Kong Harald skal hjerteklaffopereres

Kong Harald blir torsdag innlagt på Rikshospitalet for å gjennomgå en operasjon for å skifte hjerteklaff, opplyser Slottet.

Her kommer kong Harald til Rikshospitalet torsdag.

Kong Harald (83) blir torsdag innlagt på Rikshospitalet for å gjennomgå en operasjon for å skifte hjerteklaff, opplyser Slottet. Operasjonen skal skje fredag.

Kong Harald gikk gjennom en operasjon av hjerteklaffen mellom hjertet og hovedpulsåren i 2005. Da ble det satt inn en kunstig hjerteklaff. Slike hjerteklaffer har en levealder på 10 til 15 år. Derfor er det ikke uvanlig at slike inngrep må gjentas etter noe tid, melder kongehuset.

Inngrepet skal utføres via lysken med lokalbedøvelse. Kongen skal være våken mens dette foregår.

Pasienter med kunstig hjerteklaff må ha livslang behandling med blodfortynnende midler for å hindre blodproppdannelse på den kunstige klaffen.

Kong Harald har vært sykmeldt. Nå skal han hjerteklaffopereres.

Innlagt på sykehus i tre dager

– Hans Majestet Kongen har gått til jevnlige kontroller. Utredningen vi har foretatt den siste tiden har vist at dette inngrepet er nødvendig for å bedre kongens pust. Denne typen inngrep gjøres det flere hundre av i året på Rikshospitalet, og de norske operatørene er svært erfarne, sier kongens livlege Bjørn Bendz.

Kong Harald ble lagt inn på sykehuset fredag 25. september med tung pust. Mandagen etter ble han utskrevet. Koronasmitte ble raskt utelukket. Den søndagen ble kongen sykmeldt. Det har han vært siden.

Statsminister Erna Solberg (H) håper kong Harald raskt blir frisk igjen etter operasjonen han skal gjennomgå fredag.

– Jeg ønsker kongen lykke til med operasjonen og håper han blir fort frisk, sier Solberg i en kommentar til NTB.

Kronprins Haakon overtok

Kongen har flere faste programposter. De tok kronprinsen over.

Kronprins Haakon gjennomfører som planlagt et besøk til Trondheim i helgen. Kronprinsregenten skal søndag være til stede når Den norske kirke markerer ny preses, nytt kirkemøte og nytt kirkeråd. Da blir det også festgudstjeneste i Nidarosdomen.

Dronning Sonja avlyser imidlertid den planlagte reisen til Trondheim.

Kronprinsregenten gjennomfører de konstitusjonelle oppgavene i kongens fravær. Tidligere denne uken kom beskjeden om at han avlyste oppdrag. Forrige fredag holdt kronprins Haakon statsråd.