Norge

Bystyret reddet dyrene på Ekeberg

Byrådet og Rødt ble under onsdagens budsjettmøte enige om å slette gjelden til besøksgården på Ekeberg. Dermed får dyrene leve.

Bjørnar Moxnes og Rødt, spilte en avgjørende rolle under budsjettforhandlingene, og sikret blant annet videre drift ved EKT ridesenter og husdyrpark på Ekeberg.
  • Ingrid Lønrusten Rogstad
  • Olav Eggesvik
    Journalist

Byrådspartiene Ap, MDG og SV trenger støtte av minst ett parti for å få flertall i bystyret, og har inngått samarbeid med Rødt. Likevel var det usikkerhet rundt flere saker da budsjettforhandlingene tok til onsdag morgen, og Rødt fikk rollen som joker.

Rødt hadde i dagene før budsjettmøtet erklært at særlig tre saker var viktige for dem:

  • videre drift av EKT ridesenter og husdyrpark på Ekeberg ved sletting av gjeld på 5 millioner
  • en avtale om at bare 20 prosent av det nye biblioteket i Bjørvika skal leies ut til kommersielle aktører
  • reversering av et planlagt kutt i bevilgningene til bydelene
    Da budsjettet var vedtatt, etter timer med forhandlinger og intens lobbyvirksomhet på gangen, var det klart at Rødt hadde fått igjennom to av tre. De fikk flertall for sitt Deichman-forslag og husdyrparken på Ekeberg ble reddet, men det ble ikke mer penger til bydelene.

Ingen dyr blir slaktet på Ekeberg

Helt frem til onsdagens budsjettmøte var det uklart om EKT ridesenter og husdyrpark ville kunne drive videre i 2016 på grunn av store renteutgifter til et lån som ble tatt opp i forbindelse med oppussing i 2009. Det totale lånet var på 25 millioner, og Oslo kommune har allerede dekket 20 av disse, men 5 millioner sto igjen.

Både ansatte og dyr på EKT ridesenter og husdyrpark på Ekeberg kan juble. Onsdag vedtok bystyret i Oslo å slette gjelden deres på 5 millioner, og de er dermed sikret videre drift. Fra venstre Lina Aas-Eng, Sissel Thorson Falch og Elise Falch.

Dersom pengene ikke kom på plass kunne resultatet bli salg og slakt av flere dyr, men onsdag kunne eierne endelig puste lettet ut da byrådet og Rødt vedtok at kommunen skal betale ned hele lånet. Dermed vil gården kunne drive videre.

— Det er helt fantastisk. Vi er overveldet, lettet og lykkelige. Dette gir oss nå endelig mulighet til videre drift og utvikling. En stor takk til alle som har stått på og kjempet med oss og for oss, skrev Eline Falch, som er femte generasjon i Falch-familien som er involvert i driften, i en sms til Aftenposten like etter at nyheten kom.

Fortsatt bydelskutt

Rødt fremmet også forslag om å fjerne de planlagte kuttene til bydelene, men fikk ikke medhold. Partiet var det eneste som stemte for dette, og bydelene må dermed kutte 28,7 millioner kroner til neste år.

— Det sto ikke på oss. Byrådspartiene kom oss ikke i møte på de siste millionene, sa Rødts gruppeleder Bjørnar Moxnes til Aftenposten da budsjettet var vedtatt.

— Men vi har fått gjennomslag for er en ny politisk kurs for Oslo. Det blir blant annet mindre privatisering av velferdstjenester og en eldreomsorg i offentlig regi, la han til.

Rødt-lederen ser frem til neste års budsjett hvor inntektene fra eiendomsskatten kommer inn for fullt, og sier at de da vil jobbe videre for å øke budsjettene til bydelene.

— Det var i hovedsak et borgerlig budsjett som ble vedtatt, men med noen få endringer som ble gjort på noen ukers tid.

Leier ut 40 prosent av Deichman

Under budsjettmøtet ble det også vedtatt at 40 prosent av det nye Deichman-biblioteket kan leies ut, men Rødt fikk igjennom sitt krav om at bare 20 prosent av bygget kan leies ut til kommersielle aktører.

— Jeg er godt fornøyd med helheten. Hvis jeg hadde trodd at byrådet skulle fått viljen sin i alt det foreslo, synes jeg ikke vi burde sittet i byråd. Noe er blitt endret endret, og det lever jeg godt med, sier Johansen til Aftenposten.

Han trekker spesielt frem Deichman-vedtaket som vellykket, og er også fornøyd med hva de har fått til på tiden de har hatt til rådighet.

Høyre: - Tar Oslo i feil retning

Høyres gruppeleder, Eirik Lae Solberg (H), var skuffet da budsjettet var vedtatt onsdag kveld. Han ville ha Rødt med på å øke bevilgningen til skolene og kollektivtransport, i tillegg til bygging av Åsland skytebane.

— Rødt kom med et forslag om mer penger til skolene, som de senere trakk, sier Lae Solberg.

Han var heller ikke fornøyd med Deichman-vedtaket.

— Jeg er skuffet over fullmakten byrådet nå ha fått til å leie ut deler av Deichman uten å legge frem noen sak for bystyret. Jeg frykter det vil svekke biblioteksfunksjonene, sier Solberg.

— Budsjettet tar på flere områder Oslo i en feil retning, mener han.

Både Høyre og Venstre var også misfornøyde med at byrådet ikke ville bevilge 19 millioner ekstra til kollektivtransporten i Oslo i forbindelse med at staten innfører en momsøkning neste år.

KrF hadde større grunn til å være fornøyde, da det ble klart at klart at deres hjertebarn, Handlingsplan for forebygging av uønskede svangerskap og abort, får videreført støtten på to millioner kroner.

Frelsesarmeens tilbud til rusavhengige, "Jobben", får også videreført sin støtte med 3 millioner mer enn opprinnelig budsjettert.