Norge

Tone Ilebekk (48) drept da hun forsøkte å redde Hassan

Tone Ilebekk gikk til for å bryte opp slagsmålet mellom Jakob Hassan (14) og en annen gutt. Da rettet 15-åringen kniven mot henne og angrep.

Tone Ilebekk forsøkte å hjelpe Hassan, og havnet trolig i et basketak mellom Hassan og den nå siktede 15-åringen.
  • NTB
  • Ingrid Brekke
    Journalist

Sent tirsdag kveld innrømmet 15-åringen at det var han som drepte både Jakob Hassan (14) og Tone Ilebekk (48) bak ballbingen på området til Wilds Minne skole i Kristiansand mandag. Onsdag ble han varetektsfengslet i to uker.

Ifølge kilder VG har snakket med, var barnehageassistenten ute og luftet hunden da hun skal ha reagert på et basketak mellom de to ungdommene. Da tobarnsmoren gikk bort for å undersøke situasjonen, rettet 15-åringen kniven mot henne og stakk flere ganger.

– Ut fra omstendighetene, synes det som om hun har kommet uforskyldt opp i dette, sier familiens bistandsadvokat Tone Westbye til NTB.

Hun sier til Dagbladet at det var Jakob Hassan (14) hun gikk til for å hjelpe.

– Min klient har erkjent å ha forvoldt døden til begge to, og har forklart at han var alene om dette, sa guttens forsvarer, advokat Svein Kjetil Stallemo, da han kom ut fra fengslingsmøtet i Kristiansand tingrett onsdag ettermiddag, melder NTB.

Varetektfengslet for to uker

Politiet begjærte to ukers varetektfengsling med brev- og besøkskontroll under fengslingsmøtet i ettermiddag. Møtet foregikk bak lukkede dører og uten at den siktede 15-åringen var til stede.

Den siktede representeres av forsvarer Svein Kjetil Stallemo. Han ønsket etter møtet ikke å kommentere hvordan klienten stiller seg til spørsmålet om straffskyld.

Motivet bak drapet er foreløpig ikke kjent.

15-åringen har vært innlagt på psykiatrisk sykehus siden i går kveld, men er nå utskrevet. Dagen i dag har bestått av kontakt med politiet og visse undersøkelser, sier Stallemo til VG etter dagens fengslingsmøte.

– Nå som han er skrevet ut fra sykehus, så er bruk av varetekt eneste alternativ for politiet. På grunn av hans alder, så kan han ikke sitte i Kristiansand. Han må sitte et sted hvor de kan ivareta hans situasjon, både i forhold til alder og helsesituasjonen tatt i betraktning, fortsetter Stallemo.

15-åringen som har tilstått dobbeltdrapet i Kristiansand, ble onsdag ettermiddag fremstilt for varetektsfengsling. Siktedes forsvarer Svein Kjetil Stallemo.

Menighet og fotballklubb

En person som kjenner familien forteller til NRK at siktelsen kom som et sjokk. 15-åringen beskrives som en utadvendt, hyggelig om enn noe sped gutt. Den siktede 15-åringen har ifølge NRK vært aktiv i en lokal kristen menighet inntil nylig.

NRK får opplyst at vedkommende ikke er kjent med at det skal ha vært noen problemer med 15-åringen, eller at han skal ha vært en del av et belastet miljø.

– Det første jeg tenkte var at det kan ikke stemme at det er han som har gjort dette. Noe må ha skjedd, sier en person som kjenner familien.

Menighetsledelsen ønsker ikke å kommentere siktelsen av 15-åringen, utover at dette er dypt tragisk for både ofrenes familier og for familien til gjerningsmannen.

– Det kan ikke bli verre, sier en av pastorene til NRK.

En person som har hatt med den siktede å gjøre de siste årene, beskriver ham som en tilbaketrukket gutt, som ikke gjorde så mye ut av seg.

Offer og siktet i samme klubb

Den siktede spilte fotball i samme idrettsklubb som Jakob Abdullahi Hassan, melder VG. De to spilte ikke på samme lag, ettersom de ikke er født samme år. De forskjellige lagene hadde likevel mye med hverandre å gjøre i forbindelse med trening og interne kamper.

– Vi mottar nyheten med forferdelse, sier styreleder, som forteller at de jobber aktivt onsdag med å ta vare på trenerne og spillerne.

Vitner NRK har snakket med beskriver den siktede som en tilbaketrukket gutt og mener han ikke har tilhørt noe belastet miljø.

Blomster er satt ned ved Wilds Minne skole.

Svært sjelden at barn dreper

Det er svært sjeldent at 15-åringer dreper, sier Sven Granath, kriminolog og analytiker ved politiet i Stockholm til det svenske nyhetsbyrået TT.

– Hvis det skjer, er offrene nesten alltid i en av tre kategorier. Enten er det en annen tenåring vedkommende har kranglet med, ganske lik drapsmannen. Eller det kan være drap innenfor familien, eller et det er en noe eldre person som ranes og drepes, sier Granath.

Også den norske voldsforskeren Ragnhild Bjørnebekk sier til NRK at det er helt usedvanlig at noen som er så unge dreper.

De få barna som har drept, kan ha vært i en vanskelig situasjon lenge. De har problemer med å håndtere aggresjonen sin, sier Bjørnebekk.

– De er ikke klar over konsekvenser og handling som andre er.

Tips fra publikum førte frem

Tips fra publikum og politiets egen etterforskning fikk politiet på sporet av 15-åringen. Han ble innkalt til vitneavhør og under avhøret ble han presentert for en drapssiktelse.

– Han fortalte nærmest umiddelbart at det var han som hadde utført drapene. Han ga deretter en detaljert forklaring til politiet i avhør. Ut fra totalbildet fester politiet lit til hans forklaring. Vi har ingen konkrete holdepunkter for at det har vært flere enn én gjerningsperson, sier visepolitimester i Sør-Øst politidistrikt, Terje Kaddeberg Skaar.

Agder-politiet har advart mot en rykteflom om at det skal være flere involvert i drapene. - Politiet har ingen holdepunkter for en ytterligere gjerningsperson eller -personer, skriver de i en pressemelding.

Foreløpig ingen motiv

Politiet har ikke oppgitt noe motiv for drapet og vil ikke gå i detalj om hva tenåringen har forklart. Den siktede 15-åringen er i samme omgangskrets som den drepte 14-åringen, men politiet har ikke funnet noen relasjon mellom 15-åringen og den drepte tobarnsmoren Tone Ilebekk.

Den siktede 15-åringen og avdøde Hassan gikk på skole i samme område av Kristiansand, i Vågsbygd. De to skal ha tatt bussen sammen til bydelen Lund mandag ettermiddag. Ifølge NRK blir en sentral del av politiets etterforskning å finne ut hva de to tenåringsguttene skulle gjøre ved skolen, som ligger et kvarters kjøretur fra Vågsbygd.

Politiet ville ikke fortelle noe om hvordan gutten fremsto i avhør eller hvordan han har det etter tilståelsen. Etter politiavhøret sent tirsdag kveld ble han imidlertid tatt hånd om av helsepersonell.

Konstituert visepolitimester Terje Kaddeberg Skaar holdt pressekonferanse om politiets gjennombrudd i dobbeltdrapssaken i Kristiansand.

Ungdomsskoleelev

Den siktede 15-åringen var elev ved Karuss skole i Kristiansand.

– Det er med sorg og fortvilelse vi har fått beskjed om at politiet har siktet en av våre elever for det meningsløse dobbeltdrapet. Dette er en trist og uvirkelig situasjon som det er vanskelig å ta inn over seg for oss alle. Våre tanker går først og fremst til ofrene og deres nærmeste pårørende, men også til den siktede og vedkommendes familie, sier rektor Hege Ose ved skolen.

Både ved denne skolen og ved Fiskå skole, der 14 år gamle Jakob Abdullahi Hassan var elev, samt ved Wilds Minne skole, der drapet skjedde, har kommunens kriseteam bistått både elever og lærere.

Oppvekstdirektør Arild Rekve i kommunen oppfordrer foreldre og andre voksne i Kristiansand til å være ekstra tilgjengelige og lyttende overfor barn og ungdom i tiden fremover.

– Mange er berørt, og mange barn får mye informasjon gjennom mediene. Det er viktig å ta seg tid til å snakke sammen og lytte til barna og hva de er opptatt av, sier han.

Politiet opplyser at familiene til både de to drapsofrene og den siktede 15-åringen får bistand av krisepersonell.

– Dette var en tragisk sak i utgangspunktet. Saken er ikke mindre tragisk når det er en 15-åring som står bak, sier Terje Kaddeberg Skaar. (©NTB)

Les mer om

  1. Kristiansand
  2. Politiet
  3. Drap