Norge

Byråd Berg takker Oslo-sjåførene etter at 20.000 droppet bilen

Dieselforbudet tirsdag førte til 20.000 færre dieselbiler på Oslos veier. Det er en reduksjon på 31 prosent, opplyser Fjellinjen.

Dieselforbudet førte til reduksjon i antall dieselbiler i morgenrushet tirsdag.
 • Karen Tjernshaugen
  Nyhetssjef
 • Olga Stokke
  Journalist
 • Tine Dommerud
  Journalist

Byråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG) er svært fornøyd med Oslo-bilistenes håndtering av dieselforbudet tirsdag. Tirsdag kveld ble det avklart at dieselforbudet oppheves.

Hun møtte pressen på Ruters hovedkontor tirsdag ettermiddag og takker befolkningen i Oslo og områdene rundt for at så mange bidro til mindre forurensning tirsdag.

Kan bli aktuelt igjen

– Dette har vært en dugnad som mange har deltatt i, og har medført mindre luftforurensning.Vi hadde jo helst sluppet å innføre slike inngripende tiltak, og derfor er det gledelig at så mange har fulgt påbudet.

– Har det gått så greit at det blir lettere å innføre dieselforbud en annen gang også?

– Ja, jeg er veldig fornøyd med at så mange har valgt å la dieselbilen stå, og det kan nok bli et alternativ igjen. Det viktigste for meg er å ta vare på helsen til folk i byen.

Berg viser til foreløpige tall fra Fjellinjen som viser at 20.000 færre dieselbiler passerte gjennom bomringen tirsdag sammenlignet med dagen før.

Byråd Lan Marie Nguyen Berg utelukker ikke at det også senere kan innføres forbud mot dieselbiler i Oslo-

Tallene viser passeringer ved bomstasjonene i Oslo og Bærum i tidsrommet kl. 00.00-10.00 tirsdag den 17. januar, og de er sammenlignet med tall for tilsvarende tidsrom mandag den 16. januar.

Total reduksjon i antall passeringer var ca. 10 prosent i dette tidsrommet. Andre drivstoffklasser (bensin, hybrid og el) viser en økning på 15 prosent, ifølge Fjellinjen.

 • Få med deg alt du bør vite om dieselforbudet i denne oversikten

Artikkelen fortsetter under bildet.

På dager med dårlig luft holdes barna innendørs i Frognerkilen barnehage som ligger i et av de mest forurensede områdene i Oslo, rett ved E18.

Da dieselforbudet trådte i kraft tirsdag morgen, viste alle de tolv målestasjonene i byen lav helserisiko. På formiddagen økte dette til moderat nivå for to av stasjonene.

– Vi kan ikke si at så mange prosent skyldes været og så mange prosent skyldes diesel. Det at det kom litt snø på morgenen, det hjalp. Og så antar vi at mange fulgte oppfordringen om å la dieselbilen stå, sier kommunikasjonssjef Christine F. Solbakken ved NILU til NTB.

Togtrafikken gikk fint

NSB melder om at togtrafikken gikk fint tirsdag morgen og formiddag. Det var flere reisende på enkelte tog.

Også Ruter melder om normale tilstander, med ett unntak:

– Vi har hatt færre forsinkelser enn normalt i morgenrushet. Det har vært litt færre biler på veiene, noe som førte til at bussene kom raskere frem, sier kommunikasjonssjef Gro Janborg i Ruter.

Statsråd Helgesen (H): – Viktig med tiltak

Bergen har gjort det Oslo ønsker seg mer enn et dieselforbud: Å øke takstene i bomringen på dager med akutt høy luftforurensing. Også i Oslo kan dieselforbud bli erstattet med en femdobling av prisene i bomringen.

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) sier at kommunene har «ganske mange virkemidler» å gripe til, men at det er opp til dem selv å ta dem i bruk, skriver NTB.

Helgesen uttaler at Regjeringen vurderer å gi kommunene flere tiltak.

Les også

 1. Dette bør du vite om dieselforbudet

 2. Oslofolk må regne med dieselforbud også onsdag

 3. Her er Oslo-områdene med mest forurensning

Les mer om

 1. Dieselforbud
 2. Forurensing
 3. Luftforurensning