schaefer i politiet ble saken gjenopptatt. Den nye etterforskningen førte blant annet til nye DNA-analyser, som knyttet Lukosevicius opp til leiligheten og Monika. Av 14 DNA-prøver på Monikas kropp, ga ti treff på Lukosevicius.

I oktober 2014 ble Kristinas ekssamboer, Donatas Lukosevicius, pågrepet og siktet for drap.

De sakkyndige har konkludert med at 34-åringen har en dyssosial personlighetsforstyrrelse, men at han er tilregnelig og dermed kan dømmes.

Når Lukosevicius når har trukket sin anke, er det mye som tyder på at punktum er satt i rettsvesenet.

Monikas mor, Kristina Sviglinskaja, fulgte hele rettssaken. Hennes bistandsadvokat Stig Nilsen sier at hun er «svært lettet og veldig glad» for at hun slipper en ny runde i rettsvesenet.

– Hun vil ha behov for litt tid for at dette skal synke inn. Hun er takknemlig for alle hjelp og støtte som folk rundt henne har gitt. Hun opplever nå at det er kommet rettferdighet inn i saken, sier Nilsen til Bergens Tidende.