- Aldeles uakseptabelt

Fylkeslegen vurderer anmeldelse etter at Sørlandet sykehus har lagt sensitiv pasientinformasjon ut på internett.

- Det tyder på alvorlig svikt i interne kontrollrutiner, sier fylkeslege Kristian Hagestad.

Ved en feil la Sørlandet sykehus ut sensitiv informasjon om 82 pasienter på sine hjemmesider. På lista, som ble fjernet fra nettet i går, kunne man lese sensitiv pasientinformasjon, personnummer og informasjon om partner og familie.

— Jeg vet ikke helt hva jeg skal si. Dette var sjokkerende, sier Astrid Brokka Kveven (24) til Fædrelandsvennen.

Brokka Kveven er en av de 82 personene på lista, som er en oversikt over sørlendinger som er testet for svineinfluensa. 24-åringen ble smittet på en ferietur til Kypros i sommer.

— Sykehuset må ha hatt altfor dårlige rutiner når slikt kan skje, sier Brokka Kveven.

Sørlandet sykehus kunne mandag ikke gi noen sikker forklaring på hva som har skjedd.

— Det er beklagelig at det har kommet ut. Nå må vi gå gjennom detaljene i hva som har skjedd for å hindre at lignende ting skjer igjen, sier direktør Jan Roger Olsen ved Sørlandet sykehus til Fædrelandsvennen.

- Uakseptabel svikt

Leder av helsetilsynet i Vest-Agder, fylkeslege Kristian Hagestad, blir nesten målløs når han hører om saken.

— Dette skulle vært interne lister, som nå har havnet ut på åpent nett. Det er en svikt som er aldeles uakseptabel, sier han.

Hagestad forteller at saken vil følges opp av helsetilsynet.

— Dette vil jeg ta fatt på i morgen. Det tyder på alvorlig svikt i interne kontrollrutiner, og vil følges opp som en tilsynssak fra vår side. Vi skal ha ganske god dokumentasjon på at de innfører helt andre kontrollrutiner enn de har nå, før vi slår oss til ro med det, sier han.

Vurderer anmeldelse

Hagestad vurderer også sterkere reaksjoner.

— Kanskje må politiet vurdere om det her er aktuelt med en foretaksstraff, noe som er vanlig når virksomheter utfører alvorlige lovbrudd, forteller Hagestad.

Han er redd for at svikten bidrar til å svekke tilliten til helsevesenet.

— Og da mener jeg ikke bare her på sykehuset, men også i videre forstand. Dette kan få alvorlige følger. Kanskje vil de som trenger å oppsøke helsevesenet kvie seg for å gjøre det, hvis de risikerer at pasientopplysninger blir gjort åpent tilgjengelig. Dette skulle aldri ha skjedd, konkluderer fylkeslege Hagestad.

Meget alvorlig

Fylkeslegen får støtte fra Datatilsynet.

— Dette ser vi meget alvorlig på. Helseopplysninger er noe av det mest sensitive som finnes om en selv, sier informasjonsrådgiver Eva Marie Felde.

— Her er det ikke bare snakk om sensitive opplysninger om pasienten, men det rammer også slektninger som er nevnt.

Felde reagerer også på at listene kan ha ligget tilgjengelig på nett i opptil seks uker.

— Det gjør jo saken desto verre. Jo lengre det ligger ute, jo større er sjansen for at det sprer seg. Da er risikoen også større for at vi ikke får fjernet disse opplysningene for godt.

— Nå vil vi vente på avviksmelding, og få klarhet i hva som har skjedd. Jeg kan ikke på stående fot si om dette vil medføre pålegg eller andre konsekvenser for Sørlandet Sykehus, sier Felde.