Norge

Stopper fylling i fjæra

Miljøvernminister Helen Bjørnøy som har et nært forhold til kongefamilien, verner foreløpig prinsesse Märtha Louises feriested på Hankø mot en planlagt hytteby.

Slik er de 40 sjøbodene planlagt rundt Husebukta ikke langt fra prinsesse Märtha Louises eiendom Bloksberg på Hankø i Østfold.

 • Forf>
 • <forf>wenche Fuglehaug <

Statsråden avviser at hun er inhabil.Helen Bjørnøy (SV) har hatt et nært forhold til dronning Sonja i mange år. Senest var hun og ektemannen i Sonjas 70-års dag, på selve bursdagsmiddagen, som Slottet selv presiserte var en privat begivenhet. Torsdag bestemte Helen Bjørnøy at miljøverndepartementet vil vurdere reguleringsplanen for Hankø brygge. Det til tross for at fylkesmannen i april i år ga utbyggerne grønt lys. Det har heller ikke kommet inn andre innsigelser. De 40 planlagte sjøbodene som er planlagt i Husebukta, ligger i nærheten av prinsessen og Ari Behns eiendom Bloksberg.I 2005 skrev Märtha under på protestlisten mot utbyggingen. Nå kan det virke som om protestene har ført frem— Prinsesse Märtha Louises rolle i denne saken har ingen betydning eller relevans for vår avgjørelse. Dessuten er Helen Bjørnøys forhold til kongefamilien kun jobbrelatert, hevder Morten Wasstøl, politisk rådgiver for statsråden. Helen Bjørnøy var i går ikke tilgjengelig for kommentar til Aftenposten.

Habiliteten ikke vurdert.

Statsråden knyttet et nært forhold til dronning Sonja da hun var generalsekretær i Kirkens Bymisjon. Også som miljøvernminister er hun og dronningen ofte sammen.- Har ikke Bjørnøy vurdert seg som inhabil i saken?- Det er en problemstilling som overhodet ikke er vurdert, sier Morten Wasstøl.- Men hvorfor velger departementet å vurdere saken nå, seks måneder etter at fylkesmannen sa ja til utbygging?- Vi ønsker å føre en mer offensiv politikk for å verne allmennhetens tilgang til strandsonen. Vi overprøver ikke fylkesmannens avgjørelse, men ønsker å være sikre på at allmenne interesser knyttet til strandsonen blir godt nok ivaretatt, sier Wasstøl.Selv om fylkesmannen har tatt avgjørelse, åpner loven for at departementet innkaller plansaker til ny behandling.- Det skjer ikke ofte, bekrefter Morten Wasstøl.

- Utidig press.

Henning Forsberg er daglig leder i Hankø Utbygging. Han er sjokkert over beslutningen om å se på utbyggingsplanen på nytt.- Kjendiser og kongelige har drevet et utidig press, og man kan lure på om Bjørnøy har latt seg påvirke, sier Forsberg.Han er svært overrasket over utviklingen i saken.- Vi ble varslet av pressen. Jeg som utbygger fikk ikke engang et brev. Det er lov å undres hvordan enkelte demokratiske prosesser virker i dette landet. Denne saken er ikke statsanliggende, mener Forsberg.

Märtha Louise arvet feriestedet Bloksberg etter kong Olav. TOR RICHARDSEN / SCANPIX

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. ØKONOMI

  Märtha har solgt kongehytta

 2. NORGE

  Hele kongefamilien i sommermodus

 3. NORGE

  Slik var ekteskapet: 14 år med Märtha og Ari

 4. NYHETSANALYSE

  Slik endret Ari Behn kongehuset

 5. NORGE

  Prinsesse Märtha Louise og Ari Behn skal skilles

 6. NORGE

  Ari Behn er død. – Det er med stor sorg dronningen og jeg har mottatt budskapet, melder kong Harald.