Nå kommer sneglene for fullt

Etter regnværet i helgen, vil den forhatte mordersneglen for fullt gjøre sitt inntog. Her kan du registrere hvor mange snegler du har funnet i din hage.

Med Aftenpostens sneglometer kan du registrere sneglefunn i egen hage, og sjekke hvilke områder i landet som er hardest rammet av mordersnegl på tokt. Har nabogata flere snegler enn dere? Finner leserne flest snegler i Asker eller Askim?

Les også:

Hvor mange snegler har du plukket? Før regnskap i Aftenposten.nos sneglekart! Har du tips om en god sneglehistorie? Tips Aftenposten på 2286@aftenposten.no eller ring Aftenposten.no på 02286. Du kan også sende SMS/MMS til 2286.

Den blant hageeiere mye

Les også

Nå kommer de igjen

, eller mordersneglen som den også kalles, er på tokt igjen også denne sommeren.

Og etter en regnfull helg er det grunn til å være forberedt på at hagen kan bli invadert av den glupske og slimete gjesten.

Sjekk været der du er på Aftenposten.nos værtjeneste

— Vi kommer til å merke mer til dem nå når det blir mer regn. Utover sommeren er det ofte veldig høy fuktighet om nettene. Det er ideelle forhold for Iberiaskogsneglen, sier Gustav Redalen, fagsjef i det Norske hageselskap.

Også fjoråret var et marerittår for norske hageeiere med snegleplager.

— Da var det fryktelig ille, og ekstremt fuktig, sier Rendalen - som likevel ikke tror årets sommer blir like ille som fjoråret.

Vanskelig å bli kvitt

Seniorforsker ved Bioforsk Solveig Haukeland bekrefter overfor Aftenposten.no at det er en antydning til færre Iberiaskogsnegler i år enn i fjor.

— Det har vært relativt tørt store deler av sommeren, det har innvirkning på antall snegler. Men det skal ikke så mye regn til før de kryper frem, sier Haukeland.

Haukeland advarer samtidig mot å tro at sneglen er på tilbakevei.

— Folk må fortsatt gjøre tiltak for å holde den unna. Har du først fått den inn i hagen, er det vanskelig å bli kvitt den, sier hun.

Plukket 1800 mordersnegler

— Fra 26. april til 25. mai i år plukket jeg nesten 1500 stykker, og frem til nå er antallet rundt 1800, sier Bernhard Matheson til f-b.no. Hvor mange snegler har du plukket? Før regnskap i Aftenposten.nos kart øverst i denne saken! Siden antallet snegler i fjor var så enormt høyt, har han begynt å føre regnskap. Tallene blir fort store. For å ta livet av sneglene, bruker han salt i en pose. Har du et godt tips til hvordan man blir kvitt snegleplagen? Skriv tipsene inn i kommentarfeltet nederst i saken! - I fjor var vi bortreist en periode, og da vi kom tilbake, var det snegler overalt. De krøp oppover veggene, og det var ganske ekkelt, forteller Matheson til f-b.no.

Føler seg trygg i Norge

Iberiaskogsneglen kom til Norge som blindpassasjer fra Spania på slutten av åttitallet. De føres rundt i landet av mennesklige aktiviteter, via blomster og jord eller på undersiden av vanlige transportpaller. Skulle de tatt seg frem på egen hånd, ville de ikke kommet lenger enn et lite stykke inn i Østfold, fra Svinesund, men i dag finnes de i store mengder langs hele kysten, helt opp til Trøndelag. — Når en art kommer til et nytt sted, har den ikke så mange naturlige fiender. Iberiasneglen kan derfor føle seg rimelig trygg i Norge. Pinnsvin spiser den, og noen biller forsyner seg av eggene når de er i jorden, men når de blir store og slimete, er det ikke mange som vil ta dem, sier Redalen.

Kan formere seg

Ny forskning viser nå at den beryktede iberiasneglen, mordersneglen, etter all sannsynlighet har mulighet til å pare seg med de vanlige skogssneglene - og få avkom som kan formere seg videre, skriver den svenske avisen Dagens Nyheter.

— Vi har lenge mistenkt at den spanske skogssneglen - mordersneglen som den heter på folkemunne - og den svarte skogssneglen og den røde skogssneglen parer seg med hverandre. For å få dette bekreftet brukte vi to genetiske metoder: dna-teknikk og analyse av fettsyrer, sier professor i biologi ved Universitetet i Bergen, Christoffer Schander, til Dagens Nyheter.

Og resultatene er dyster lesning: Det er funnet ut at avkommene til kryssparringene fint overlever, og kan formere seg videre.

Har du et godt tips til hvordan man blir kvitt sneglene? Skriv tipsene inn i kommentarfeltet nederst i saken og del dem med Aftenpostens lesere!

Vil forby sneglene med lov

Regjeringen har varslet

Les også

Nasjonal dugnad <br/>mot mordersneglen

, mens folk på Selbu føler seg så snegleinvadert at de ber om

Les også

Ønsker ny lov mot sneglene

.

Les også

&laquo;Supersneglen&raquo; kan bli hageeiernes nye mareritt

at Iberia-sneglen har mulighet til å pare seg med andre sneglearter, og formere seg i — om mulig - enda raskere tempo, til fortvilelse for de mange hageeiere og yrkesdyrkere.

Tre millioner til snegledugnad

Arion lusitanicus , som er Iberia-sneglens latinske navn, kom til Norge fra den iberiske halvøy som skadedyr i 1988. De første sneglene ble observert på Stord i Hordaland, men den brune plageånden har de siste tjue årene spredd seg over hele Norge.

På en pressekonferanse tidligere i år, erklærte daværende landbruksminister Terje Riis-Johansen at 2008 skulle være det nasjonale dugnadsåret mot mordersneglene.

Landbruksdepartementet bevilget i forbindelse med dugnadsåret tre millioner kroner til snegleportalen Snegledugnaden.

Der finner du masse fakta om brunsneglen og tips til hvordan du kan bekjempe de plagsomme skadedyrene.

Har du et godt tips til hvordan man blir kvitt snegleplagen? Skriv tipsene inn i kommentarfeltet nederst i saken!