Tok feil ammunisjon: Isbjørnmor og ungen drept på Svalbard

Nå skal statsadvokaten avgjøre om det blir tatt ut tiltale.

Isbjørnbinna som ble skutt og drept ved Austfjordnes på Svalbard hadde en liten unge som ble født i vinter. Den måtte deretter avlives.
  • Geir Barstein

13. juni ble ei isbjørnbinne skutt og drept av en fangstmann ved en fangststasjon på Austfjordnes, rundt ti mil nord for Longyearbyen.

Binna hadde en unge av året. Sysselmannen, i samråd med Norsk Polarinstitutt, besluttet at det var nødvendig å avlive denne. Årsaken er at den ikke ville overlevd på egen hånd.

Etterforskningen og avhørene i ettertid kom fram til at isbjørnbinna ble drept ved et uhell. En av de to fangstfolkene, som låner hytta i ett år av Sysselmannen, hadde tatt feil ammunisjon i våpenet, da de skulle skremme den nærgående bjørnen.

I stedet for å skyte den med en relativt ufarlig gummikule, ble det avfyrt et dødelig hagleskudd på kort hold.

– Det var ikke meningen å avlive den, opplyste assisterende sysselmann Berit Sagfossen til Svalbardposten.

Etterforskningen er avsluttet. I dag ble det klart at saken oversendes til Troms og Finnmark statsadvokatembeter for en påtaleavgjørelse.

– Det gjør vi etter en samlet vurdering av saken, hvor det er vektlagt at den har stor allmenn interesse, sier assisterende sysselmann Berit Sagfossen til Aftenposten.

Sist en isbjørn ble skutt ved denne fangststasjonen var i 2003, da av eventyrer Stein P. Aasheim. Han overvintret sammen med familien da dyret forsøkte å ta seg inn i bygget, og Aasheim skjøt den på kort hold med en revolver. Saken ble henlagt.

(Saken fortsetter under bildet)

Isbjørnen ble skutt ved en fangststasjon som tilhører Sysselmannen på Austfjordnes. Den er leid ut til to fangstmenn i ett år.

10.000 i bot for isbjørnskyting

Svalbardmiljøloven stiller strenge krav til isbjørnsikring hos folk som er i felt utenfor bosetningene, og slår blant annet fast at det «skal iverksettes nødvendige tiltak for å unngå fare for angrep fra isbjørn og for å kunne avverge et slikt angrep uten å skade eller avlive dyret».

Senest i fjor fikk lederen for et tsjekkisk turfølge 10.000 kroner i bot, etter at de skadeskjøt en bjørn med revolver i et populært utfartsområde ved Tempelfjorden. Årsaken var at de ikke hadde sikret teltleiren tilstrekkelig.

Isbjørnen pådro seg så store skader i konfrontasjonen at den senere måtte avlives av folk fra Sysselmannen.

16. april i år ble en annen bjørn skadeskutt av et finsk turfølge på Verlegenhuken helt nord på Spitsbergen. Også den måtte senere avlives av Sysselmannen, som nylig henla saken som et tilfelle av lovlig nødvergeskyting.