Norge

Kina legger frem klimamål

Kina følger Obama og legger tallene på bordet for hvor mye de vil kutte CO2-utslippene.

Både Barack Obama og Kinas statsminister Wen Jiabao kommer til klimaforhandlingene i København i desember. Foto: DAVID GRAY/ AP

Les også:

Verdens to største utslippere av CO2, Kina og USA, har lenge vegret seg mot å si hvor mye og hvor raskt de er villige til å kutte sine utslipp.

Men i går kom Barack Obama på banen og sa at USA vil kutte sine utslipp med 17 prosent fra 2005-nivå innen 2020. Dette er det samme som lenge er blitt antatt som smertegrensen for hva Obama greier å få gjennom på hjemmebane, og kom dermed ikke som noen stor overraskelse. Obama annonserte også at han kommer til å besøke klimatoppmøtet i København en dag i desember.

Energiintensitet

Torsdag fulgte Kina opp, og annonserte ifølge kinesiske medier at landet vil kutte den såkalte karbonintensiteten med 40–45 prosent sammenlignet med 2005-nivået innen 2020.

Karbonintensitet er et mål på utslipp av klimagasser per produserte enhet. Kinas mål er dermed å bedre energieffektiviteten, heller enn å si noe om hvor mye landets utslipp totalt skal kuttes, slik håpet var at alle land skulle gjøre i en ny klimaavtale.

– Dette er en frivillig handling av den kinesiske regjeringen basert på egne nasjonale forutsetninger og er et viktig bidrag i den globale innsatsen mot klimaendringer, skriver nyhetsbyrået Xinhua.

Sender statsministeren

Utenriksdepartementet i Beijing opplyser samtidig at Kinas statsminister Wen Jiabao skal delta på klimamøtet i København i desember.

Ledere fra hele verden samles i den danske hovedstaden mellom 7. og 18. desember for å prøve å forhandle fram en ny internasjonal klimaavtale som skal erstatte Kyoto-protokollen.

– Vi håper å komme til en rettferdig og fornuftig ordning, sier talsperson Qin Gang i kinesisk UD.

Onsdag ble det klart at USAs president Barack Obama kommer til å delta på klimamøtet. Kina og USA er de to landene med størst utslipp av klimagasser og er derfor avgjørende aktører i klimaforhandlingene.

Det regnes som lite trolig at møtet i København vil komme fram til en juridisk bindende avtale om konkrete utslippskutt, men man håper å oppnå en politisk avtale.

 1. Les også

  På stø kurs mot pluss tre grader

 2. Les også

  Obama til København

 3. Les også

  - Kunne ikke fått bedre signaler foran København

 4. Les også

  Rekordhøye klimagass-utslipp

Les mer om

 1. Klima

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Kina og USA godkjenner Parisavtalen

 2. VERDEN

  Syria slutter seg til Parisavtalen

 3. NORGE

  Klimautslippene sank i fjor. Fortsetter det slik i ti år, så når Norge klimamålet.

 4. VERDEN

  Trump vil skrote Parisavtalen og satse på kull

 5. VERDEN

  G20-lederne stiller seg bak Parisavtalen

 6. VERDEN

  Bare én av disse benekter menneskeskapte klimaendringer