Ny Windows til mobilen

BARCELONA (Aftenposten.no): Microsoft-sjef, Steve Ballmer, lanserte i dag en ny versjon av deres mobile operativsystem og brukergrensesnitt. Vi har prøvd det.

Brukeropplevelsen skal bli tilnærmet den samme om du bruker Windows på PC eller mobil, ifølge Microsoft-sjef Steve Ballmer.

Les flere saker fra mobilmessen i Barcelona:


Windows 6.5 , er navnet nå. Windows Mobile er nemlig død. Nå skal det bare hete Windows, uavhengig av type maskin man bruker, om det er en PC eller en mobil.

— Brukeropplevelsen skal være tilnærmet den samme, lover Ballmer.

Om han lover mer enn han kan holde, vil vi ikke få testet skikkelig før i andre halvår i år, for telefoner med Windows 6.5 vil ikke være klare for markedet før da.

Ingen wow-opplevelse

Men vi fikk trykke litt på en helt ny HTC-telefon, med en beta-utgave av det nye grensesnittet, og vi fikk ikke akkurat den het store "Wow"-opplevelsen!

Startskjermen er helt ny. Den består nå av en mosaikk av ofte brukte programmer. Dette skal man også kunne endre selv. Ikonene på dette startnivået er større enn det vi er vant til fra det noe knotete Windows Mobile 6.1, som vi har sett i nye WM-mobiler det siste året.

Tydeligere merkevare

Det er ikke bare selve operativsystemet til Microsoft som er nytt. Ny er også markedsføringen av Windows som mobilplattform. Navnet er kuttet ned fra to til ett ord, for å gjøre det enklere, alle telefoner skal tydelig merkes med Windows-logo, og i tillegg må de ha den velkjente "Start"-knappen, som åpner hovedmenyen.

I tillegg er målet å gjøre brukeropplevelsen med Windows 6.5 mer lik, uavhengig av hvilken produsent telefonen kommer fra. Det betyr blant annet at produsentene er mer bundet til et visst oppsett av menyer og startside.

Fortsatt knotete nedover i systemet

Som med WM6.1, skal man dessverre ikke så alt for langt ned i materien, før man kommer til menypunkter og knapper, som er såpass små at de er vanskelige å nå med fingrene på en berøringsskjerm. Man må frem med en pekepenn.

Hovedmenyen, der man skal velge mellom kalender, meldinger, nettsnarveier, musikk, bilder og så videre, er heller ikke veldig intuitiv.