Norge

Siktet for grov kriminalitet - pusser opp for regjeringen

Forsvarsdepartementet. Universitetet på Ås. Flere skoler i Oslo. Alle er pusset opp av underleverandører som politiet knytter til kriminelle nettverk.

På Forsvarsdepartementet brukte Askautrud Select Bygg AS som underleverandør. Både selskapet og innehaveren er siktet for grovt heleri og momsbedrageri. Innehaveren er tidligere ilagt tilleggsskatt etter fiktiv fakturering i et annet selskap. STEIN J BJORGEAftenposten, Stein J Bjørge

 • Siri Gedde-dahl

På Lusethjern skole brukte Askautrud selskapet Aktiv Maler Service AS som underleverandør. Innehaveren er siktet for hvitvasking, momssvindel og grovt bedrageri. Snare, Knut

På Universitetet for miljø- og biovitenskap på Ås brukte Askautrud selskapet Aktiv Maler Service AS som underleverandør. Innehaveren er siktet for hvitvasking, momssvindel og grovt bedrageri. Stig B. Hansen

På det kommunale bygget Mosseveien 199 brukte Askautrud enkeltmannsforetaket AB Murpuss som underleverandør. Selskapet er politianmeldt for svart arbeid og andre lovbrudd. Innehaveren er ilagt konkurskarantene etter tre konkurser. Trond J. Strøm

På det kommunale bygget Kjølberggata 9 brukte Askautrud enkeltmannsforetaket AB Murpuss som underleverandør. Selskapet er politianmeldt for svart arbeid og andre lovbrudd. Innehaveren er ilagt konkurskarantene etter tre konkurser. Trond J. Strøm

På Drøbak kirke brukte Askautrud selskapet Aktiv Maler Service AS som underleverandør. Innehaveren er siktet for hvitvasking, momssvindel og grovt bedrageri. Aamodt, Lars

På Ulsrud videregående skole brukte Askautrud selskapet Aktiv Maler Service AS som underleverandør. Innehaveren er siktet for hvitvasking, momssvindel og grovt bedrageri. Kjersti Flugstad Eriksen

Har du tips om svart økonomi? Send e-post til våre journalister, eller bruk Aftenpostens krypterte varslingsportal.

De siste årene har politi og skatteetaten trappet opp kampen mot en voksende svart økonomi. Riksadvokaten har pålagt politiet å intensivere jakten på organiserte kriminelle i byggebransjen.

Aftenposten kan nå avsløre at en av de største aktørene i Oslos malermarked, Malermester Harald Askautrud AS, har benyttet fem underleverandører som enten er dømt for eller er siktet/mistenkt for grov økonomisk kriminalitet.

De fem firmaene skal være knyttet til tre ulike hvitvaskingsnettverk.

Malermesteren har avtaler med Statsbygg, Forsvarsbygg og en rekke kommuner. Det pusser opp Stortinget, departementer, museer, skoler, sykehjem og kommunale boliger.

Forsvarsbygg: — Helt uakseptabelt

Malermester Harald Askautrud er i disse dager i ferd med å avslutte et oppdrag til over 35 millioner kroner med rehabiliteringen av Forsvarsdepartementet i Myntgata 1. Bygningen huser forsvarsmakt og regjeringsapparatet.

Askautrud hadde meldt inn underleverandørene til byggherren, som er Forsvarsbygg. Blant selskapene var Aktiv Maler Service AS og Select Bygg AS.

Fungerende direktør i Forsvarsbygg utvikling, Carl Oscar Pedersen, sier at det er «uakseptabelt» at Malermesteren har brukt firmaer som politiet mener tilhører kriminelle nettverk

— For oss er det helt uakseptabelt. Det gjelder de samme krav til underleverandører som til hovedentreprenør, sier Pedersen til Aftenposten.

Se video: Slik finansieres svart arbeid:

Les også:

Les også

- Vi har ikke kapasitet til å sjekke underleverandører

Hvitvask i departementet

Innehaveren av firmaet Select Bygg er tatt for svart arbeid og er siktet for momssvindel og grovt heleri. Likevel fikk han jobben med å male fasaden på Forsvarsdepartementet. Også innehaveren av Aktiv Maler Service er siktet for grov kriminalitet. Aktiv Maler Service var klarert for jobb på Forsvarsdepartementet, men trakk seg fordi de likevel ikke hadde kapasitet.

De to firmaene er ifølge politiet knyttet til det såkalte «Zvonko-nettverket». Det består hovedsakelig av albanere, som politiet mener har hvitvasket 40 millioner kroner. I alt 35 personer og selskaper er siktet i saken.

Zvonko-nettverket er ifølge politiet et av de største innen fiktiv fakturering i byggebransjen. Politiet sier de er i ferd med å avdekke et velorganisert nettverk, hvor kontantstrømmer dekker svarte lønninger og store summer føres ut av landet, blant annet til Kosovo.

De to «Zvonko-selskapene» har en rekke revisjonsmerknader i regnskapene sine, som manglende skattetrekk på konto og svak/mangelfull internkontroll. Aktiv Maler Service var teknisk konkurs ved utløpet av 2012.

Malermesteren: — Nytt for oss

Ledelsen i Malermester Askautrud AS hevder å ha vært helt uvitende om politietterforskning, skattekrav og siktelser mot underleverandørene.

— Vi ser jo selvsagt at det er noen som sliter med å holde orden på virksomheten sin i byggebransjen, men at noen i vår krets skulle inngå i kriminelle nettverk, var nytt for oss, forsikrer økonomisjef Odd Christian Danbolt.

LES OGSÅ:

Les også

Malermester Askautrud AS: - Vi har aldri mistenkt svart arbeid

Svarte skoler, svart kirke

Det er ikke første gang Malermester Harald Askautrud AS har brukt aktører fra «Zvonko-nettverket». Det har også skjedd på følgende steder:

 • Universitet for miljø og biovitenskap på Ås
 • Ulsrud videregående skol e
 • Lusetjern skole
 • Drøbak kirke
 • Høyås borettslag
  På Lusetjern skole har Askautrud engasjert fire ulike aktører fra Zvonko-nettverket.

Murpuss

Underleverandøren AB Murpuss ble benyttet av Askautrud i Kjølberggata 9 og Mosseveien 199. Oppdragsgiver var kommunale Boligbygg i Oslo.

Dette enkeltmannsforetaket fra Lierskogen raste sammen som et korthus da Skatt sør i 2012 gjennomførte et bokettersyn. Skatteetaten mener å kunne dokumentere svart avlønning, momstriksing og fiktiv fakturering, knyttet til det såkalte «Fino-nettverket».

AB Murpuss-innehaveren er nå konkurs med tre selskaper, politianmeldt for økonomisk kriminalitet, og fra oktober i fjor fradømt retten til å drive næringsvirksomhet.

— AB Murpuss fikk nesten alle sine oppdrag fra Malermester Harald Askautrud AS, forteller bostyrer Ivar Strømjordet.

Innehaveren i AB Murpuss avviser at han har drevet svart virksomhet. Han sier fakturaene fra Fino Bygg var reelle.

Nekter straffskyld

René Ibsen er advokat for begge de to siktede i selskapene Aktiv Maler Service og Select Bygg som er brukt som underleverandører av Askautrud.

– Mine klienter nekter straffskyld. Mine klienter mener at de er blitt gjort ansvarlig for skatte- og avgiftsunndragelse som er begått av andre. Mine klienter er blitt lurt på samme måte som det offentlige ved at noen har opprettet foretak i Norge uten å ha noen intensjon om å følge norsk skatte- og avgiftslovgivning. Det er ingen uenighet om at midler er unndratt skatt og avgift, men uenigheten går på hvem som har gjort dette, sier Ibsen.

 1. Les også

  Politiet: Dette er svært alvorlig

 2. Les også

  «Vi har ikke kapasitet til å sjekke underleverandører»

 3. Les også

  - Vi har aldri mistenkt svart arbeid

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Grå økonomi

Grå økonomi

 1. DEBATT

  Statsrådene har forsømt jobben mot arbeidsmiljøkriminalitet i mange år | Per-Kristian Foss

 2. NORGE

  Dagbok fra helvete

 3. NORGE

  - Den dummeste loven som noen gang er skrevet

 4. NORGE

  Klassene i barneskolen eser ut

 5. NORGE

  Slik overlister du høstørreten