Uværet herjer: – Takplater, takstein og andre remedier flyr rundt i gatene her

Uværet i nord fører til innstillinger i båt-, buss- og flytrafikken. I tillegg holdes skoler stengt, og Posten tør ikke levere post og pakker i Lofoten.

Bilde fra Kåkern bro i Lofoten. Brua har vært stengt på grunn av uvær. Fergesambandet ut til Lofoten er innstilt.

Uværet onsdag begynte i Nord-Norge, men utpå kvelden fikk både Trøndelag og Vestlandet føle på kroppen herjingene fra den kraftige vinden.

Onsdag kveld var det ikke kommet noen meldinger om personskade i forbindelse med uværet, men både båt-, buss- og flytrafikken ble rammet av innstillinger. I tillegg holdes skoler stengt, og Posten torde ikke levere post og pakker i Lofoten.

Det kom etter hvert hyppige meldinger om trær som blåste over ende og tak som blåste av. Hele bygninger og deler av bygninger ble også ført bort av vinden. Flere trampoliner har også forlatt sine faste plasser og havnet både her og der.

Etter hvert som kvelden kom det meldinger om strømbrudd flere steder både i Nord-Norge og på Vestlandet. Flere tusen ble rammet av strømbrudd og flere har ennå ikke fått strømmen tilbake. I Namsos mistet 5.000 husstander vannet, mens i Molde ble det meldt om det motsatte, altså vannlekkasjer. Sistnevnte er dog ikke bekreftet å ha noe med uværet å gjøre.

I Dale nordøst for Bergen ble en garasje blåst av fundamentet og tatt av vinden. Vest politidistrikt meldte i 21-tiden at garasjen lå opp ned opp mot en stolpe. Flere steder i Bergen blåste takplater av bygg og politi og brannvesenet rykket ut for å sikre områder. Dette gjaldt blant annet Ikea-bygget på Åsane.

Både Måløybrua og Sotrabrua har vært stengt onsdag på grunn av vinden, men åpnet igjen for trafikk på kvelden.

I Hommelvik i Trøndelag blåste gjerder over ende på en byggeplass og entreprenøren ble tilkalt for å sikre stedet.

Verst i Nord-Norge

Uværet i nord begynte allerede på morgenen. Det blåste friskt allerede lenge før sola sto opp, og vinden økte utover dagen. Det kraftige uværet førte til mye regn og vind med styrke i opptil 30–40 meter i sekundet i kastene i Lofoten, Vesterålen og Ytre Troms.

Ved Svolvær lufthavn ble det målt sterk storm og vindkast på 41,2 meter i sekundet, opplyser Meteorologisk institutt. På Rafsundbrua i Vesterålen ble det allerede klokka 5.30 meldt om vind på 39,6 meter i sekundet, ifølge Våganavisa.

25 meter høye bølger

– Det er hektisk. Folk som ikke har noe de må gjøre, burde holde seg hjemme. Vi har stengte veier overalt, og vinden skal bare bli verre. Dagen vil bare bli travlere, sier trafikkoperatør Bente Nyland i Vegtrafikksentralen i Nord-Norge til VG.

Både politiet og Vegtrafikksentralen råder folk til å følge med på trafikkmeldinger som legges ut på 175.no. Blant annet er E6 Saltfjellet ble tidlig stengt på grunn av uværet og utover dagen og kvelden ble flere fjelloverganger også i Sør-Norge stengt.

Det gjelder blant annet fylkesvei 27 over Venabygdsfjellet, fylkesvei 50 Hol-Aurland og riksvei 13 over Vikafjellet.

Til sjøs er alle fergesamband til og fra Lofoten stengt. Ifølge bølgevarselet til Barents Watch kan det komme bølger opp mot 25 meter på det høyeste i Vestfjorden utenfor Lofoten.

Det dårlige været fører også til at bussene er innstilt – og all offshoretrafikk til og fra lufthavner nord for Bergen er kansellert, skriver NRK. Dette gjelder turer til og fra lufthavnene Florø, Kristiansund, Brønnøysund og Hammerfest.

I tillegg er to flyavganger til Bodø fra Harstad/Narvik og Andenes innstilt. På Flesland utenfor Bergen ble flere ankomster forsinket på grunn av uværet, og en SAS-avgang innstilt, ifølge Bergens Tidende.

Flyvende giljotiner

Ersfjord i Nordland var et annet sted det blåste friskt onsdag. Vindkastene var godt over 30 meter per sekund i morgentimene, skriver Nordlys.

Brannvesenet rykket blant annet ut til et naust etter melding om at flere takplater hadde løsnet og lå i veibanen. Da de kom til stedet, fant de takplatene rundt 40 meter fra naustet.

– Skadepotensialet er stort. Platene blir som flygende giljotiner, sier innsatsleder Jack-Erik Hansen til avisen.

Onsdag kveld melder Troms politidistrikt om at et skur i samme område også har blåst på havet.

I Bentsjorda i Tromsø kommune ble det onsdag kveld meldt om et fjøs der halve taket ble tatt av vinden og blåst ned mot nærmeste vei. Nødetatene var på vei til stedet for å sperre av området da de fikk beskjed om at et lagerbygg i samme område hadde blåst på sjøen.

Lagerbygg blåste på sjøen

Lageret var en del av et tidligere fiskebruk og er på 150 kvadratmeter. Deler av bygningen blir nå brukt av en kafé og butikk, skriver VG. Tidligere på dagen hadde det vært både gjester på kafeen og kunder i butikken.

I Troms har også Sandnessundbrua vært stengt på grunn av vinden. 17.15 var den åpnet igjen, men det varsles at den kan bli stengt på kort varsel, skriver iTromsø.

Ifølge NRK ble deler av Sortland sentrum stengt.

– Takplater, takstein og andre remedier flyr rundt i gatene her. Det verste er når ting løsner og ramler ned. Da er det fare for liv og helse. Derfor har vi valgt å stenge gater, sier politiets innsatsleder Hallvard Fjukmoen.

– Fin dag å sitte inne

Meteorologene sendte ut oransje farevarsel for regn for Lofoten, deler av Vesterålen og Sør-Troms. Onsdag ble det meldt om opp mot 60 millimeter regn på 12 timer, og opp mot 80 millimeter på et døgn.

– Det er nok en fin dag å sitte inne på. Har man en utsatt vei til jobb, kan det være lurt med hjemmekontor, sa vakthavende meteorolog Jon Austerheim til NTB tirsdag om dagens vær.

Meteorologene har også sendt ut farevarsel om sørpeskred på oransje nivå for Lofoten, Vesterålen og deler av Ofoten.

– Flere skredhendelser er ventet. Noen kan få store konsekvenser. Utsatt bebyggelse kan bli berørt, står det i varselet.

Ifølge Meteorologene på Twitter er det kraftige lavtrykk nord i Atlanteren som skaper det utfordrende været i Nord-Norge.