Norge

Pusser opp - sparer strøm

Én av tre nordmenn har etterisolert huset, og like mange har kjøpt peis for å spare strøm. Slik kan du enkelt spare energi.

 • Brit Myhrvold

I sommer flyttet Trond Dahlens sønn inn i leilighet i Bergkrystallene borettslag på Lambertseter i Oslo. Sammen har de pusset opp, og kronen på verket er en flunkende ny peisovn som erstatning for en gammel parafinbrenner.

Med tilgang til gratis ved blir det penger å spare på strømregningen. Den nye ovnen koster rundt 9000 kroner. Han kunne spart noen tusenlapper ved søke om offentlig støtte. For det kan man få i Oslo når man skifter ut gamle ovner og kaminer til moderne og rentbrennende vedovner.

— Det virket veldig byråkratisk, så vi droppet å søke om støtte, sier Dahlen.

Årets strømkrise er riktignok avblåst, men med gratis ved fra trær på Trond Dahlens eiendom, blir det billig fyring med den nye ovnen.

Selv om han må betale for veden, er det tusenlapper å spare på vedovn i forhold til den gamle parafinkaminen.

Far og sønn har også gått over vinduene i leiligheten for å sjekke at de er tette. Der er de på linje med 35 prosent av befolkningen, som sier at de har montert nye tetningslister på vinduene.

Det er MAXBO som har spurt nordmenn om deres holdninger til energisparing. Analyseselskapet Perduco har gjennomført undersøkelsen blant 1900 nordmenn, og hele 65 prosent av befolkningen har oppgitt at de gjennomfører energibesparende tiltak.

Høyt forbruk

Det norske energiforbruket ligger høyt sammenlignet med andre OECD-land, men denne undersøkelsen viser at folk faktisk er opptatt av energisparing og investerer mye i lavere energiregning.

Nylig viste en undersøkelse som var gjennomført for en annen byggevarekjede, at fire av ti nordmenn vil installere alternative varmekilder til elektrisk oppvarming.

— Vi er overrasket av at så mange har gjort såpass dyptgående inngrep for å spare energi, sier markedssjef Tina Karp i MAXBO, og viser til at én av tre har etterisolert tak, vegger eller gulv, at én av tre har installert ny peis, mens én av ti har montert varmepumpe.

Gratis tiltak En del energisparende tiltak er helt gratis, og undersøkelsen viser at mer enn halvparten av befolkningen sier de er forsiktige med bruk av varmt vann. 90 prosent svarer at de bevisst har lavere innetemperatur i enkelte rom, og 88 prosent slår av lyset når de forlater et rom.

Men det finnes geografiske forskjeller. I Oslo er det bare 78 prosent som slår av lyset. Oslo-folk er heller ikke flinke til å senke temperaturen i enkelte rom. Troms topper listen med 97 prosent, mens Oslo-folk ligger nederst med 85 prosent.

Litt over seks av ti har montert sparedusj og 5 prosent har søkt om tilskudd fra det offentlige til energisparingstiltak.

Det er hedmarkingene som er mest opptatt av å spare energi. De har tre av fire gjennomført tiltak på boligene sine, mens bare litt over halvparten av folk i Finnmark har gjort det samme.

Få varmepumper

Da strømprisene gikk til himmels for noen få år siden, var det sterkt fokus på å installere varmepumper for å redusere behovet for elektrisk oppvarming. Mange fikk støtte til å installere varmepumper. Til tross for det er det ikke mer enn 10 prosent som har varmepumpe, og variasjonene er store på landsbasis.

I Møre og Romsdal har én av fire installert varmepumpe, mens det bare gjelder 3 prosent i Oslo. At ikke flere har varmepumpe i Oslo skyldes at hovedstaden har mye konsentrert blokkbebyggelse. Trond Dahlens sønn er heldig. Han har pipeløp i blokkleiligheten sin. I Oslo finnes det mange blokkleiligheter som ikke har pipe, og som dermed ikke har tilgang til alternative energikilder.

Trond Dahl har gjort som én av tre nordmenn - kjøpt ny peis for å spare strøm. Foto: SVEIN ERIK FURULUND

Relevante artikler

 1. BOLIG
  Publisert:

  Slik kan du enkelt spare strømutgifter

 2. BOLIG
  Publisert:

  Varm opp boligen mest mulig effektivt og rimelig. Bør du bytte ut panelovnen?

 3. NORGE
  Publisert:

  Alle sponser grønne boliger over strømregningen. Pengene bør komme flere til gode, mener huseierforening.

 4. BOLIG
  Publisert:

  Paret gjorde alle de kjedelige tingene da de oppgraderte huset. Det er de svært glad for.

 5. BOLIG
  Publisert:

  Snart er det forbudt å fyre med dette

 6. BOLIG
  Publisert:

  Nå lager de strømmen selv