Bannlyser leger som ga niåring abort

Den ni år gamle jenta ble gravid, angivelig etter at stefaren hadde voldtatt henne. Nå vil den katolske kirke bannlyse alle som hjalp henne med å ta abort.

Niåringen ville ikke klare å bære frem et barn, konkluderte legene. Nå vil de bli bannlyst av den katolske kirke.
  • Mona W. Claussen
    Mona W. Claussen

Jenta som bor i Pernambuco, nord-øst i Brasil, ventet tvillinger. Svangerskapet ble avbrutt onsdag denne uken, skriver BBC.

Stefaren arrestert

Abort er forbudt i Brasil, med mindre graviditeten er resultat av en voldtekt eller det er fare for morens liv. I dette tilfellet var begge betingelser oppfylt, ifølge legene som var involvert i saken.

Politiet mener jenta er blitt misbrukt av stefaren siden hun var seks år gammel. Graviditeten ble oppdaget fordi hun klaget over magesmerter.

Stefaren ble arrestert forrige uke. Han er også anklaget for å ha misbrukt 9-åringens psykisk utviklingshemmede søster, som nå er 14 år gammel.

Ville stoppe aborten

Den katolske kirke forsøkte å stoppe aborten. Nå sier en talsmann for kirken at alle som hjalp til med å få inngrepet gjennomført, inkludert jentas mor og flere leger, vil bli lyst i bann.

Erkebiskop Jose Cardoso Sobrinho sa på Brasils TV Globo at Guds lov står over menneskenes lov.

Han understreket at jenta selv ikke vil bli bannlyst – til det er hun for ung.

Legene på det aktuelle sykehuset forsvarer seg med hensynet til den gravide jenta. Livmoren hennes er så liten at den ikke ville kunne bære frem et barn – og her var det altså snakk om to fostre.

Den katolske kirkes handlemåte har vakt skarpe reaksjoner i brasilianske kvinnegrupper.

Pavens signaler

Pave Benedikt XVI gikk hardt ut mot katolske politikere som støtter abort, da han besøkte Brasil i 2007. Det var første gang paven for alvor tok opp spørsmålet om abort.

Da han ble spurt om han støtter biskoper som truer med å bannlyse politikere som stemte for å gjøre abort lovlig i Mexico by, svarte han et klart ja. Han insisterte på at livet begynner ved befruktninger, og at det å drepe et ufødt barn er uforenlig med å motta nattverden.

Vatikanets talsmann, Federico Lombardi, tonet ned pavens utsagn ved å gjøre det klart at paven selv ikke hadde gitt ordre om å bannlyse noen.