Radioaktivt stoff på avveie

Et avfallsselskap i Bærum fikk et lass med apparater til gjenvinning. Utstyret stammet fra den russiske krysseren "Murmansk" utenfor Sørvær, og inneholdt radioaktivt stoff.

24. desember 1994 drev den 17 000 tonn tunge krysseren "Murmansk" i land i ved Sørvær. Etter 14 år har ingen klart å gjøre noe med det som betegnes som Norges glemte miljøskandale.

Samtidig som kirkeklokkene ringte julen inn 24. desember 1994, kunne beboerne i Sørvær i Finnmark se den russiske krysseren «Murmansk» drive i land noen steinkast fra det lille tettstedet. I fire dager hadde det gigantiske russiske krigsskipet seilet som et spøkelsesskip gjennom storm og kuling mot norskekysten etter å ha slitt seg på vei til India for opphugging. I 15 år har både Statens strålevern, Kystvakten, Statens forurensningstilsyn og Sjøfartsdirektoratet hardnakket hevdet at det ikke fantes radioaktive kilder om bord på den russiske krysseren. Nå viser det seg at de tok feil.

Til Bærum

For ett år siden dukket en kasse med apparater og utstyr fra vraket opp hos avfallsselskapet Eurovironment på Fornebu. Utstyret var hentet ut av folk i selskapet Veolia og Bellona, som undersøkte mulighetene for gjenvinning. Alarmen gikk da en metallboks gjorde utslag på selskapets utstyr.Mannskap fra Statens strålevern rykket ut og undersøkte boksen. Inne i boksen satt en radioaktiv kilde. Hadde boksen blitt sendt til gjenvinningsanlegg som smelter metall, kunne det ført til en alvorlig ulykke. I både Spania og Brasil har arbeidere ved slike anlegg mistet livet etter å ha smeltet utstyr uten å vite at det inneholdt radioaktive kilder.

Ble bekymret

Aftenposten oppdaget saken i en ugradert versjon av en rapport fra Kriseutvalget for atomberedskap. Her betegnes saken som en «mindre hendelse». — Vi driver miljøsanering av elektroniske produkter og ble i første omgang bekymret. Vi har nulltoleranse når det gjelder radioaktive metaller. Derfor tok vi kontakt med Statens strålevern da vi fikk utslag på vårt måleutstyr, sier Trond Lore, som leder selskapet Eurovironment.- Kilden ble inspisert, og det ble gjort målinger som viste relativt lave verdier. Men det var likevel så pass at mennesker ikke bør ha direkte kontakt med kilden. Da kan man utsettes for helsefarlig stråling, sier seksjonssjef Ola Reistad ved Statens strålevern. Det radioaktive stoffet fra krysseren ligger nå muret ned i en beholder i anlegget på Himdalen.- Hvorfor ble ikke dette oppdaget den gang norske myndigheter hevdet at vraket var rent for radioaktivitet? - Det kan være at man hadde fokus på større ting den gang, som våpen og avfall. Dette er radioaktive kilder som brukes i mange typer industri, sier Reistad.- Det er helt opplagt at det kan være mer radioaktivt stoff i vraket. Det er noe som hefter ved mye russisk skrap.

Miljøskandale

Styreleder Olaf Braastad i Bellona har jobbet med selskapet Veolia for å undersøke mulighetene for gjenvinning. - Krysseren «Murmansk» ligger i fjæresteinene midt i et turismeparadis full av miljøgifter. Når det viser seg at det også er radioaktivitet i avfallet, blir ikke problemet mindre. Det er rett ut en skandale at ingen har gjort noe med dette, sier styreleder Olaf Braastad i Bellona.- Dette er en sak som har ligget glemt altfor lenge. Vi har nå prøver som viser at det ligger både miljøgifter, tungmetaller og radioaktivitet i vraket. Det er ikke til å tro at dette er blitt liggende i 15 år. Dette ville gi aldri godtatt i Oslofjorden, sier Braastad.

- Vi er ført bak lyset

Tidligere Ap-ordfører Odd-Egil Simonsen kjempet i ti år for å bli kvitt vraket av krysseren Murmansk, men har nå gitt opp. Han reagerer kraftig på opplysningene.- Myndighetene har fortiet opplysninger, lagt lokk på hva som skjedde og bløffet oss som bor her. Jeg har selv vært rundt i vraket, og mange av rommene som er proppfulle av utstyr. Turister og lokale har forsynt seg av saker og ting om bord. Da er det ganske skremmende at radioaktive kilder har ligget åpent, sier Simonsen.Tidligere Sp-leder Åslaug Haga krevde svar fra Bondevik-regjeringen om hva man ville gjøre med saken, mens statssekretær Karl Eirik Schjøtt-Pedersen ved Statsministerens kontor engasjerte seg da han var opposisjonspolitikere.Lokalpolitikerne var derfor svært håpefulle da de rødgrønne fikk makten og Helga Pedersen ble statsråd.- Jeg er veldig skuffet over Helga Pedersen. Hun er jo her fra, og burde vite hvor mye dette betyr for oss. Hun har ikke gjort noe som helst. Dette liker jeg dårlig, sier Simonsen.

Krysseren "Murmansk" ble klassifisert som "ren" og uten fare.14 år senere dukket et apparat fra skipet opp hos et søppelfirma i Bærum. Apparatet viste seg å inneholde radioaktivitet.
Ville et slik vrak blitt liggende 14 år i fjæresteinene i Oslofjorden? Spørsmålet stilles av lokalpolitiker i Sørvær.