Norge

Rødt fikk flertall for eiendomsskattunntak med de borgerlige

Oslo-budsjettet: Slik hjalp Høyre Rødt med eiendomsskatt - og prevensjon.

Bjørnar Moxnes og Rødt fikk gjennomslag for abort-forebygging og unntak for eiendomsskatten i Finanskomiteen - ved hjelp av de borgerlige.
 • Olav Eggesvik
  Olav Eggesvik
  Journalist
 1. desember ble dagen da et Rødt-forslag om eiendomsskatt ble vedtatt ved hjelp av Høyre, Venstre, KrF og Fremskrittspartiet.

— Det er vel noe spesielt, Rødt-leder Bjørnar Moxnes?

— Ja, man kan jo alltids lure på hvilke motiver Høyre har for å støtte forslaget vårt. Men de har nå en gang stemt for det, og det er bra, sier Moxnes.

Skal få hjelp med å betale eiendomsskatt

Vedtaket går ut på at det skal lages en ordning der husstander som av økonomiske årsaker ikke kan betale eiendomsskatt, skal få hjelp. Hverken Rødt eller KrF sitter i Finanskomiteen til vanlig. Men når budsjettet behandles i Finanskomiteen, inviteres alle partiene til å delta.

Det endelige budsjettet vedtas i bystyret 16. desember.

Forslaget til Rødt fikk flertall i Finanskomiteen med de borgerlige partiene. Ifølge komitenestleder Øystein Sundelin (H) er det ikke nødvendigvis snakk om et fritak. Dette er noe man vil komme tilbake til.

— Dette er noe som vil angå de ytterst få. Det gjelder dem som har veldig kostbare boliger, men ingen inntekter, sier Moxnes.

Prøv vår nye boligpris-kalkulator:

Les også

Hvor mye er boligen din verdt?

— Det gjør at vi får en mer rettferdig eiendomsskatt. De som rammes urimelig kan få fritak. Uavhengig av motivene til Høyre, er jeg glad for at det har fått flertall i komiteen.

Høyre: - Vi er mot eiendomsskatt

Høyre stemte først for å utsette avstemningen om eiendomsskatten. Da det ikke gikk, stemte de mot eiendomsskatten. Da det ikke gikk, så de til Rødt.

— Da flertallspartiene vedtok å innføre den, mener vi Rødt hadde et tilleggsforslag som ivaretar en av de mange bekymringene vi har.

Høyres Øystein Sundelin forsikrer om at partiet fremdeles er mot eiendomsskatt.

Sundelin understreker at det ikke skal være noen tvil om at Høyre er mot eiendomsskatten, og svarer slik på Moxnes' spekulasjoner om deres motiv.— I valgkampen ramset vi opp en rekke problemer med den eiendomsskattmodellen som innføres i Oslo. Vi problematiserte blant annet at en del mennesker kan eie en dyr eiendom, men ha liten inntekt. Vi ønsker ikke at for eksempel enker eller enkemenn som sitter igjen med en bolig, skal miste den, sier Sundelin.

Noen vil imidlertid tjene på den nye skatten:

Les også

Eiendomsskatt i Oslo blir gullgruve for takstmennene

Fikk prevensjonsflertall med de borgerlige

Eiendomsskatt var ikke det eneste den uvanlige konstellasjonen av partier fikk flertall for. Også KrFs hjertebarn, Handlingsplan for forebygging av uønskede svangerskap og abort, får videreført støtten på to millioner kroner og blir utvidet til flere bydeler.

 • Prosjektet inneholder en rekke tiltak, blant annet gratis prevensjon: Slik skal de få ned aborttallene
  Også dette fikk flertall med hjelp av de borgerlige og Rødt.

— Rødt har et budsjett som har langt flere utgifter og kostnader enn det vi foreslår. Men av og til møtes vi på veien, sier Sundelin i Høyre.

Ville ha mer penger i fjor, droppet støtten i år

Mer spesielt er det kanskje at dette var noe Rødt og Arbeiderpartiet jobbet sammen for å få til i den forrige bystyreperioden. I Dagsavisen 16. desember i fjor tok Moxnes og nåværende varaordfører Khamshajiny Gunaratnam (Ap) til orde for å styrke ordningen.

Penger til dette prosjektet var ikke med i det nye byrådets budsjett, ifølge Dagsavisen.

Det var først da Rødt hoppet til sengs med de borgerlige at prevensjonen ble sikret. Man endte med å øke støtten med to millioner kroner.

— Det nye byrådet overtok styringen av Oslo 21. oktober og laget i løpet av den første måneden et nytt budsjett. Mange av kuttene fra det forrige byrådet ble rettet opp, men i løpet av de ukene som har vært til rådighet rakk vi ikke å finne løsninger på alle problemene, skriver leder av Finanskomiteen, Frode Jacobsen (Ap), i en e-post.

Han påpeker at det nye byrådet har økt bevilgningen til Sex og samfunn og en rekke andre frivillige organisasjoner.

— I denne omgang fant vi ikke midler til dette tiltaket, men vil vurdere det nærmere inn mot bystyrets budsjettmøte i neste uke, skriver Jacobsen.

- Vi blir ikke byrådspartnere

Selv om de var sammen denne gangen, er det ikke snakk om et fast forhold. Moxnes (R) mener dette ikke vil forsure forholdet til byrådspartiene.

— Vi står fritt til å stemme over de forslagene vi mener er gode, sier Rødt-lederen.

Sundelin (H) vil ikke høre snakk om at en ny byrådsallianse er på trappene.

— Dette hører nok med til sjeldenhetene. Det vil nok ikke bli en gjenganger, men av og til vil det skje. Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet fant sammen da vi satt i byråd. I kommunepolitikken er det noen flere varianter enn det er i rikspolitikken, sier Sundelin.

Les også

 1. Høyre skulle skremme med eiendomsskatt - firedoblet den riktige summen

 2. Byrådet avviser omkamp om Lambda

 3. Er ikke sikre på at de rekker å innføre eiendomsskatt