Norge

Uvisst når moren til død 13-åring kan avhøres

En mor er siktet etter at datteren (13) døde på en hytte i Valdres. Politiet mener at de begynner å danne seg et bilde av hva som skjedde.

 • Ntb
 • Frode Sætran
 • Hans O. Torgersen
 • Tine Dommerud
 • Jørgen Svarstad
 • Olga Stokke
 • Lars Inge Staveland

Vet du noe om denne saken, tips oss på telefon02286SMS / MMS:2286E-post:2286@aftenposten.noAnonymt / Kryptert:varsle

Moren til den 13 år gamle jenta hadde tatt med datteren til en hytte i Valdres, hvor de hadde bodd i flere måneder. Ifølge politiet hadde ikke jenta gått på skole siden de flyttet hit fra Bærum i slutten av høstferien.

Moren har snakket med advokaten

-Jeg har snakket med klienten, og fortalt henne at jeg er oppnevnt som hennes forsvarer, sier forsvarer Håvard Fremstad.

Han forteller til Aftenposten at han ikke fikk snakket om detaljer i saken, og vet heller ikke hvordan hun stiller seg til siktelsen.

Det var på nyttårsaften at moren ringte nødnummeret. Men da personell fra luftambulansen kom til hytta, fant de jenta død.

Moren, som er i 40-årene, er siktet for grov omsorgssvikt med døden til følge.

Dødsårsaken er ikke kjent, men politiet vil få den foreløpige obduksjonsrapporten mandag. Det er varslet en pressekonferanse mandag klokken 13.30 for å orientere om hva som er kommet fram hittil i etterforskningen. Trolig får vi da svar om 13-åringens dødsårsak.

Følg pressekonferansen direkte på ap.no.

Det er ukjent når den siktede moren vil være i stand til å avhøres.

– Vi må ta en vurdering av når avhøret av moren kan starte. Det har vært politiets avgjørelse å utsette disse samtalene, ikke helsevesenets. Kvinnen fikk dog forkynt siktelsen 2. januar, sier politiadvokat Julie Dalsveen i Innlandet politidistrikt til NTB mandag morgen.

Politiadvokaten bekrefter overfor NTB at barnevernet i lengre tid hadde vært involvert i familien.

Taust Valdresbarnevern:

Barnevernsjef Mette Elin Gjerve ved den interkommunale barnevernstjenesten i Valdres ønsker ikke å svare på om de har vurdert saken.

-Det pågår en politietterforsking, og jeg forholder meg til det, sier barnevernleder Mette Elin Gjerve.

Venter på obduksjonsrapport

 • Rektorer finner ikke elever som ikke møter til skolestart.
  Politiet mener at de begynner å danne seg et bilde av hva som skjedde. Moren og datteren skal ha vært alene da dødsfallet skjedde.

— Vi har jobbet ut fra en teori, men vil vente med å kommentere ytterligere til vi får svar fra den foreløpige obduksjonsrapporten. Den kommer mandag, sier politiadvokat Julie Dalsveen i Innlandet politidistrikt.

Før moren avhøres fortsetter politiet å jobbe med andre vitner.

– Vi skal snakke med en rekke personer, både profesjonelle og andre. I tillegg fortsetter teknikere å jobbe på stedet, sier Dalsveen.

Gikk på skole i Bærum

Jenta gikk på Mølladammen skole i Bærum frem til høstferien. Etter høstferien skal moren ha tatt med datteren til hytta.

Etter det Aftenposten får opplyst, dukket jenta aldri opp på ny skole i Valdres.

Politiet fikk 26. november en bekymringsmelding fra Barnevernet. De ba politiet undersøke en adresse for å se om det var folk der, men da var det ingen der. Siden da har politiet forsøkt å få kontakt med de to. Dette var adressen der jenta senere ble funnet død.

Tidligere klassekamerater samlet til minnestund

Søndag ettermiddag kom et hundretall tause og sørgende ungdommer, mange i følge med foreldre, ut fra en minnesamling i Lommedalen kirke. Utenfor var det tent lykter, lagt ut hvite blomster og granbar. Etterpå var det samling på Mølladammen skole, der 13-åringen var elev frem til høstferien.

 • 183 barn møtte ikke til skolestart
  Kommunikasjonssjef i Bærum kommune, Lisa Bang, sier til Aftenposten at 13-åringen ble skrevet ut av skolen ved høstferiens slutt. Familien har bodd i Bærum i flere år og jenta har gått på to barneskoler her før hun begynte på ungdomsskolen.

Barnevernet i Bærum kontaktet politiet

Siv Herikstad, skolesjef i Bærum, opplyser at det på vanlig måte var meldt om flytting og overføring til en annen skole i en annen kommune for 13-åringen. Det hadde også vært telefonkontakt mellom ansatte ved de to skolene, for å gjøre overgangen lettere.

Kommunen vil ikke si noe om barnevernsansvaret var formelt overført fra Bærum til en ny kommune. Men etter hva Aftenposten erfarer, var det barnevernet i Bærum som i november ba politiet oppsøke mor og barn på hytteadressen i Valdres for å sjekke hvordan det sto til med dem.

Hjemmeundervisning

IfølgeNRKer det søkt om hjemmeundervisning for 13-åringen, men Bærum kommune oppgir at det ikke er søkt om dette i Bærum.

Påtalemyndigheten mener det foreligger skjellig grunn til mistanke om grov omsorgssvikt med døden til følge og skjellig grunn til mistanke om at siktede har unnlatt å hjelpe den nå avdøde.

Bistand fra Kripos

Kriminalteknikere har gjennomført undersøkelser på hytta der 13-åringen ble funnet død, med teknisk bistand fra Kripos. Søndag ettermiddag er Kripos og det lokale politiet fremdeles ikke ferdig med de tekniske undersøkelsene, opplyser politiet til Aftenposten. Det er også gjennomført rundspørring.

Les mer om

 1. 13-åring døde på hytte i Valdres
 2. Valdres

13-åring døde på hytte i Valdres

 1. NORGE

  Moren til avdød 13-åring forklarte seg for første gang

 2. KOMMENTAR

  Inge D. Hanssen: Dommen mot Angelicas mor er viktig for barns rettssikkerhet

 3. NORGE

  Valdres-mor dømt til tre års fengsel, sier forsvarer til VG

 4. KOMMENTAR

  « Etter tre rettsdager er vi ikke kommet en millimeter lenger enn vi var da saken ble avbrutt i april i fjor.»

 5. KOMMENTAR

  «Skal Valdres-saken kunne gjennomføres, må det tas grep»

 6. NORGE

  – Jeg kan ikke huske en straffesak hvor det har vært så problematisk å få tiltaltes forklaring.