Norge

Kosovoalbaner hvitvasket 43 millioner kroner - dømt til fem års fengsel

37-åringen er også idømt inndragning av 43 millioner kroner og mister retten til å drive selskap for all fremtid.

De hvitvaskede pengen ble tatt ut kontant blant annet hos DnB og postkontoret på Manglerud senter. Ingar Storfjell, Ingar Storfjell

 • Einar Haakaas

Kosovoalbaneren ble pågrepet for hvitvasking allerede 2012. Likevel fortsatte han. I løpet av tre år har han tatt ut penger kontant mer enn 3400 ganger etter fiktiv fakturering for å skjule svart arbeid ifølge dommen.

17 personer i dette kriminelle nettverket er allerede dømt.

Se Aftenpostens video som forklarer hvordan hvitvaskingen i byggebransjen foregår:

For fjorten dager siden ble Isa Gerbeshi dømt. Saken ble tatt opp av politiet etter at Aftenposten fant Gerbeshi-familiens og andre familiers store verdier i Kosovo.

Les også

Dømt til fem års fengsel etter å ha vasket 19,5 mill. 

Les også

Politiet mener han har hatt en svart omsetning på 40 millioner kroner i Norge. Samtidig har broren i Kosovo blitt rik. Hva har skjedd?

Forsvareren: – Denne dommen vil bli anket

Advokatfullmektig Bernt Heiberg i Advokatfirmaet Kløvfjell forsvarer 37-åringen.

— Min klient er overrasket og svært skuffet over dommen. Her har retten sett bort fra vitneprov som beskriver en annen virkelighet. Vi anker, sier Heiberg.

Aktor, politiadvokat Kristine Olsen, er derimot fornøyd med utfallet.

— Retten har i stor grad fulgt vår straffepåstand, og lagt til grunn at han har hatt en viktig rolle i dette hvitvaskingsnettverket, sier Olsen.

Melding om hvitvasking fra Økokrim

Allerede i 2012 ble skatteetaten varslet av Økokrim om mulig hvitvasking i 37-åringens selskap. Han var i lange perioder sykmeldt, og innmeldt omsetning i selskapet var minimalt.

Skatteetatens folk vitnet i rettssaken, og slo fast at det ikke var aktivitet i 37-åringens selskap. Det var lite sammenheng mellom de store summene som kom inn på konto og det som ble oppgitt som inntekt. Det ble ikke funnet spor av virksomhet på firmaadressen, og det var heller ingen ansatte. Firmaet hadde utstedt et eneste byggekort.

Her er en dom mot en makedoner som har hvitvasket penger fra det samme miljøet:

Les også

Malte politiets lokaler – dømt til fire og et halvt års fengsel

Flittig bruk av minibanker og bingo

37-åringen eller hans medhjelpere har hatt 3400 kontantuttak for å vaske penger i løpet av tre år. En dag var spesiell. 10. oktober 2011 var travel for hvitvaskeren. Totalt ble det tatt ut penger 55 ganger på tilsammen 20 steder.

Etter det Aftenposten kjenner til var Manglerud senter besøkt ofte, og der ble pengene tatt ut i DNB og på postkontoret. For øvrig er det tatt ut kontanter i matbutikker, Narvesen-kiosker og bensinstasjoner. En god slump penger ble også tatt ut på Haugerud Bingo.

Det skal også være tatt ut penger i Surinam og på Balkan. Flere overføringer har skjedd via Forex og Western Union.

Storvask av penger fra 58 firmaer

Et av firmaene som har vasket penger gjennom 37-åringens firma hadde en jobb på Akershus festning. Nordby Carl Martin

37-åringens firma har sendt fakturaer til 58 ulike håndverksfirmaer for jobber han aldri har utført. Retten slår fast at han har gjort dette for å skjule svart arbeid hos disse 58 firmaene.Et av disse firmaene har hatt jobber over hele byen, og har blant annet hatt oppdrag på Akershus festning. I den foreløpige konkursberetningen vises det til at dette selskapet har bokført fiktive fakturaer for 10 millioner kroner. Dette er bestridt av selskapet, men sivilsaken mot Skatt øst ble trukket.

Husker ikke navn på underleverandører

Den dømte 37-åringen bestrider sin rolle som hvitvasker. Han forklarte i retten at han skaffet andre jobber som underleverandører, og innrømmet at han betalte disse svart etter å ha fått penger for jobben inn på konto.

Han fortalte også at han hadde vært truet av disse underleverandørene. Likevel kunne han ikke opplyse navnet på en eneste av dem han hadde betalt svart. Han hadde bare fornavnet på en.

Retten: – Han visste det var svart betaling

Retten slår fast at 37-åringen visste hva han var med på, og at han vasket penger for firmaene som ville skjule svart betaling av arbeidskraften. Det finnes ingen kontrakter mellom hans firma og de 58. Politiet har kun funnet noen tekstmeldinger som er instrukser på hva som skal stå i de fiktive fakturaene.

Straks pengene har kommet på konto, er de tatt ut kontant. Retten mener det er skjerpende at han har fortsatt med virksomhetene etter at han ble pågrepet i 2012.

Den dømte er siktet i en annen helerisak

37-åringen er også siktet i forbindelse med et annet kriminelt hvitvaskingsnettverk knyttet til selskapet Bon Bygg.

Politiet etterforsker selskapet for hvitvasking av 25 millioner kroner. Det er betalt inn penger fra rundt 30 selskaper til Bon Bygg, og politiet har tatt heftelser i flere av disse selskapene.

En 44 år gammel kosovoalbaner knyttet til dette nettverket er dømt til syv måneders fengsel for heleri.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Grå økonomi

Grå økonomi

 1. DEBATT

  Statsrådene har forsømt jobben mot arbeidsmiljøkriminalitet i mange år | Per-Kristian Foss

 2. NORGE

  Politiet: Seks menn fikk tilgang til andres bankkodebrikker. Så hentet de ut millioner av kroner.

 3. NORGE

  Stjal fra fellesskapet – beholdt pengene selv

 4. NORGE

  Liga var etterlyst for hvitvasking av 12 millioner. Så ble en av mennene tatt for å ha stjålet seks øl.

 5. ØKONOMI

  Leder av malerfirma i retten – nekter for svart arbeid på Stortinget

 6. NORGE

  Da Einar Haakaas så bildet av mannen som skylder millioner, bestemte han seg for å ta opp jakten