"Vi er Amundsens etterkommere"

Hyggelig møte og god stemning mellom nordmenn og inuiter. Fra venstre Odd Jacobsen, Boyd (Bobs barnebarn), Anne-Christine Amundsen Jacobsen, Bob Konana, Helle Jacobsen og Nicolay Jacobsen.
  • Før jeg dør, må jeg fortelle dere min hemmelighet. Jeg er sønnen til Roald Amundsen. Derfor måtte min mor gjemme meg bort.

Dette var historien inuiten Luke fortalte sine seks barn før han døde på 1970-tallet. Historien fortalte flere av barna videre til seileren Knut Espen Solberg, og til Anne-Christine Amundsen Jacobsen, da de hver for seg i sommer besøkte Gjøahavn.Påstandene om at det finnes etterkommere etter Roald Amundsens overvintringer i Arktis i begynnelsen av forrige århundre, har vært seiglivede.I flere omganger har forskere og andre hatt ambisjoner om å få dokumentert slektskapet gjennom DNA-prøver. Så langt er dette ikke gjennomført. Hverken Solberg eller Jacobsen, grandniese til Roald Amundsen, synes det er noe stort poeng å gjennomføre testene.

Møtte Lukes sønner.

Amundsen Jacobsen er barnebarn av Roalds storebror Gustav, som arvet det som var igjen etter polfareren. Hun har lenge planlagt å besøke både Cambridge Bay, der fartøyet "Maud" ligger, og Gjøahavn, oppkalt etter båten Amundsen og mannskapet overvintret i fra september 1903 til august 1905.— I fjor fikk jeg kontakt med en av Lukes sønner, Paul Okalik. Det er han av søsknene som snakker best engelsk. Så dro vi oppover i juni, jeg tok med meg mann og to voksne barn. Vi reiste og reiste, via London og Edmonton, så via Cambridge Bay til Gjøahavn. Det var kanskje ikke den beste årstiden, området var så vidt i ferd med å tine etter vinteren, men besøket, og møtet med Okalik og familien ble en sterk opplevelse, sier Amundsen Jacobsen.- De fortalte at Luke ble født etter at Amundsen dro. At han ble gjemt bort, og at han vokste opp hos en bestemor. Det var ikke akseptert å få barn med en hvit mann. Først da det nærmet seg slutten, fortalte han sin hemmelighet til barna sine. Det finnes ingen dokumentasjon på slektskapet utover muntlig overlevering.- Men i Gjøahavn er slektskapet allment anerkjent. Ingen setter spørsmålstegn ved det. Du kan være skeptisk og kynisk, og avvise det, eller du kan si: OK. Men det er ikke usannsynlig at det kan stemme. Jeg har valgt å ta dette for hva det er, jeg sier jeg synes det er ganske stilig å ha en inuitfamilie. Hele greia er en opplevelse, og disse personene har fått en egen plass i hjertene våre, sier hun.

Så Amundsen-film sammen.

Amundsen Jacobsen forteller at Paul Okalik er ranger, oppsynsmann, og at han driver en Bed & Breakfast sammen med en canadier. En storebror, Bob Konana, er verktøymaker og kunstner. Begge brødrene er samtidig jegere. En tredje bror bor i Cambridge Bay, og jobber som tolk, men ham fikk Amundsen Jacobsen og familien ikke truffet.- Vi var ute på mange og lange turer, med tradisjonelle sleder trukket av snøscooter. En gang var vi ute ved en camp som Bob Konana driver. Mine barn overnattet der, og vi tilbrakte alle en hel dag der.- En annen dag, da vi var samlet i Gjøahavn, viste jeg en DVD med gamle filmbiter om Amundsen. Paul og en søster mente at de kjente igjen mye hos sin far. Vi hadde en felles opplevelse av dette som var ganske spesiell. De var utrolig flotte mennesker, med masse humor.- Vi fikk også låne et hus, der besøkene kom tett. Å gå på besøk til hverandre, har en helt annen tradisjon i Gjøahavn enn i Norge. Man setter frem det man har, og så forsyner folk seg. Alt i alt hadde vi en helt fantastisk opplevelse, og jeg reiser gjerne opp igjen, sier hun.

Bevisste på slektskapet.

Nøyaktig den samme opplevelsen av anerkjennelsen av slektskapet med Amundsen hadde Knut Espen Solberg, da han senere på sommeren gjestet Gjøahavn. Solberg, som selv har overvintret i Arktis, kom sammen med et forskningsteam om bord i stålseilbåten "Jotun Arctic".- Det er et faktum at flere i Gjøahavn sier de er i slekt med Roald Amundsen. At de er veldig bevisste på dette, og at det lokalt ikke blir betvilt av noen. Jeg tror ikke det gavner noen å grave i dette, få det dokumentert med DNA-prøver. Luke hadde ikke snakket med noen om slektskapet før han lå på dødsleiet. Det er en litt gripende historie, sier Solberg.- Samtidig kan det nok være at søsknene synes det kan bli litt mye sirkus rundt slektskapet. De sa flere ganger til meg: "Å ha Amundsen til far har ikke gjort livet hverken bedre eller dårligere for oss."

Hadde kjønnslig omgang.

Tor Bomann-Larsen, som i 1998 utga en biografi over Amundsen, og Bård Kolltveit, med lang fartstid som forskningssjef ved Sjøfartsmuseet, sier man får ta påstandene for det de er verd.- Det finnes intet fødselsregister. Det fantes ikke noe samfunn i Gjøahavn da Amundsen var der. Da "Gjøa" la til, ble den oppsøkt av nomadiske inuiter. Senere opphørte stedet å eksistere, inntil Hudson Bay-kompaniet etablerte seg der. Ingen kan si at det ikke er tilfelle med slektskapet, men det er ingenting å gå etter for å få dokumentert det, sier Kolltveit.- Jeg forsøkte å rote litt i dette i forbindelse med biografien. Jeg kom ikke på sporet av noe som kan kalles dokumentasjon. Jeg har skrevet ut fra dagbøkene til ekspedisjonsdeltagerne, der det går klart frem at de hadde kjønnslig omgang med inuitene, uten at det kan fastslås at det gjaldt Amundsen selv.- Det er ikke usannsynlig at det finnes etterkommere etter deltagerne, men det er jo nærliggende å hekte dette på Amundsen selv. Det er mer interessant med ham enn noen av de andre, sier Bomann-Larsen.

Bob Konana og Anne-Christine Amundsen Jacobsen møttes i Gjøahavn i sommer.
Roald Amundsen overvintret i Gjøahavn fra 1903 til 1905.