Innstramninger i innreiseregler for Kreta og USA

Regjeringen har besluttet at det gjøres endringer i innreiserestriksjonene og karantenekrav for Luxembourg, USA, tre regioner i Finland og noen utvalgte øygrupper.

Den populære greske øya Kreta er ikke lenger et grønt område.

Dette skyldes endringer i smittesituasjonen, skriver regjeringen i en pressemelding.

Dette er endringene:

  • Den greske øya Kreta går fra å være grønn til å være oransje, med virkning fra mandag.
  • Helsingfors och Nyland, Kymmenedalen og Päijat-Häme går fra grønn til oransje, med virkning fra mandag.
  • Luxembourg går fra grønn til oransje med virkning fra mandag.
  • USA oppfyller ikke lenger kravet til lilla land og blir fra 12. juli tatt ut av listen. Det betyr at kjærester og besteforeldre fra disse landene ikke lenger vil ha fritak for innreiserestriksjonene.

Mandag denne uken åpnet store deler av Europa opp for reiselystne nordmenn.

En rekke europeiske land ble markert som grønt, noe som betyr at man kan reise fritt uten å tenke på karantene. Kreta var blant landene som ble markert som grønt, men som altså fjernes fra listen etter bare én uke. Til tross for endringene fra mandag, er mange land fortsatt grønne. Hvilke land dette gjelder, kan du se her:

Les også

Reise til utlandet nå? Dette må du vite.

– Reiser uansett

Selv om det er endret status for populære feriemål, har det lite å si, er tilbakemeldingen fra reiseselskaper NTB har vært i kontakt med.

– Vi reiser uansett, sier kommunikasjonssjef Nora Aspengren hos Tui.

Selskapet har sin første flyvning til Kreta neste helg. Aspengren sier reiseselskapet har fått få henvendelser fra kunder i forbindelse med endringer i smittevernkartet.

– Jeg tror folk er godt forbered. De som har bestilt, er enten fullvaksinert, eller så er de forberedt på at det kan skje endringer, sier hun.

Reiseselskapene Ving og Apollo har lignende opplevelse av situasjonen.

– Vi har valgt å fly til Kreta og Rhodos. Vi fikk veldig mange forespørsler, og det var andre selskaper som flyr dit. Så er det opp til de reisende å vurdere det praktiske rundt at det kan komme endringer, sier kommunikasjonssjef Beatriz Rivera i Apollo.

24 grønne land

Mandag denne uken åpnet store deler av Europa opp for reiselystne nordmenn. 24 land i Europa er nå grønne, noe som betyr at man kan reise fritt uten å tenke på karantene.

Det gjelder Belgia, Bulgaria, Estland, Frankrike, Færøyene, Grønland, Hellas, Island, Italia, Kroatia, Liechtenstein, Litauen, Malta, Polen, Romania, San Marino, Slovakia, Slovenia, Sveits, Tsjekkia, Tyskland, Ungarn, Vatikanstaten og Østerrike.

Røde land omfatter blant andre Spania, Portugal, Storbritannia og Kypros.

Utenriksdepartementet fraråder fortsatt alle reiser som ikke er strengt nødvendige for land utenfor EØS/Schengen og Storbritannia.