- Rolf var meget erfaren

Acta-direktør Simen Mørdre skulle vært på K2 sammen med avdøde Rolf Bae da raset gikk.

Simen Mørdre (t.v.) sammen med Rolf Bae og Cecilie Skog under forberedelser til en annen ekspedisjon i 2005.

Da det blåste som verst rundt Acta i sommer, måtte administrerende direktør Simen Mørdre motvillig innse at han ikke kunne bli med den norske ekspedisjonen til K2 som planlagt.

— Jeg måtte bli hjemme og ta lederansvaret for bedriften, forklarer han. Det kan ha reddet livet hans.

**Søndag bekreftet ekspedisjonen at nordmannen Rolf Bae (33)

Les også

Omkom i isras

på K2-fjellet i Pakistan natt til lørdag.**

Mistet en venn

— Det er uvirkelig. Man kjenner risikoen, og vet godt at en slik ulykke en dag kan ramme en selv, men det blir helt uvirkelig når det skjer. Alle i dette miljøet har mistet gode venner, men når det blir så nært blir det veldig rart, sier Mørdre ettertenksomt.

Og for Mørdre er det nært. Sammen med Bae klatret han Sør-Amerikas høyeste fjell i 2005, og de to var gode venner også privat. Og når Bae nå mistet livet i skredet i K2, utelukker Mørdre at det skyldes dumdristighet eller mangel på kunnskap.

— Rolf var meget erfaren, og kunne svært mye. Han var også den naturlige lederen for ekspedisjonen. Forholdene har sannsynligvis vært ganske gode når nærmere 30 klatrere er i posisjon til å nå toppen, men det er typisk for dette området at ting skjer fort. Været skifter hurtig, vinden kan øke eller det kan komme skred. Det er helt vanlig, det tragiske i dette tilfellet er at det var mennesker i skredets bane.

Les også:

Kona øyenvitne

Da isen raste ut av fjellsiden over Bae, var den norske ekspedisjonen på det desidert farligste punktet på ruten.

— De ble tvunget til å gå flere timer i en bratt renne, og kommer det et skred, er det nettopp der det skjer. I slike tilfeller er det vanlig at klatrerne unngår å ha tau mellom seg, og at de holder god avstand for at ikke flere skal bli tatt av det samme skredet, forklarer han.

Dermed ble Baes kone, Cecilie Skog, som var med på ekspedisjonen, et hjelpeløst vitne til at isblokkene rev med seg ektemannen.

— Jeg har ikke snakket med Cecilie ennå, men jeg antar at dette er helt forferdelig for henne og familien, sier Mørdre, som ennå ikke vet om Bae noensinne vil bli funnet.

Les også:

Les også

Fakta om K2

Vanskelig leteaksjon

— Jeg vet at ekspedisjonen vurderer mulighetene for å få gjennomført et søk, men det er ikke enkelt. Dette området er utrolig stort, og høyden gjør det svært lite tilgjengelig. Først må vi få alle ned fra fjellet så de kan få den krisehjelpen de trenger, så vil det bli tatt stilling til et eventuelt søk når vi vet mer, sier Mørdre, som til tross for ulykken ikke utelukker at han vil forsøke å bestige K2 senere.

— Jeg har ikke lagt det helt bort, men det er for tidlig å si noe om det nå. Nå er det andre ting som er viktigere, som for eksempel å vise omsorg for Cecilie, Rolfs familie og vennene deres, sier Mørdre.

Les også:

Les også

11 klatrere fryktes omkommet

— Stort tomrom

Klatrevennene Sindre Bø og Grim Gjeldvik visste at Rolf og kona Cecilie Skog utsatte seg for stor risiko. Men sjokket er likevel stort. – Nå er det bare sorg. Rolf etterlater seg et stort tomrom, sier Sindre Bø til Aftenbladet.no.– Rolf var en fantastisk mann, man følte seg bra sammen med ham. Han var vennekjær, og tok så godt vare på vennene sine, sier Grim Gjeldvik. De to forteller at selv om Rolf var sjelden hjemme, var han til stede i deres liv hele tiden. De fulgte hans eventyr, og når han vel var hjemme, var det alltid åpent hus og Rolf og Cecilie. – De var så gjestfrie. Og det blir ikke det samme å gå på Cementen lenger. Rolf var fast gjest der når han var i byen.

version=g