1. Ha det bra, ebola?

Er det rart Sierra Leones befolkningdanset i denne musikkvideoen da det så ut som at ebola-viruset var utryddet? Katastrofen vokste i rekordfart i fjor, men i våres kom gladnyheten om en lovende vaksine.

2. Paris, mon amour!

«Paris ble angrepet for noen uker siden. Paris og Frankrike ber dere, la oss igjen bli stedet som forandrer verden. Gi verden en klimaavtale i dag,» sa Frankrikes president FrançoisHollande. Det var ingen lett jobb å få Kina og India til å enes, derfor er klimaavtalen i Paris ikke bare en seier for fremtidige generasjoner, men også for verden under ett.

Les hvordan Aftenpostens klimajournalist Ole Mathismoen oppsummerer:

3. Verdens fattigdom går ned

«I work all night, I work all day, to pay the bills I have to pay», sang Abba. Nå gikk det ganske bra med dem, og kanskje går det bra med resten av verden også. I alle fall kunne Verdensbanken i år melde at de neste 15 årene kommer verden til å ta store skritt mot utryddelse av fattigdom. Kanskje når vi til og med målet om total utryddelse av ekstrem fattigdom.

Ifølge Verdensbankens egen rapport har ekstrem fattigdom i blant annet Øst-Asia blitt redusert med 43 prosent på bare tre år! «Vi kan være ganske fornøyd med resultatene av FNs tusenårsmål, i den forstand at andelen som lever i ekstrem fattigdom i utviklingslandene har sunket,» sa den amerikanske professoren Jeffrey D. Sachs

Kan disse tallene diskuteres? Vel,

4. Bjørnen sover ikke

Det norske polarinstituttet har talt isbjørnhoder, og kunne nylig melde at antallet isbjørner har gått opp!

— Vi fant at bestanden har økt. Den norske bestanden er nå beregnet til rundt 975 bjørner, mot 685 for elleve år siden, forteller isbjørnforsker og leder for prosjektet, Jon Aars ved Norsk Polarinstitutt.

Nysgjerrig på hvorfor? Her kan du lese hvorfor

5. They love us, yeah, yeah, yeah

har vært dypt savnet på verdens største strømmetjenester. Derfor er intet mindre enn en verdensnyhet at bandets musikk fra og med kl. 00.01, natt til julaften, blir tilgjengelig på blant annet Spotify, Tidal og Apple Music.

Ifølge NRK blir samtlige 13 studioalbum som ble gitt ut mellom 1963 og 1970, samt to samlealbum, gjort tilgjengelig på ni ulike strømmetjenester. Om du er usikker på hvor du i det hele tatt skal begynne, har Pitchfork laget en glimrende guide til hvilke 12 Beatles-låter du kan begynne med.

6. Kaffen «friskmeldt» – igjen

sxbf5fb8_doc6n5unjc3pkg1k0oh5h1t-UQzEJo3MbQ.jpg
Berg-Jacobsen Jon-Are

Ifølge sikre kilder skal etasjen der nyhetsjournalistene sitter, være den som konsumerer mest kaffe i hele bygget. Ikke at vi er bekymret. For i 2015 kom en undersøkelse frem til at de som drikker fra tre til fem kopper kaffe om dagen har mindre sannsynlighet for å dø tidlig av enkelte sykdommer enn de som ikke drikker eller drikker mindre kaffe, kan man lese i rapporten skrevet av førsteforfatter Ming Ding ved Harvard T.H. Chan School of Public Health.

Her kan du få vite litt mer om denne rare

7. Den norske kirke ga de homofile sitt ja

Begeistringen var stor da Åpen folkekirke vant Kirkevalget i Oslo, og vigsel av likekjønnede ble behandlet på Kirkemøtet i april. Det ble flertall i det nye Kirkemøtet for å vie homofile i Den norske kirke.

– Det er et tydelig signal om at medlemmer i denne kirken over hele landet ønsker en åpen og inkluderende kirke, som også har rom for homofile og lesbiske, sa leder for Åpen folkekirke, Sturla Stålsett den gang.

8. Kong Kygo erobrer verden

For den bergenske elektronikaartisten Kygo, har 2015 vært slo nordmannen strømmerekorden for flest avspillinger på én dag, og i Spotifys oppsummering av musikkåret kapret han tre førsteplasser.

9. Castro og Obama

Raul Cadtro og president Barack Obama har avsluttet mange tiårs strid mellom de to landene.
Pablo Martinez Monsivais

En ny kurs for Iran og Cuba har gjort at USA i sommer tok nye skritt for å legge gamle feider bak seg. USA gjenåpnet ambassaden i Havanna og startet opptiningen av en over 50 år gammel isfront med Cuba.

Interessert i lignende historiske håndtrykk for fred?

10. Northugs comeback i Falun

Petter Northug ble VM-kongen i Falun. Etter fiasko-OL i Sotsji og fyllekjøringen i Trondheim har han kjempet seg tilbake til langrennstronen.
MARTIN SLOTTEMO LYNGSTAD

Året 2014 hadde forbedringspotensial for Northug, men han kom tilbake topptrent og med gull i blikket. Etter en dramatisk fyllekjøringsskandale, kjempet han seg tilbake til tronen som VM-konge i Falun. «Northug har vokst enormt som person i løpet av et snaut år, skrev Aftenpostens anmelder om dokumentaren om sportsstjernen som gikk i våres. Noe du savner på listen? Skriv gjerne inn andre gledelige nyheter fra 2015 i kommentarfeltet.