DNA-spor førte til siktelsen i Birgitte Tengs-saken
I 2019 fikk politiet DNA-resultatet som førte til at en mann i 50-årene onsdag ble pågrepet, siktet for drapet på Birgitte Tengs i 1995.
Birgitte Tengs ble funnet drept 6. mai 1995 på Karmøy. Den siktede mannen var da midt i 20-årene.
Mannen er også mistenkt for drapet på Tina Jørgensen i oktober 2000. Han har tidligere vært i politiavhør om begge drapene, men har ikke vært siktet før.
Den pågrepne ble fremstilt for varetektsfengsling klokken 14. fredag. Politiet mener det foreligger fare for bevisforspillelse og begjærer den siktede fengslet i fire uker med alle restriksjoner.
Siktede nekter straffskyld.
– Den nåværende siktelsen bygger på DNA-undersøkelser, sa politiinspektør Lars Ole Berge på pressekonferanse fredag.
DNA-sporene er undersøkt av Rettsmedisinsk institutt i Østerrike. DNA-materialet inneholdt både prøver som tidligere var analysert og nytt materiale. I 2019 fikk politiet en rapport med resultatene.
Etter det Aftenposten har fått vite fra en kilde med innsyn i saken, dreier det seg ikke om en fullstendig DNA-profil. Men opplysningene fra Østerrike førte til at politiet igjen fikk interesse for mannen som nå er siktet.
Politiinspektør Unni Malmin sier at mannen har vært kandidat for politiet i begge etterforskninger.
– Han fant seg i Stavanger den helgen Tina Jørgensen forsvant, sier Malmin.
Det er ikke planlagt flere avhør av den siktede på nåværende tidspunkt.
Berge forteller at politiet har sett på disse sakene siden 2019. Han legger til at politiet jakter på flere bevis og skal avhøre vitner i saken.
Politiet sier de ikke har planer om flere pågripelser i saken.
– Han var øverst på listen i 1998
Den nå siktede mannen har vært kjent av politiet i forbindelse med Birgitte Tengs-saken siden i hvert fall 1998.
– Mannen som nå er pågrepet og siktet sto øverst på en liste over aktuelle kandidater som vi la frem for Gulating lagmannsrett i 1998, sier advokat Sigurd Klomsæt til Aftenposten.
Lagmannsretten behandlet da saken mot fetteren til Birgitte Tengs. Fetteren var tiltalt for drapet, men ble frifunnet. Klomsæt var en av fetterens forsvarere.
Siktede er bosatt på Haugalandet, og har vært en del av politiets tidligere etterforskning av både drapet på Birgitte Tengs og Tina Jørgensen.
– Han har ikke tidligere vært siktet i saken. Bakgrunnen for siktelsen er resultater fra tekniske undersøkelser, sammenholdt med øvrige opplysninger i saken, sier Berge.
Nekter straffskyld – vil be seg løslatt
Den siktede er blitt avhørt av politiet onsdag og torsdag denne uken. Mannen nekter straffskyld.
– Han har det vanskelig. Jeg kan si at han opplevde det som en sjokkartet opplevelse å bli dratt inn i disse to sakene, og han stiller seg uforstående til både siktelsen i Tengs-saken og mistanken i Jørgensen-saken, sier mannens forsvarer, Stian Kristensen til Aftenposten.
Han forteller at de nå skal sette seg inn i etterforskningsmaterialet fra politi, for å kunne imøtegå anklagene, forteller han.
– Han kommer til å be seg løslatt på fengslingsmøtet i dag, sier Kristensen.
Birgitte Tengs ble funnet drept i Kopervik på Karmøy om morgenen lørdag 6. mai 1995. 17-åringen hadde blitt voldtatt og drept i et buskas like ved Gamle Sundveg, noen få hundre meter fra sitt hjem ved Skår.
30-åring fengslet i 14 år gammel drapsgåte
Politiet har sett etter sammenheng
Den siktede har også status som mistenkt for drapet på Tina Jørgensen. 20-åringen forsvant natt til 24. september 2000 i Stavanger. Først én måned senere ble hun funnet drept i en dreneringskum ved Bore kirke på Jæren.
Politiet opplyser at drapene har vært etterforsket uavhengig av hverandre, men at politiet har sett etter eventuelle sammenhenger underveis.
– Mannen som er siktet for drapet på Birgitte Tengs, var i Stavanger i tidsrommet da Tina Jørgensen forsvant. Dette, sammenholdt med andre opplysninger i saken, gjør at han har fått status som mistenkt. Han er avhørt i saken og erkjenner ikke straffskyld, sier politiinspektør Malmin.
Bistandsadvokat: Familien er i sjokk
Familien til Birgitte Tengs fikk beskjed av politiet om den nye utviklingen i saken tirsdag. Ifølge bistandsadvokat Erik Lea kom utviklingen som et sjokk på foreldrene til Tengs.
– Det har gått over to døgn, og de er fremdeles i sjokk. Men de er i ferd med å ta det innover seg, og omstille seg, sier Lea til Aftenposten.
Familien tør ikke håpe på at rett mann nå er tatt, ifølge Lea.
– De gir uttrykk for at de midt oppi alt dette sjokket er glade for at det nå skjer noe i saken. De håper virkelig inderlig at dette ikke er feil mann. Og hvis det nå er rett mann som er tatt, håper de at han tilstår og gir en detaljert tilståelse så de kan forstå hva som har skjedd med datteren deres, sier Lea.
Lea sier at familien til Birgitte Tengs ønsker å unngå en ny langvarig runde i retten.
– Vi håper at vedkommende, hvis det er han som har gjort det, kan spare oss for belastningen av å gå gjennom alt en gang til. Vi trenger ikke flere år med usikkerhet, sier Lea.
Jørgensens mor: Det er ganske opprivende
Tina Jørgensens mor sier at hun synes det er opprivende at en ny person er mistenkt for drapet på datteren i 2000.
– Jeg fikk telefon fra politiet klokken ti over ni i morges, der de informerte om de nye opplysningene som nå har kommet frem. Når man får en slik beskjed, er det ganske opprivende, for å si det mildt. Plutselig står man 20 år tilbake i tid, sier Torunn Austdal Rasmussen til Jærbladet.
– Jeg har fått så mange slag i ansiktet og hatt så mange nedturer i løpet av de siste 20 årene at jeg har vanskelig for å tro noe som helst. Men håpet for at denne gåten endelig skal bli løst, blir jo tent på nytt. Forhåpentlig kommer sannheten frem en dag, sier moren videre.
Jørgensen-familiens bistandsadvokat håper også på en snarlig oppklaring:
– Det er veldig positivt at det nå har skjedd et gjennombrudd i Birgitte Tengs-saken, at en person er siktet og fremstilles for varetektsfengsling. Og at politiet også finner grunnlag for å mistenke ham i Tina Jørgensen-saken, sier bistandsadvokat Kjersti Jæger, som representerer familien.