Norge

Utenriksråd Lindstrøm sykmeldt

Utenriksråd Bjarne Lindstrøm (62) er sykmeldt etter de siste dagers ekstreme fokusering i forbindelse med Reinås-rapporten. Lindstrøm hadde ansvaret for et departement som sviktet i håndtering av flodbølgekatastrofen.

Utenriksdepartementet sendte fredag ettermiddag ut en ytterst kort melding, der det heter at Lindstrøm er sykmeldt fra fredag 22. april. Pressetalskvinne Cathrine Andersen i departementet vil ikke kommentere meldingen, ut over å si at belastningen har vært «veldig stor for enkelte».

Ingen virkning

Andersen sier at sykmeldingen ikke får noen virkning for Lindstrøms framtidsplaner. Han er utnevnt til ny ambassadør i London, der han skal tiltre til sommeren. Assisterende utenriksråd Per Ludvig Magnus leder departementet inntil videre.

Som UDs øverste embetsmann fikk Lindstrøm svært hard kritikk av Reinås-utvalget. I evalueringsrapporten som ble presentert onsdag, konstaterte utvalget at UDs apparat for krisehåndtering hadde betydelige svakheter og at det sviktet på sentrale områder i de første dagene etter flodbølgekatastrofen i Asia.

— Dersom mediekritikken etter tsunamikatastrofen har medført at Lindstrøm er blitt sykemeldt, er det trist, sier Kåre Stormark, NTL-tillitsvalgt i Utenriksdepartementet, til NTB.

- I overkant

Stormark sier han ikke kjenner årsaken til Lindstrøms sykmelding.

— Men jeg synes kritikken av utenriksråden i mediene har vært i overkant. Kritikken burde i større grad ha fått form av systemkritikk enn personkritikk, sier han

Lindstrøm har hatt jobben som utenriksråd i snart ni år. Han har tjenestegjort under fire utenriksministere: Bjørn Tore Godal (Ap), Knut Vollebæk (KrF), Thorbjørn Jagland (Ap) og nå Jan Petersen (H). Han har gått gradene i departementet, fra bud til utenriksråd, men er blitt sterkt kritisert for sin lederstil.

 1. Les også

  Skal rydde opp

 2. Les også

  Noen fikk drømmejobb - andre fikk ingenting

 3. Les også

  UD-sjefene sa nei til all hjelp

 4. Les også

  Full svikt og null ansvar

 5. Les også

  Utenriksråden avviste politiet

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. FOTBALL

  Kritisk til Morgan-sykmelding

 2. VERDEN

  Etter 30 år som norsk diplomat ble Dag P. Halvorsen presset ut av jobben. Årsak: Han giftet seg med en chilener.

 3. FOTBALL

  Mediepresset førte til Andersens sykmelding

 4. LEDER

  Aftenposten mener: Trygdeeksport bør begrenses

 5. NORGE

  Støre vil ikke si om han har tillit til Giske

 6. NORGE

  Kong Harald innlagt på sykehus