Støre advarer mot å undervurdere Russland – venter nye offensiver i Ukraina

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier at nye russiske offensiver i Ukraina kan komme snart. Regjeringen foreslår ekstrabevilgning til land som særlig er rammet av krigens ringvirkninger.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) advarer mot å undervurdere Russlands militære kapasitet. Bilde er fra november i fjor.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) var torsdag i Stortinget for å redegjøre om krigen i Ukraina og følgene av denne.

Her sa Støre at nye russiske offensiver i Ukraina kan komme snart. Han advarte mot å undervurdere Russlands militære kapasitet.

– Vi venter nye russiske offensiver. De kan være nær forestående, sa Støre da han redegjorde for Stortinget om Ukraina onsdag.

Han gjorde det klart at alt tilsier at den russiske presidenten er innstilt på en langvarig krig i Ukraina.

Kan ha mobilisert en halv million

Ukrainas forsvarsminister Oleksij Reznikov tror Russland forbereder seg på en storoffensiv, og advarer om at den kan begynne på årsdagen av invasjonen 24. februar, skriver BBC.

I september annonserte Vladimir Putin at han ville mobilisere 300.000 militære reservisterreservisterTjenestepliktig personell som har primært virke utenfor Forsvaret i fredstid. De kan måtte ta på seg stillinger i Forsvarets styrkestruktur ved krise og krig. . Men Reznikov mener Russland har mobilisert omkring 500.000.

Støre gjorde det klart i redegjørelsen torsdag at den militære kapasiteten til Russland er stor.

Les også

Ukraina vil bruke vestlig panser i en offensiv. Russerne kan komme dem i forkjøpet.

– Hvilket land er det neste?

– De kan mobilisere et stort antall soldater. De har en omfattende industri som kan produsere store mengder våpen. De har store lagre med ammunisjon og militært utstyr, som stridsvogner.

Han mener Russland forsøker å tvinge frem et annet Europa – med mye farligere omgivelser for land som Norge.

– Vi må stille spørsmålet: Hvis Russland tar Ukraina, hvilket land er det neste? Listen over land som tidligere har vært underlagt Moskva er lang.

Russland har drept tusenvis av sivile i angrepskrigen mot Ukraina. Natt til torsdag angrep russerne en boligblokk i Kramatorsk. Minst tre ble dre+å

Foreslår ekstrabevilgning til krigsrammede land

Ved siden av statsbudsjettet i år, ønsker regjeringen en ettårig ekstrabevilgning til utviklingsland som er særlig rammet av krigens globale ringvirkninger.

Det opplyste statsministeren om da han redegjorde om situasjonen i Ukraina i Stortinget torsdag.

– Det vil bety et økt norsk bidrag til humanitær innsats og kamp mot sult i land i Afrika og Midtøsten, noe som også vil bidra til redusert migrasjonspress mot Europa i en krevende tid, sa Støre.

Økning i oljepengebruken

Norge skal bidra med langvarig økonomisk støtte til Ukraina, og dette vil innebære en midlertidig økning i oljepengebruken, sa Støre.

– Det mener vi er forsvarlig i en skjerpet sikkerhetspolitisk situasjon. Det er i vår nasjonale interesse at Ukraina ikke taper krigen, og vi er i en situasjon hvor vi har handlingsrom grunnet ekstraordinære inntekter fra petroleumssektoren, sa Støre.

Det er ikke klart hvor stort bidraget i det såkalte Ukraina-programmet blir. Men støtten blir langvarig og skal finansiere både militær og sivil støtte, ifølge Støre.

Ga over 10 milliarder i fjor

I 2022 ga Norge over 10 milliarder kroner i sivil og militær støtte til Ukraina. Nå trappes støtten opp.

Støtte til Ukraina skal ikke føre mer oljepenger inn i norsk økonomi, og skal ikke føre til økt rente eller inflasjon i Norge, understreket Støre.

– Et slikt bidrag kan derfor forenes med et ellers stramt budsjettopplegg og innrettes på en måte som gir svært liten innvirkning på aktivitetsnivået i norsk økonomi. Kort sagt: Dette er penger ut av Norge som vi ikke bør bruke eller ville brukt i Norge nå.

Støre sa videre at stortingspartiene skal møtes mandag om Ukraina-programmet. Her skal forslagets rammer og detaljer bli lagt frem og diskutert, sier Støre.