Regjeringen følger FHI-anbefaling om geografisk vaksineskjevfordeling
– Vaksineringen vil ikke stoppe opp noe sted, men den vil skje raskere i de prioriterte kommunene, sier helseminister Bent Høie (H).
Rettelse: I en tidligere versjon av denne artikkelen sto det at omfordelingen av vaksiner ventes å starte andre uken i juli. Det er feil. Omfordelingen ventes å starte den andre uken i juni.
Onsdag kveld orienterte regjeringen om den geografiske skjevfordelingen av vaksiner til smitteutsatte kommuner.
Dette er hovedpunktene helseminister Bent Høie (H) la frem:
- Regjeringen følger anbefalingen om geografisk skjevfordeling fra Folkehelseinstituttet (FHI).
- Regjeringen følger også FHIs råd om hvilke 24 kommuner som får flere doser, og hvilke 23 kommuner som ikke må avgi doser.
- Dermed får 24 kommuner i Norge 60 prosent flere doser.
- 309 kommuner vil få om lag 35 prosent færre vaksinedoser.
- Regjeringen mener Norge kan åpne fortere med en slik skjevfordeling.
– Vaksineringen vil ikke stoppe opp noe sted, men den vil skje raskere i de prioriterte kommunene, sa Høie på pressekonferansen.
Omfordelingen ventes å starte andre uke i juni. Konsekvensene blir at kommuner i distriktene må avse vaksiner til fordel for kommuner på det sentrale Østlandet (se kart lenger ned i saken)
Ikke «et svar med to streker under»
Fordi Norge vil få flere vaksinedoser i juni og juli, har Høie innhentet innspill fra statsforvalterne om kommunene vil klare å vaksinere sin befolkning i ferien. Kommunene som vil få færre doser, vil måtte ta igjen etterslepet i siste halvdel av juli og august.
Aftenposten mener: Godt, men veldig tregt
Ifølge Høie var ikke tilbakemeldingene «et svar med to streker under», men hovedbudskapet var klart: Kommunene mener i hovedsak at de skal klare å sette vaksinene de får, også i ferien. Over halvparten av kommunene har svart at dette ikke byr på noen problemer med ferieavvikling.
Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet og statsforvalterne har fått beskjed om å bistå kommunene som har varslet at de vil få problemer med å hente inn etterslepet i vaksineringen.
Helseministeren sier han er imponert over solidariteten med smitteutsatte kommuner.
– Men det er også en risiko med å gjøre dette, sa Høie, men han understreket at også resten av Norge vil tjene på å redusere smitterisikoen i det sentrale østlandsområdet.
– Er denne listen over kommuner hugget i stein?
– Denne listen blir sånn. Det blir ikke nye vurderinger av dette, svarte Høie.
Kommune med smitterekord må gi fra seg vaksinedoser
Men blant de 309 kommunene som må si fra seg vaksiner, er det kritiske røster.
Larvik har det siste døgnet registrert 34 nye koronatilfeller, det høyeste siden pandemiens start.
Ordfører Erik Bringedal (H) sier til Aftenposten at han er veldig overrasket over at hans kommune er blant de som må avse vaksiner.
Årsaken til det er todelt, sier Bringedal:
– For det første er smittespredningen i Larvik stor for øyeblikket. For det andre er nabokommunene våre Holmestrand, Horten, Færder, Tønsberg, Sandefjord og Porsgrunn definert blant de 23 kommunene som ikke må avgi vaksiner. Så Larvik er en øy som er plukket ut til å avgi vaksiner i dette området.
Ordføreren mener disse to forholdene, kombinert med den smittesituasjonen Larvik har nå, slår huller i regjeringens resonnement. Han reagerer på at den nåværende smittesituasjonen ikke får betydning.
– Dersom man kjører bil, ser man foran seg på veien og ikke i speilet.
Vil jobbe for å påvirke
Bringedal sier han nå vil ta i bruk det han har av kontakter og kanaler for å endre beslutningen, men presiserer at kommunen administrativt må forholde seg til det som er bestemt.
– Er du skuffet over at dette kommer fra en Høyre-statsråd?
– Ja, i prinsippet er jeg jo det. Jeg ser at det er en helhetlig vurdering som er gjort, men her ser jeg på fakta, og jeg mener det er en logisk brist.
– Regjeringen og FHI mener at Norge kan åpnes raskere med denne skjevfordelingen. Er du uenig i det?
– Nei, det kan godt hende at det ligger et fornuftig resonnement bak det. Men det er merkelig at kriteriene som er satt for hvilke kommuner som skal avgi vaksiner eller ikke, går tilbake i tid. Man ser ikke ser på situasjonen nå, sier Bringedal.
Sandnes-ordfører kritisk
– Det føles som et slag i trynet for alle i vår kommune, som virkelig har stått på. Dette var ikke nødvendig, sier Sandnes-ordfører Stanley Wirak (Ap) til TV 2.
Sandnes er en del av tettstedet rundt Stavanger, og kommunen har over 70.000 innbyggere.
– Vi har gjort alt rett, men når regjeringen nå hadde sjansen til å vise oss at de setter pris på vår lojalitet, så gjør de dette. Det er veldig synd, sier Wirak.
I tillegg til Høie, var også helsedirektør Bjørn Guldvog og smitteverndirektør Geir Bukholm i FHI til stede på den hasteinnkalte pressekonferansen.
Bukholm sier at man med denne prioriteringen raskere vil kunne merke en effekt av vaksinene de prioriterte områdene.
Det var i forrige uke regjeringen åpnet opp for en sterkere geografisk omfordeling av vaksiner.
– Fordelen med en sterkere omfordeling vil være at innbyggerne i kommuner med vedvarende høyt smittetrykk vil få første vaksinedose raskere. Det kan også føre til at vi kan lette tidligere på tiltak som disse områdene har hatt over svært lang tid, og dermed gjenåpne hele landet samtidig, sa helseminister Bent Høie (H) da.
Mange kommuner som risikerer å miste vaksinedoser ved en slik skjevfordeling, har uttrykt misnøye, skriver VG.
– Kommunene er jo forberedt på å vaksinere mye i sommer, men så kommer den ekstra belastningen på toppen i fellesferien. Timingen kunne jo ikke vært verre, sier fylkeslege Jan Vaage ved Statsforvalteren i Trøndelag til avisen.