Norge

Hatgruppe mot Viggo Kristiansen

Mange i en Facebook-gruppe ønsker at Baneheia-mannen skal bli drept.

Hatgruppen mot Viggo Kristiansen ligger på Facebook og telte i går over 10 000 medlemmer.
  • Hilde Moi Østbø
Viggo Kristiansen

– Dette viser at det er sterke følelser der ute, og det er vi klar over. Men også Viggo Kristiansen har krav på vern. For mange er han fredløs. Når mennesker utsettes for drapstrusler, skal politiet aksjonere, sier advokat Sigurd Klomsæt, som representerer Viggo Kristiansen.Kommentarene på en Facebook-gruppe som ble opprettet onsdag er svært grove. Mange beskriver hvordan de ønsker Viggo Kristiansen og Jan-Helge Andersen skal bli drept. Det oppfordres til dødsstraff og at «de må få igjen med samme mynt». Innleggene er signert med navn og bilde.

– Er dette overraskende, Klomsæt ?

– Det vil jeg ikke ha noen formening om, men vi samler dette materialet, sier han.

Mer enn 10000 var i går ettermiddag medlem av gruppen. Det finnes to andre grupper med tilsvarende budskap, som til sammen teller ca. 12000 medlemmer. Gruppen ble opprettet etter at det onsdag kom frem at Klomsæt jobber for å begjære løslatelse for Kristiansen når hans minstetid på ti år går ut til høsten. Klomsæt avviser at dette er korrekt, og påstår seg feilsitert. Han var imidlertid tydelig på at han ville begjære løslatelse i en kommentar til TV2.

– Jeg har aldri sagt det og aldri ment det. Jeg kommer ikke til å begjære løslatelse, men det er en mulighet. Vi jobber kun med gjenåpning av saken, men ønsker ingen offentlighet om det, sier han i dag.

– Hvorfor ikke?

– To unge jenter er mishandlet og drept. Det er vondt for mange mennesker.

Ifølge TV2 skal Gjenopptagelseskommisjonen for straffesaker ta en avgjørelse i mai eller juni.

Tre år

Drapstrusler kan straffes med fengsel inntil tre år.

– Det er det samme om det kommer på nett eller muntlig mot en konkret person, sier jourhavende Geir Magne Søfteland, jourhavende jurist ved Agder politidistrikt. Han har ikke sett truslene mot Viggo Kristiansen og vil ikke kommentere den konkrete saken, men uttaler seg på generelt grunnlag.

Etter det Fædrelandsvennen forstår, Har ikke politiet begynt å etterforske i saken.