Et enkelt DNA-bevis blir helt avgjørende: – Avsatt med fingre tilsølt av Birgittes blod

HAUGESUND TINGHUS (Aftenposten): Lastebilsjåføren (52) nekter for å ha noe med drapet på Birgitte Tengs (17) å gjøre. Statsadvokaten holder ett avgjørende bevis mot ham.

52-åringen (t.v.) som er tiltalt for drapet på Birgitte Tengs, erkjente ikke straffskyld på rettssakens første dag.

Tettbygd, kraftig og lav. Med glattbarbert hode, grå hettegenser og svart bukse. Da den 52 år gamle lastebilsjåføren kom inn i rettssalen i Haugesund, var det som tiltalt i en av Norges mest omtalte krimsaker: drapet på 17 år gamle Birgitte Tengs på Karmøy lørdag 6. mai 1995.

Langs veggen på motsatt side av rommet satt foreldrene hennes. De mistet datteren sin den samme natten for 27 år siden. Nå så de mot ham mens han satte seg tilbakelent på stolen ved siden av sin forsvarer.

Han sto mens dommeren leste opp den svært alvorlige tiltalen. Erkjente lavmælt ikke straffskyld. Forsvareren hans mener politiet har tatt feil mann.

Fikk tips etter kort tid

Birgitte Tengs ble funnet voldtatt og drept 400 meter fra hjemmet sitt. Drapet er en av de mest omtalte krimsakene i Norge, mye på grunn av at saken så lenge har stått uløst.

Politiet fikk tips om den nå 52 år gamle mannen allerede fire dager etter at Tengs ble funnet i 1995. I fjor ble han pågrepet.

Og i oktober ble han tiltalt. De neste ukene skal statsadvokaten bevise for retten at han uten tvil skal ha tatt kvelertak på Tengs og slått henne gjentatte ganger i hodet med eller mot en stein. Tenåringen døde som følge av store skader mot hodet.

Aktor, statsadvokat Nina Grande (t.v.), og konstituert statsadvokat Thale Thomseth i retten i Haugesund mandag.

Samtidig er det fortsatt helt sentrale spørsmål i denne saken statsadvokaten ikke kan si noe om. Og langt fra kan bevise.

De kan for eksempel ikke bevise at mannen faktisk var der Tengs var kvelden hun forsvant. De vet ikke hvordan hun kom seg til stedet hun ble drept. Eller eksakt når hun ble drept.

Så hvordan kan de være så sikre på at 52-åringen drepte henne?

Et helt sentralt bevis

Påtalemyndigheten satser alt på ett kort. For i tingretten i Haugesund har aktor lagt nesten alle eggene i en og samme kurv. Et DNA-bevis blir helt avgjørende. Det viktigste beviset og eneste, ifølge aktor, som kan føre til domfellelse.

Påtalemyndigheten mener et Y-kromosom funnet på den nedbrettede strømpebuksen til Tengs tilhører den nå 52 år gamle mannen.

– DNA-beviset er hovedbeviset i saken. Det er det eneste som kan lede til domfellelse av tiltalte, sa statsadvokat og aktor Nina Grande i retten mandag.

Et Y-kromosom som er påvist på Birgitte Tengs’ strømpebukse, blir etter alt å dømme det sentrale beviset mot den tiltale 52-åringen. Det er hans DNA. Spørsmålet er når og hvordan Y-kromosomet havnet på strømpebuksen.

Y-kromosomet er et kjønnskromosom og er menneskets minste. Det inneholder bare en bitte liten prosentandel av menneskets DNA.

Et viktig spørsmål for både statsadvokaten og forsvarer blir dermed hvordan dette kromosomet fra mannen havnet på klærne til Tengs.

DNA-profilen ble funnet i en blodflekk. Aktor sa mandag at de mener gjerningsmannen har avsatt sitt DNA med fingre tilsølt av Tengs blod.

Aktoratet er ikke i tvil om at det er 52-åringens DNA som er funnet på strømpebuksen. De mener funnet ikke lar seg forklare uten at tiltalte er gjerningsmannen. At det ikke kan ha havnet på strømpebuksen på andre måter.

Forsvarerne til mannen har en helt annen oppfatning av hvordan man skal forstå DNA-funnet. De er heller ikke enig i at sporet kom dit fra tiltaltes blodige hender.

Men hvor kommer det fra?

– Han har ingen klar formening om hvor det kommer fra, sier forsvarer Stian Kristensen.

Hva skjedde den kvelden på Karmøy? Og hvor var den nå tiltalte 52-åringen da Tengs ble voldtatt og drept? Med bilder og kart viste statsadvokaten det de vet om 17-åringens siste bevegelser.

Kopervik sentrum på Karmøy utenfor Haugesund.

Tengs skulle til Karmøy bedehus på Avaldsnes på Karmøy. Hun tok bussen dit og stakk innom en bensinstasjon først. Der skulle det være et rollespill av en bryllupsfest. Det var mat og alkoholfri drikke.

Rundt klokken 23.15 dro hun videre derfra sammen med en kamerat. De gikk til bussholdeplassen på Avaldsnes for å komme seg til Kopervik, en kort tur unna. De fikk haik med tre jenter som kom kjørende i en rød boble-bil fra Haugesund.

Hvordan kom hun seg fra sentrum?

Etter at de kom til Kopervik sentrum rundt klokken 23.55, er det flere som det neste kvarteret ser Tengs gå frem og tilbake i gågaten. Hun skal ha gitt uttrykk for at hun hadde tenkt seg hjem. Det var ikke uvanlig at hun haiket, har venner fortalt politiet.

Hun var utenfor utestedet Torfæus i enden av gågaten der det sto det flere biler. De slapp folk av. De hentet folk og plukket opp haikere.

Etter ti minutter over midnatt denne kvelden er det ikke flere observasjoner av Tengs.

Stedet Tengs ble funnet drept noen timer senere, er fire kilometer unna der hun sist ble sett. Så hvordan kom hun seg dit?

Å gå tar rundt 40 minutter. Kjøreturen gjøres unna på mye kortere tid. Den tar bare noen minutter.

Birgitte Tengs foreldre, Karin og Torger Tengs, sammen med bistandsadvokat Christian Elden (t.h.) i rettssaken mandag morgen.

Tiltalte ikke sett i Kopervik

Mandag var aktor ærlig på to helt sentralt punkter: De vet ikke hvordan eller hvor Tengs møtte gjerningsmannen de nå har tiltalt. De vet ikke hvordan hun kom seg til stedet hun ble drept.

Nei, 52-åringen er ikke observert i Koppervik den natten. Ja, det er biler av hans modell og farge som er sett i Kopervik samme natt. Flere personer hadde biler av samme modell og farge som tiltaltes.

Påtalemyndigheten mener han er gjerningspersonen. At han må ha vært der og utført drapet. Men de kan ikke bevise at han var i Kopervik. De finner ikke bevis for at mannen de nå har tiltalt og hans bil var i sentrum.

– Men vi kan heller ikke utelukke det, sier aktor Thale Thomseth.

Mannen selv sier han ikke var i Kopervik på Karmøy i tiden da Tengs ble drept.