Norge

- De sier bare at vennen min har gjort noe slemt mot barna våre

BRUFUT, GAMBIA (Aftenposten.no): - Ingen forteller oss noe, sier familien som huset den overgrepssiktede nordmannen.

  • Svend Ole Kvilesjø

Fra kystlandsbyen Brufut, kjører vi et par kilometer langs svingete og røde sandveier. En lokal mann viser vei, til Tonys hus. Det var det nordmannen kalte seg selv under vinteroppholdene i Gambia — til alle i nabolaget.

- Her satt han ofte og drakk Julbrew, det lokale ølet. Mannen peker på et skilt og en inngangsdør, til det svært lokale Plantation Bar & Holiday Bungalows.

Noen hundre meter lengre fremme stanser bilen ved det lille huset. Hvitt, halvferdig på utsiden, og i motsetning til andre hus i området, er det ingen mur som omkranser denne beskjedene boligen.

Familiefaren hilser. Han er sliten, sier han ikke får sove om nettene. At han tenker for mye.

Sigurd Klomsæt i Brufut. FOTO: SVEND OLE KVILESJØ

— Kom innenfor

Huset består av to små leiligheter. Familien med mor, far og fem barn bor i den største.

Den norske 45-åringen bodde midlertidig i den andre leiligheten. Han skulle bygge et hus til seg selv, men kom aldri så langt. I romjulen ble tunet fyllt opp av politi, fra den lokale politistasjonen, og fra Interpol i Banjul.

På soverommet fant de nordmannen, sammen med seks små gutter. Den eldste var ti år.

Den minste bare tre. Da politiet ransaket huset, fant de minnekort og minnepenner. Etter hva Aftenpostens kilder har fortalt, er det både bilder og videofiler i materialet. Nordmannen skal ha filmet seg selv, mens han forgrep seg seksuelt på de små guttene.

- Han er min venn, sier mannen stille.

Han begynner å fortelle historien om hvordan han møtte den norske mannen for fire år siden. Han bruker hele tiden mannens ekte fornavn.

Først på lokalspråket mandinka, deretter på god engelsk.

— Jeg møtte ham da jeg jobbet for bygningsfirmaet TAF, i tettstedet Kerr Serring for fire år siden. Jeg var vaktmann og snakket ofte med den hyggelige nordmannen på kveldstid. Vi ble venner og jeg lot ham få møte familien min. Han var snill, og spurte hva han kunne gjøre for oss. Det endte med at han sendte oss en bruktbil fra Norge.

Her skal den overgrepssiktede nordmannene ha tilbrakt mye tid.

Familiefaren kjørte lokaltaxi

Da nordmannen kom på neste vintertur til Gambia, var familiefaren i full jobb, som sjåfør for egen bil.

— Jeg kjørte på nordsiden av den store Gambia-elva, mellom Barra og Farafenni. Han, vennen min, fikk bo hjemme hos familien min. Og for pengene som jeg tjente på drosjekjøringen, bygget vi dette huset sammen, forteller han stolt.

To av barna fortsatt på sykehus

Nå kommer han rett fra en dagstur til hovedstaden Banjul.

- Jeg har vært hos politiet igjen. De har stilt meg mange spørsmål, flere ganger. Men de vil ikke fortelle meg noe. De sier bare at vennen min har gjort noe slemt mot barna våre. To av dem har de tatt med til sykehus, han på seks og han på 10 år. De har vært der lenge, men jeg vet ikke hvorfor. Ingen forteller oss noe, sier han til Aftenposten.no

— Men i morgen har politiet lovet å si hva han har gjort mot dem, hva politiet beskylder ham for å ha gjort. Jeg er sliten, men han er fortsatt min venn.

Oppkalt etter nordmannen

Utenfor huset venter kona og parets minste barn. Gutten er oppkalt etter den norske mannen (XX junior, journ. anm.)

— Dette er brønnen vår. Og her, bortenfor brønnen, skulle nordmannen bygge sitt eget hus. Nå må vi bare vente, sier familiefaren.

Han er bekymret. For om nordmannen kommer i fengsel. Om de kommer til å miste både eiendommen, huset og bilen.

- Det er han som eier alt. Det står i hans navn, forteller han.

I dette huset bodde den overgrepssiktede nordmannen (45).

— Noen måtte ta ansvar

Lederen av den gambiske advokatforeningen, Sheriff Tambedou, som har forsvarte to europeere i alvorlige straffesaker tidligere, sa onsdag ja til å representere nordmannen i straffesaken i Gambia. Og nordmannen ville gjerne ha ham, etter at Klomsæt hadde fortalt om advokatens meritter - og respekten han får fra både politi og rettsvesenet i landet.

Klomsæt har ikke fått se - eller blitt fortalt hva bevismaterialet i saken består av.

— Jeg venter spent på å se hva politiet vil fremlegge av bevismateriale. Og jeg maner til forsiktig når det gjelder å vurdere og konkludere i denne saken. Nordmannen er ikke blitt stilt for retten i Gambia ennå. Men han er allerede forhåndsdømt av svært mange hjemme i Norge.

Klomsæt reiser nå tilbake til Norge.

— Om rettsforhandlingene starter mandag 17. januar, vil jeg prøve å være på plass i rettssalen, avslutter Klomsæt.