Omkring 600 journalister og mediefolk er denne helgen samlet til årets Skup-konferanse i Tønsberg. Der er også Charlie Hebdo-tegner Bernard Willem Holtrop. 73-åringen har reist til Norge fra en liten øy utenfor Frankrike, hvor han lager sine satiriske tegninger for det franske satiremagasinet som i januar i år ble utsatt for terror.

Tolv personer, ti av dem tilknyttet magasinet, ble drept — blant dem Holtrops redaktør. Men terroristene drepte ikke motet hans.

Aftenposten møtte tegneren før han skulle på scenen som en overraskelse for de hundrevis av fremmøtte journalister.

Tegneren drar frem siste utgave av satiremagasinet Charlie Hebdo, og viser Aftenposten de to sidene han selv har tegnet i den siste utgaven hvor det er Russlands president Putin som blir utsatt for hans satiriske penn.

– Vi savner alle dem som er blitt borte. Det er vanskelig. Det er hardt arbeid å lage avisen etter at så mange er blitt borte, sier han, og ler.

Tegner Bernard Willem Holtrop (73) var gjest på årets Skup-konferanse for norske journalister.
Gard Michalsen

Holtrop var en av Charlie Hebdos grunnleggere. Han overlevde terrorangrepet. Han satt på toget inn til Paris onsdagen den 7. januar da terroristene stormet redaksjonslokalet og likviderte vennene hans, en etter en. Han går sjelden på møter, men skulle på et av sine besøk i redaksjonen.

– Hvordan var det å komme til avisen den ettermiddagen?

– Det var … jeg. Han løfter hendene, lager grimaser, for å vise hvordan det var å møte kolleger som var i oppløsning over angrepet, sjokket, de døde kollegene.

Hvitt, luftig, halvlangt hår rundt et rynket, værbitt ansikt. Han bor på en liten øy utenfor Bretagne, det er der han jobber. Den svarte dressen sitter litt løst. Blikket er muntert.

-Jeg bor langt unna folk med kalasjnikover, sier han, og ler. Det gjør han ofte.

Da Charlie Hebdo-tegneren ankom Skup 2015, reiste et samlet journalistkorps seg i respekt.
Gard Lehne Borch Michalsen

Charlie Hebdo har nå funnet nye lokaler, men de er ennå ikke helt klare, så redaksjonen holder fortsatt til hos sine venner i avisen Liberation.

– Hvordan er stemningen i redaksjonen nå?

– Vi er glade for å se hverandre. Glade for å arbeide sammen. Glade for å finne nye vitser, moro. Det må fortsette. De kan ikke ta oss, vi fortsetter.

– Vi er sinte. Men ikke slagne.

Han sier først at terrorangrepet ikke har endret mye i Charlie Hebdo, men så forteller han at det er tegnere som ikke vil tegne for Charlie Hebdo hvis de må signere tegningen med navnet sitt.

– De er redde.

– Så terrorangrepet har endret noe?

– Ja, det har det. Vi trenger nye som bidrar i avisen, men mange tør ikke, det gjelder tegnere som tegner for flere andre aviser. De ønsker ikke å tegne for Charlie Hebbo.

Han sto spesielt nær de legendariske Charlie Hebdo tegnerne Wolinski og Cabu som han hadde kjent fra 1960-tallet.

– Men også en av de unge tegnerne, som likte å drikke, feste, ja, jeg vil savne dem mye.

Han tenker ofte på enkene, de etterlatte familiene, særlig Philippe Honorés datter.

Charlie Hebdo er en annerledes avis. De som arbeider der, som med sine tegninger og tekster slår hardt i alle retninger, er ikke bare kolleger. De er venner. Legen og spaltisten Patrick Pelloux sa etter attentatet at han hadde mistet en del av sin familie. De var ikke bare kolleger, men også venner.

– Jeg tror vi har mer moro sammen enn i andre aviser. Mine venner, de kan ikke erstattes.

Under overskriften «Alle liker Putin» har Holtrop, som sier at han har tegnet siden han var barn, tegnet Putin i lite flatterende situasjoner. Han peker nederst på de to sidene, oversikten over drepte journalister, forretningsmenn, opposisjonspolitikere og andre som han mener at Putin har drept.

Jan Gunnar Furuly

Selv er han ikke redd. Natten etter terrorangrepet overnattet han på et lite krypinn i Paris. Klokken tre om natten ble han vekket av at noen dundret på døren. Hvem kunne det være? Det banket hardere. Fortumlet, i pysjamasen, tasset han bort og åpnet døren. Der sto det noen røslige karer. Trengte han beskyttelse? Det var politiet. Han takket nei, og gikk og la seg igjen.

Skjerpet sikkerhetssituasjon på Skup

Holtrop er ikke bekymret for egen sikkerhet, men sikkerhetsoppbudet er betydelig skjerpet på årets Skup-konferanse. Det innebærer mer synlig politi enn før, også bevæpnet. Alle deltakere har egen QR-kode og må bære synlig ID-kort. Den som mangler, blir bortvist av politiet.

Garasjen under hotellet er sperret for alle andre enn konferansedeltakerne.

Charlie Hebdo-tegneren i samtale med Aftenpostens reporter Olga Stokke.
Jan Gunnar Furuly

Twitter: @Olgastokke og @Ingeborgborg