Norge

Oslo har strammet inn koronatiltakene. Dette gjør Oslos nabokommuner.

Lillestrøm og Lørenskog innfører samme koronatiltak som Oslo.

Bærum kommune skal vurdere strengere smittetiltak tirsdag denne uken. Det kan få konsekvenser for lokalpuben Onkel Blaa, som nylig fikk åpne igjen.
  • Jon Roar Solset
    Jon Roar Solset
    Journalist

I Oslo er butikker, serveringssteder og treningssentre stengt. Folk anbefales å unngå besøk i private hjem, og det er rødt tiltaksnivå på videregående skole.

Les også

Disse tiltakene gjelder nå: Oslo stenger restauranter og butikker. Elever skal massetestes med spyttprøver.

Hva med nabokommunene?

Bærum

Tirsdag legger kommunedirektør Geir Aga frem et forslag for ytterligere koronatiltak i Bærum.

– Vi er svært bekymret over smittetallene i Bærum, sier ordfører Lisbeth Hammer Krogh.

Prøvesvarene viser en overvekt av mutantviruset B.1.1.7. som først ble oppdaget i Storbritannia. Derfor jobber kommunene med å analysere smitteveiene slik at de kan innføre de riktige tiltakene. Dette arbeidet gjennomføres av kommuneoverlegen i samråd med Folkehelseinstituttet (FHI).

På bakgrunn av dette innkaller Ordfører Lisbeth Hammer Krogn formannskapet til møte torsdag 4. mars for å behandle ytterligere restriksjoner.

– Nå er det viktig at vi alle reduserer våre nærkontakter til et minimum. Vi må få ned mobiliteten både i Bærum og kommunene seg imellom, sier ordføreren.

– Dette er dessverre ikke tiden for å ta nye sosiale initiativ, men det er viktig å holde kontakt med hverandre på telefon, e-post og lignende eller gå en tur, legger hun til.

Hun forteller at de er svært bekymret for nærings- og arbeidslivet i kommunen. Nye innstramminger vil ramme dem hardt. De går derfor i dialog med næringsforeningene for å sette inn økonomiske tiltak.

Lillestrøm

Onsdag tredje mars vedtok formannskapet i Lillestrøm å innføre samme koronatiltak som Oslo. Butikker, treningssentre og serveringssteder stenges, men takeaway er tillatt.

Tiltakene trer i kraft klokken 12:00 samme dag.

Blant unntakene finner man dagligvarebutikker, apoteker og vinmonopolet. Les flere unntak i forskriften her.

Det er også forbud mot arrangementer inne og ute, med noen unntak.

Private sammenkomster og besøk i private hjem bør unngås. Enslige og barn og ungdom i samme kohort er unntak fra anbefalingen.

Det anbefales også at idretts- og fritidsaktiviteter for aldersgruppen 16–19 år kun kan gjennomføres i grupper på maksimalt ti personer. Man bør også holde minst 1 meter avstand.

Lørenskog

Lørenskog innfører de samme koronatiltakene som Oslo. Butikker, treningssentre og serveringssteder stenger. Takeaway er lov. Dette vedtok formannskapet onsdag tredje mars.

Både innendørs- og utendørsarrangementer forbys. Begravelser og vielser er blant unntakene.

Nittedal

Nittedal kommune viderefører forskriften med noen små justeringer. Dette er tiltak for å redusere mobiliteten blant befolkningen.

Det forteller kommunikasjonssjef Kristian Westgård.

Nordre Follo

Nordre Follo strammer ikke inn koronatiltakene foreløpig, men understreker at det kan komme endringer på kort varsel.

Til Aftenposten opplyser kommunens pressekontakt, Gro Strømsheim, at Nordre Follo er forbered på at situasjonen kan endre seg, men at tiltakene ikke endres foreløpig.

– Vi følger nøye med på situasjonen og ser dessverre at en økende andel av smittede i regionen har den muterte varianten. Dette vil ha stor betydning for hvilke tiltak som blir nødvendig framover. Per i dag har vi et lavere smittetrykk i Nordre Follo, men smittesituasjonen er fremdeles meget sårbar og ustabil. Vi er forberedt på at situasjonen kan endres raskt, skrev kommuneoverlege Kerstin Anine Johnsen Myhrvold på kommunens hjemmesider søndag.

Ringerike

Ringerike vil ikke innføre ytterligere innstramminger enn de nasjonale tiltakene nå.

Det bekrefter kommunens kommunikasjonssjef Mats Øieren.

– Men dette kan endre seg raskt. Beredskapsledelsen følger situasjonen tett og vurderer fortløpende om det er behov for ytterligere tiltak, sier han.

Lunner

Kriseledelsen hadde et møte mandag morgen. Det er ikke aktuelt for dem å følge samme regler som Oslo akkurat nå, forteller kommunedirektør Dag Flacké.

De har ikke hatt ett eneste smittetilfelle i februar, og den lokale smittesituasjonen er god.

Han legger til at de følger nøye med på situasjonen.

Enebakk

Enebakk kommune gjør ingen endringer på nåværende tidspunkt.

Nesodden

Nesodden strammer ikke inn koronatiltakene.

Kommunen har lave smittetall og har allerede tiltak som skal hindre smitte utenfra.

– Alle, ikke minst de som pendler til og fra Oslo, oppfordres til å ha hjemmekontor hvis de kan utføre arbeidet hjemmefra, skriver de på kommunens nettside.

Les mer om

  1. Koronaviruset
  2. Koronaviruset