Prinsesse Märtha Louise er i hardt vær som beskytter. Slik kan hun løse problemet.

Dersom prinsessen frasier seg offisielle verv, kan det skape ro i kongehuset, mener eksperter.

Prinsesse Märtha Louise åpnet det nye førerhundanlegget på Ås, Hundeskolen Veiviseren. Hun er Norges Blindeforbunds beskytter.

Prinsesse Märtha Louise er kongelig beskytter for seks organisasjoner og arrangementer. I høst har hun to offisielle oppdrag for kongehuset i rollen som beskytter.

Selv om det er få og sjeldne opptredener, mener kongehusekspert og historiker Trond Norén Isaksen at en mulig løsning på diskusjonen er at prinsessen slutter å representere kongefamilien offisielt. Da vil hun skape større distanse til virksomheten og sikre kongefamiliens integritet.

– Det kan være en løsning ikke å lenger gi henne slike oppgaver og at hun frasier seg beskytterskapene, sier han.

Märtha Louise vil dermed ikke representere kongehuset, men likevel være prinsesse med arverett til tronen.

– Kan være i kongehusets interesse

Også Trond Blindheim mener det er veien å gå. Han er dosent ved Høyskolen Kristiania og omdømmeekspert. Han mener prinsesse Märtha Louise og hennes forlovede Durek Verrett snarlig må avklare rollene sine.

– Bør prinsessen frasi seg alle beskytterskap?

– Det må hun gjøre, hvis hun fortsetter å tilhøre alternativbevegelsen.

– Også av hensyn til organisasjonene?

– Selvsagt. Dette vil bli mer og mer konfronterende for hver gang hun stiller opp på noe. Hun kommer for å kaste glans over foreningens arbeid, men journalistene spør bare «hvordan i all verden kan dere bruke henne?» Da slår det negativt ut.

– Kanskje vil det også være i kongehusets interesse. Jeg tror det ville være bra for kongehuset dersom hun sa fra seg alle disse vervene, sier Blindheim.

Mener paret må velge rolle

Norsk Epilepsiforbund bestemte allerede i 2020 at de ikke ville forlenge avtalen med prinsessen som beskytter. Det kom frem i forrige uke.

Fredag ble det klart at Foreningen for muskelsyke (FFM) ikke lenger ønsker prinsesse Märtha Louise som sin beskytter. Utspillene fra prinsessens forlovede Durek Verrett er grunnen.

Norsk Revmatikerforbund har også uttalt at de vil vurdere om prinsessen skal fortsette som deres beskytter. Til Aftenposten skriver de at de ikke er noen ny utvikling i saken.

– Avvikling er en sak for landsmøtet neste høst. Dersom organisasjonen likevel bestemmer seg for å handle før dette, vil vi gi beskjed, skriver generalsekretær Bo Gleditsch.

De øvrige foreningene prinsessen er beskytter for, vurderer ifølge NRK og VG ikke å avbryte samarbeidet.

– Det er pussig at pasientorganisasjonene, som er avhengige av skolemedisin, lar prinsessen stå som sin øverste beskytter, sier Blindheim.

– Når Durek Verrett nå er del av kongefamilien, må paret velge hvilken offentlighet de vil stå i: den alternative eller den representative, som kongefamilien er del av.

Prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett på regjeringens festarrangement i forbindelse med prinsesse Ingrid Alexandras myndighetsdag som ble holdt på Deichman i Bjørvika.

– Aldri ulempe å ha kongelig beskytter

En annen PR-ekspert tenker annerledes rundt beskytterskap. Ole Christian Apeland er leder i kommunikasjonsbyrået Apeland som blant annet driver med omdømmebygging.

– Selv om det er delte meninger om kongehuset, tror jeg aldri det er noen ulempe å ha en kongelig beskytter, sier han til Aftenposten.

– Slike partnerskap bør være langsiktige. Begge parter bør ha høy terskel for å avbryte forholdet.

Prinsessen vil ikke kommentere

Aftenposten har spurt om prinsessen vil frasi seg beskytterskapene. Hennes manager skriver at de ikke ønsker ikke å kommentere det nå. De ønsker heller ikke å stille til intervju.

Aftenposten har også spurt Slottet om det er noe nytt i prosessen.

De svarer:

«Som Hans Majestet Kongen har uttalt, pågår det en prosess. Vi har ikke noe å legge til ut over Kongens uttalelse.»