Henlegger sak mot mordbrannsiktet

Riksadvokaten har besluttet å henlegge saken mot en 46 år gammel mann som har vært siktet for brannen i Urtegata i Oslo der seks personer omkom.

En venn av 46-åringen møtte ham med en omfavnelse utenfor porten til Oslo fengsel.

Litt over klokken 17.30 mandag kom mannen ut porten fra Oslo fengsel som en fri mann, etter åtte måneder i varetekt. Han ønsket ikke å uttale seg til de mange pressefolkene.

— Nå skal jeg ta en øl, var det eneste han sa etter at han satte seg inn i bilen til forsvareren sin, advokat Ola Lunde.

Flere venner av ham hadde møtt frem og ventet utenfor porten i Åkebergveien sammen med pressefolkene. Mens fotografene fyrte løs, ønsket vennene ham velkommen i frihet med omfavnelser.

Beskjeden om at riksadvokaten har henlagt saken mot 46-åringen kom ved 14-tiden mandag.

— Riksadvokaten har foretatt en grundig og omfattende vurdering av alle sakens beviser og konlusjonen er at det er for stor usikkerhet i saken til at det kan legges til grunn at siktede er gjerningspersonen, sier statsadvokat Svein Holden til Aftenposten.no.

Seks døde

Seks mennesker mistet livet da det begynte å brenne i den Olav Thon-eide leiegården i Urtegata på Grønland i Oslo natt til 13. desember 2008.

46-åringen ble pågrepet og siktet i mars og har sittet i varetekt siden. Han har begjært seg løslatt ved hvert fengslingsmøte.

- Hva skjer nå med etterforskningen?

— Riksadvokaten forutsetter at jeg skal ta et møte med politiet hvor vi skal gå gjennom det videre opplegget for etterorskningen, sier statsavokten.

- Skal ikke bli liggende

- Denne saken skal under enhver omstendighet ikke bli liggende. Alle tråder skal nøstes opp for å se om vi kan finne ut hvem som står bak dette, sier Holden.

— Det var en ventet henleggelse, sier 46-åringens forsvarer, advokat Ola Lunde, til Aftenposten.no.

- Hva sa din klient da han fikk beskjeden?

— Han ble selvfølgelig meget glad. Han har sittet uskyldig i varetekt i åtte måneder.

- Er det aktuelt med erstatningssak?

— Det er opplagt, men det må vi komme tilbake til.

- Ingen konkrete bevis

46-åringen har hele tiden bedyret sin uskyld, og mannens advokat Lunde har en rekke ganger poengtert at politiet ikke har konkrete bevis som knytter ham til ugjerningen.

— Politiet har ingen fingeravtrykk, ingen hudrester, ikke noe DNA, ingenting. Hans blotte tilstedeværelse, ved at han har vært til stede ved noen av brannene, er det man har. Det er etter mitt syn ikke tilstrekkelig for å konstatere skjellig grunn til mistanke, har Lunde tidligere sagt til Aftenposten.no.