Norge

Sa ja til ny CO2-bombe

I all stillhet har Stortinget gitt Britisk Petroleum lov til å øke CO2-utslippene med nærmere 500 000 tonn i året fra Skarv-feltet.

Illustrasjonsfoto. Marit Hommedal / SCANPIX

 • Heidi Ertzeid

Les også:Aftenposten avslørte i forrige uke at

Les også

Fanget CO2 slippes ut

.Men mens opposisjonen og miljøvernorganisasjonene kritiserte disse ekstra utslippene av 100 000 tonn fra Mongstad, ga Stortinget 13. desember Britisk Petroleum (BP) lov til å slippe ut 490 000 tonn CO2 i forbindelse med utvinne olje og gass fra Skarv-feltet.Utslippene fra Mongstad blir med andre ord små i forhold.

Ingen rensekrav

Utslippene fra utvinningen på Skarv vil utgjøre en økning på en prosent av de totale norske utslippene, og regjeringspartiene Ap, SV og Sp sa ja, skriver VG.Utslippstillatelsen ble gitt uten noen form for rensekrav.— På Skarv hadde regjeringen en god anledning til å vri oljeindustrien over i en ny tid ved å sette krav til elektrifisering. Isteden fortsetter vi med utvinning drevet av gamle gassturbiner med store utslipp, sier leder i Stortingets energi- og miljøkomité, Gunnar Kvassheim, til VG.Fra produksjonsstart tili 2011 til 2030 vil utvinningen gi CO2-utslipp på drøye 9,3 millioner tonn. Det tilsvarer utslippene fra ni gasskraftverk som for eksempel

Les også

Enorme norske CO2-utslipp

Ingen krav til kutt

Selv om alle regjeringspartiene sa ja til utvinningen, krever nå olje— og energiminister Åslaug Haga at BP kommer opp med en plan for hvordan utvinningsskipet som skal hente opp olje og gass på Skarv-feltet kan elektrifiseres. Men det finnes ingen krav om at planen skal resultere i utslippskutt.Nå mener Aps saksordfører for Skarv i Stortinget, Torny Pedersen, at Skarv-prosessen må bli det siste i sitt slag på norsk sokkel.- Jeg tror vi i fremtiden må være forsiktige med å forskuttere slike prosesser, sier hun til VG.- Vedtaket i Stortinget ble fattet med stor ulyst på grunn av det store CO2-utslippet. Men da tillatelsen ble gitt om at utvinningen på Skarv-feltet skulle foregå med produksjonsskip i 2005 sa man samtidig nei til å føre strøm fra land, sier statssekretær Liv Monica Stubholt (Sp) i Olje- og energidepartementet til NTB.

 1. Les også

  Fanget CO2 slippes ut

 2. Les også

  Enorme norske CO2-utslipp

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  18-åring omkom i MC-ulykke på Romerike

 2. NORGE

  Mann kritisk skadet etter knivstikkingen på Oslo S mandag

 3. NORGE

  Politiet anker frifinnelsen av Stella Mwangi

 4. NORGE

  De er psykisk ustabile og skader seg selv. Hjelpen er å bli låst inne på en glattcelle.

 5. NORGE

  NRK: Schumann risikerer ny forvaringsdom

 6. NORGE

  Fire kommuner uten veiforbindelse etter steinras