2-åring kan være smittet

En toåring bosatt i Revetal i Vestfold er under behandling med mistanke om svineinfluensa etter en ferietur i Mexico.

Kommunelegen vet ennå ikke om det er svineinfluensa som har rammet Vestfold-familien, men venter svar i ettermiddag.
  • Mona W. Claussen

Har du tips om denne saken? Send oss en epost eller ring Aftenposten.no på 02286.

– Vi har tatt prøver av et barn som har vært på ferie i Mexico, sier kommuneoverlege Frank Thrana i Tønsberg til Tønsbergs Blad.

Gutten kom sammen med familien hjem til Norge i helgen, og oppsøkte legevakten da gutten følte seg dårlig.

– Vi har tatt prøver av gutten og regner med at resultatet foreligger onsdag. Men for å være på den sikre siden, har vi satt i gang full behandling med preparatet Tamiflu, sier Thrana.

Søsken holdes hjemme

Gutten skal være i rimelig god form, og legene mente det var forsvarlig å sende ham hjem til Revetal.

Samtidig holdes guttens søsken borte fra skolen inntil videre, og den nærmeste familie er under oppfølging av ordinært smittevern.

Ifølge avisen har ikke familien vært andre steder enn hos legevakten i Tønsberg etter at de kom hjem fra Mexico.

– Til alt hell var det ingen andre pasienter til stede da toåringen var inne for konsultasjon, sier Thrana til avisen.

Avventer

Det er uklart om gutten oppholdt seg i samme område i Mexico der svineinfluensautbruddet skjedde.

– Vi er jo klar over at han har tilbakelagt en lang reise også, og han har jo i så måte møtt flere mennesker. Men før prøveresultatene foreligger, er det for tidlig å spekulere, sier Thrana.

Smittetallene

Antallet bekreftede tilfeller av svineinfluensa er fortsatt ganske lave. Det dreier seg om 40 tilfeller i USA, 26 i Mexico, seks i Canada, to i Storbritannia og én i Spania. Med bekreftede tilfeller menes de som er bekreftet gjennom laboratorietester.

I Mexico har myndighetene oppjustert antallet antatt smittede til over 1600, og 149 av disse er døde. Det er mistenkte tilfeller i 19 av landets 32 delstater, melder NTB.

En sørkoreansk mann som nylig var på besøk Mexico, kan ha blitt smittet av svineinfluensa.

– Han er klassifisert som mulig svineinfluensapasient, opplyste en regjeringskilde i Seoul til nyhetsbyrået Yonhap i morges.

Mangler oversikt

Helsemyndighetene i Norge vet ikke hvor mange kommuner som i dag har konkrete pandemiplaner, og Norge har sikret seg mindre medisinmengder i forhold til folketallet enn andre land.

– Vi har hatt oversikter på enkelte tidspunkter, men har per i dag ingen samlet oversikt, sier assisterende direktør Bjørn Guldvog i Helsedirektoratet til Dagsavisen. I planene må det blant annet stå hvordan medisiner skal fraktes til syke som ikke kan hente dem selv. Planene skal også fortelle hvordan syke kan få legehjelp uten å smitte andre pasienter.

– De som ikke har pandemiplaner, skal få det og de som har slike planer må revidere dem, slår direktør Bjørn-Inge Larsen i Helsedirektoratet fast.

WHO oppgraderer

WHOs generaldirektør erklærte i går kveld at verden er i fase 4 av pandemiberedskap. Dette innebærer at landene må ha økt årvåkenhet for en eventuell pandemi.

Verdens helseorganisasjon klassifiserer beredskapen mot en influensapandemi i seks faser. Fase 4 er kjennetegnet av små klynger av sykdomstilfeller med begrenset spredning mellom mennesker, men geografisk begrenset, noe som antyder at viruset ikke er godt tilpasset mennesker.