Familieran brutale som bankran

Grundig planlegging, grov voldsbruk, finlandshetter og våpen. Familieranerne bruker metoder kjent fra bank- og postran.

12. DESEMBER: Første hjemmeran. En 19-årig jente av iransk opprinnelse var alene hjemme i Vollsveien i Bærum da fire ranere slo til.

De ringer på døren og venter på at ofrene selv skal åpne.

Straks døren går opp, raser fire til seks ranere inn i boligen.

Hele familier blir holdt som gisler i sine egne hjem. Ranerne stoppes ikke av at det er barn i huset. Familiemedlemmene bindes og trues med både skytevåpen, kniver og i ett tilfelle øks.

Flere er slått med skytevåpen. En vietnamesisk pappa ble rispet med kniv foran sine egne barn.

De tvinges til å gi fra seg kontanter, betalingskort og pinkoder.

Flere ganger har en av ranerne tatt med seg kortene, og tømt kontoene i nærmeste minibank, mens ofrene holdes som fanger i eget hjem med våpen mot hodet.

–Folk er blitt ranet i egne hjem tidligere også, men disse siste ranene er svært mye grovere enn det vi før har sett. Måten de utfører dette på, og måten de maskerer seg, er den samme vi har sett ved bank— og postran, sier voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk ved Politihøgskolen.

Ikke tilfeldig.

Etterforskningssjefen på Manglerud politistasjon, Trond Vennatrø, er bekymret for at mange nå blir redde og slik får livskvaliteten redusert.

Han bemerker at det er minimal mulighet for å bli rammet og støttes av etterforskningssjef Inge Sunneng på Grønland politistasjon.

Vennatrø sier at intet tyder på at ofrene er tilfeldig valgt.

Fremgangsmåten er nesten identisk ved minst fem familieran i Oslo og Bærum de siste to månedene. Politiet holder kortene tett til brystet. I søkelyset har de kriminelle av utenlandsk opprinnelse, kanskje fra Somalia, Pakistan og Vietnam.

Velstående.

Ofrene er alle innvandrerfamilier som driver en eller annen form for næringsvirksomhet.

Siste ofre var en profilert eiendomsmegler av pakistansk opprinnelse, hans kone og to barn under skolepliktig alder. Åstedet var deres hjem i blindveien Heimtunet på Bjørndal i Oslo tirsdag kveld.

I en time var de alene med ranerne i huset fra klokken 20.30. Politiet ønsker tips om personer og biler i nærheten både før og etter ranet.

Nettstedet N24 skriver at eiendomsmegleren har hjemmekontor og drar inn rundt 5 millioner kroner i provisjon hvert år.

Det kan ha gitt ranerne forhåpninger om kjempeutbytte. Slik det også kom til uttrykk i det første av hjemmeranene – mot en iransk familie 12. desember i fjor.

Pågrepet.

Bare datteren (19) var hjemme da fire ranere slo til mot villaen i Bærum. Foreldrene er i restaurantbransjen og var på jobb. Forgjeves forlangte ranerne tilgang til familiens safe fordi de ikke har pengeskap hjemme. Men utstyrt med skytevåpen, kniver og øks fikk de med seg 56000 kroner i euro, pass og smykker.

19-åringen mente å gjenkjenne én av ranerne, en somalier. Mannen satt en periode varetektsfengslet, men nekter seg skyldig.

Tilsvarende ran har det vært både mot tamilske familier på Økern og Tokerudberget og mot en vietnamesisk familie på Lilletøyen i Oslo.

Returnerte.

Fremgangsmåten i de fem familieranene har likhetstrekk med tre ran på fem dager mot et boligkompleks i Neuberggata 31 i Oslo – senest mandag. Hybelboerne, alle etnisk norske, er med våpen mot hodet truet til å gi fra seg pinkoden til sine bankkort. Slik har ranerne fått ut drøyt 30000 kroner i minibanker i nærheten.

Politiet har i den forbindelse identifisert en mann (18) av somalisk opprinnelse som mulig raner. Han er ettersøkt internt i politiet. I leiligheten hans har politiet funnet en pistol.

Eieren av boligkomplekset i Neubergata, Tor Joachim Frich, sier ranene er en stor belastning for offerne. Han håper de med vakthold og andre mottiltak skal unngå flere besøk av ranere.

Politisamarbeid.

Flere politistasjoner i Oslo samarbeider nå tett med politiet i Asker og Bærum om en oppklaring.

–Å bli ranet i sitt eget hjem er spesielt ille, og kan gi enda større traumer enn ved andre ran fordi det skjer på et sted hvor man skal være trygg. Når familier ranes, og opplever at de ikke klarer å beskytte hverandre, er det også veldig alvorlig, sier Ragnhild Bjørnebekk.

Hun sier det er en ransform hun kjenner fra andre kulturer, og viser spesielt til India:

–Kriminaliteten er blitt mer global.

31. JANUAR: Gjennom et kjellervindu tok ranere seg inn i hjemmet til en tamilsk familie i Weltsersvei på Økern i Oslo.
17. FEBRUAR: Foreløpig siste villaran fant sted i blindveien Heimtunet på Bjørndal i Oslo. En norskpakistansk eiendomsmegler og hans familie ranes.