Fikk en lys idé i sommerferien

To norske 19-åringer har funnet opp et etui som lader opp iPhonen din hvis du legger den under et lysstoffrør eller i solen.

- Vi ønsker å se hvor langt vi kan drive dette, og nå skal vi forsøke å få avtaler i Storbritannia og i USA, sier Flemming S. Bordoy (midten) som sammen med Waleed Ahmed (t.h.) er gründerne bak solcelleetuiet til iPhone 3. Salgs- og markedssjef Eirik Ihle (t.v.) har fått jobben med å markedsføre etuiet.

De to kameratene Waleed Ahmed (19) og Flemming Bordoy (19) sitter og ser på bordet, hvor det ligger en iPhone og et etui. Ahmed setter mobiltelefonen inn i etuiet og legger den tilbake på bordet. Telefonen begynner å lade seg opp, ved hjelp av strålene fra sparelampen i taket over.

Det er bare litt over ett år siden de to kameratene var på ferietur i Dubai. De brukte telefonen til til nettsurfing, spilling og ringing og opplevde å gå de tom for batteri fort og ofte. For fort og ofte, synes de.

Solide

Under den varme solen kom ideen om å lage et etui til iPhonen som lader opp batteriet ved hjelp av UV-stråler fra solen.

Da de kom hjem til Norge fikk de hjelp av Ahmeds bror, som er ingeniør, til å lage skisser til etuiladeren med et solcellepanel på baksiden. Gjennom kontakter fikk de laget en prototype i Kina for 60000 kroner.

Og den virket. Ved å koble iPhonen i etuiet og legge den med solcellesiden opp, på kafébordet i solen, pulten din i klasserommet eller på jobb, kan du lade telefonen, uten. I tillegg er det et lite ekstrabatteri i selve etuiet som lades opp uten at telefonene er i. Dermed har du strøm selv om batteriet på telefonen er helt flatt.

— Når man spiller, eller surfer og bruker telefonen til så mye, går batteriet fort ut og folk har jo alltid lite batteri på telefonene sine, sier Flemming Bordoy.

Les også:

Grønt

De to startet bedriften Grønt Norge og med prototypen i hånden søkte de om patent og begynte jakten på penger.

- Det er lettere å selge et håndfast produkt man kan vise frem enn en idé, sier Waleed Ahmed.

De fikk Innovasjon Norges etablererstipend på 150000 kroner. De lot seg imponere av den miljøvennlige siden av produktet.

- Her er det snakk om to unge gründere med masse pågangsmot, som har vist evne og vilje til å jobbe målrettet med ideer som kan gi oss miljøvennlig teknologi, sier Børge Jomaas, seniorrådgiver i Innovasjon Norge.

Ifølge ham har firmaet tatt ut 75000 kroner av stipendet så langt. I tillegg vant de to Hafslund og Øyafestivalens Innovasjonskonkurranse i sommer.

Avtaler

I samarbeid med Telenor har de diskutert design, priser, markedstiltak og distribusjon, og nå har de fått en avtale som gjør at solcelleladerne vil bli tilgjengelig for hele Telenors distribusjon.

- Produktet er ikke unikt, men har det lille ekstra på to ting: Det kan lade under lysstofflamper og det er som en strømreserve du har tilgjengelig når du trenger ekstra strøm.

Du bærer dokkingen med fullt batteri med deg og plugger i telefonen når du er tom for strøm, sier Carsten Sæther, ansvarlig for innkjøp og nye forretningsmuligheter i Telenors distribusjonsavdeling

Seks timers ladetid

Telenor har bestilt 100 stykker i første omgang. Salgsprisen for etuiet er 449 kroner. Det tar rundt seks timer under en lampe å lade opp telefonen helt. Dersom markedet liker produktet, vil de bestille flere, ifølge Sæther.

- Produktet er miljøvennlig og møter dermed et stort behov i markedet. Her benytter man jo solen til opplading, og man er fullstendig frigjort fra elektrisitet for å kunne bruke mobilen sin, sier han.

Kuwait

Også i Midtøsten er solcelleetuiet blitt kjent og pengesterke personer i Kuwait har, ifølge guttene, sponset selskapet med 1 million kroner.

Et av Midtøstens største teleselskaper, Future Communications Company (FCC Kuwait), har alt bestilt 10000 etuier som de vil selge i sine 300 butikker.

Ifølge de to guttene har det nå kommet en bestilling på 35000 nye etuier fra Kuwait, som alle produseres i Kina.

Det lyktes ikke Aftenposten å komme i kontakt med selskapet i Kuwait.